Exclusiv. Polițiștii care le-au lăsat pe Luiza și Alexandra să moară au salarii de excelență

La aproape un an de la izbucnirea scandalului Caracal, ies la iveală amănunte uluitoare. Șefi care au gestionat dezastruoos dispariția celor două fete, Luiza și Alxandra, au primit salarii de excelență.

Revoltă în Poliția Română, pe seama salariilor de excelență acordate șefilor din poliție, rudelor sau sau unor angajați civili pe „relații și pile”.

Pe adresa mai multor sindicate s-au primit sesizări din partea oamenilor legii care arată modul discreționar în care s-au acordat premiile de excelență.

Un caz uluitor a fost semnalat pe pagina de facebook a Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Mai exact, referitor la premierea polițiștilor de la IPJ Dolj:

„Să-i aprobi salariu de excelență șefului de serviciu care a gestionat dezastruos disparițiile celor două fete, Alexandra și Luiza, ăsta da tupeu!”.

Ez.ro a aflat, în exclusivitate, că personajul la care se face referire este comisarul șef Cristian Bonci, șeful Serviciului de Investigații Criminale (SIC) al IPJ Dolj.

Ofițerul se află pe lista celor care au primit salarii de excelență, deși el a coordonat acțiunea în cazul Luizei Melencu, adolescenta dispărută pe 14 aprilie 2019.

Oameni ai legii, chestionați de evz.ro, arată că șeful SIC, Cristian Bonci, dar și Marius Țițoiu, șef, la rândul lui, în Craiova, au primit acele salarii de excelență care se dau, din șase în șase luni, pentru merite deosebite.

Cei doi au avut în subordine postul de poliție Dioști, locul din care a disparut, pe 14 aprilie, Luiza Melencu, iar printre primele lucruri pe care le-au făcut a fost să îi trimită pe bunicii fetei dispărute la poligraf.

Ulterior s-a aflat că atât Luiza Melncu cât și Alexandra Măceșanu au fost răpite de Ghorghe Dincă, „Monstrul din Caracal” acuzat că le-a răpit și ucis pe cele două fete.

„Cei sancționați în acest caz au fost doar agenții, nicidecum șefii care au coordonat și care au dat ordinele”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, un lider de sindicat.

„Barosanii cu epoleți” au milioane de euro în conturi. Salariile de excelență „umflă” pensiile șefilor din Poliție

MITĂ MASCATĂ în Poliție. Acuzații GRAVE. Cum se dau SALARIILE DE EXCELENȚĂ | EXCLUSIV EVZ

Liderul de sindicat a mai precizat că sunt numeroase plângeri, la nivel național, legate de modul în care se acordă aceste salarii de excelență.

„Este o deringoladă totală în perioada pandemiei, iar acest salarii s-au acordat, de multe ori, în mod discreționar”, au precizat oameni ai legii, în exclusivitate pentru evz.ro.

Ce înseamnă, practic, aceste salarii de excelență…

La propunerea șefilor, ofițerii pot primi câte 2.000 de lei în plus la salariu, timp de șase luni. Agenții primesc între 4 și 6 mii de lei, pentru aceeași perioadă.

Despre „Regizorii din IPJ Dolj” care au acordat ,,lucrăturile’’ de excepție se arată în postarea SNAP.

 

„Dragi polițiști din Dolj, vă aducem la cunoștință că premiile Oscar s-au acordat pe criterii necunoscute de majoritatea prostimii.

Au primit frații, nașii, finii, cei care nu știu cum au dispărut 400 de anvelope auto din curtea IPJ Dolj, sau cei care au gestionat foarte bine dispariția celor două fete Alexandra și Luiza.

Familiile acestor fete oare ce părere au?”, se arată în postare.

Mai mult, oamenii legii, revoltați de ceea ce se întâmplă, au mai precizat:

„Șefii nu pot renunța la obiceiurile rele și își recompensează oamenii de casă, fără să țină cont de normele metodologice și condițiile de acordare acestor ,,lucrături’’ de excepție.

Să-i aprobi salariu de excelență șefului de serviciu care a gestionat dezastruos disparițiile celor două fete, Alexandra și Luiza, ăsta da tupeu! Ba mai mult, nota de fundamentare este făcută de un fost internat la glumeți, căruia i-a fost ridicat pistolul din dotare!

Să mergi mai departe și să îi dai același salariu de excelență finului acestui șef de serviciu care a făcut cunoscut inspectoratul în toată țara, nota de fundamentare fiind întocmită de naș, este clar că scara ta de valori s-a inversat”.

 

Finul la care se face referire în postare este un ofițer, rudă cu Bonciu, care a fost promovat, recent, pe funcția de ofițer specialist.

Un alt aspect grav relatat de polițiști face referire la acordarea salariului de excelență polițiștilor responsabili de dispariția a sute de anvelope și a tone de carburant.

„Să-i acorzi premiul Oscar ofițerului care se ocupa de achizițiile publice atunci când din curtea inspectoratului au dispărut tone de carburant auto, 400 de anvelope auto etc și subordonatului acestuia care a făcut recepția anvelopelor auto dispărute, trebuie să fii un mare ignorant. Ce îl recomandă pe domnul ofițer? Vocea și talentul lui! Este fratele glumețului! Precum căpitanul de plai, acesta s-a ,,luptat’’ din greu cu Manea grosul și arțăgosul, Manea slutul și urâtul când au dispărut tonele de carburant auto din ,,tancurile’’ inspectoratului!

Numai că Oscarul se acordă actorilor și celor care lucrează la poliție, purtători ai ținutei de poliție!

S-a stabilit un nou record, 3 ,,lucraturi” de excepție la serviciul logistic! Oameni muncitori! Numai ca poliția nu este șantier!”, se arată în postarea de pagina Facebook a SNAP.

 

Grav este, în opinia polițiștilor reevoltați,  și modul în care „acești ofițeri ,,superiori’’ cu funcții de conducere au reinventat metodologia de acordare a ,,lucrăturilor’’ de excelență!”....

„Au constituit o comisie în cadrul Consiliului de Conducere, formată din trei ofițeri. Adică după ureche! Unul dintre ei nu avea competența să analizeze activitatea polițiștilor din inspectorat și chiar el era propus la acordarea unei ,lucrături’’ de excepție, iar altul avea fratele propus la aceeași ,,lucrătură’’. Este ca și cum un polițist ar fi ales într-o comisie de trei și ar trebui să voteze dacă își acordă salariu pentru lucrări de excepție!

 

 

Sau, în cazul celui de al doilea,  dacă îi acordă salariu de excelență fratelui. Noaptea minții! Asta dovedește că cineva este impotent profesional, neputincios și nu vrea să își asume vreo responsabilitate”, au detaliat polițiștii.

 

În acest context, polițiștii dau exemplul unor colgi care, deși s-au remarcat prin merit deosebite față de oameni, au fost ocoliți de premierea șefilor.

„Sunt polițiști în IPJ Dolj care meritau acest salariu pentru ,,lucrături’’ de excepție și care nici măcar nu au fost propuși de unii șefi în care tu ai atât de multă încredere.

 

Unul dintre ei se intitulează Olteanu de la Secția 6 Poliție Craiova, care i-a salvat viața unui bătrânel de 84 de ani după o zi și o noapte de căutări prin pădure.

 

În schimb, colegul lui de patrulă, venit în oraș de șase luni, facem pariu că nu cunoaște numele străzilor din arealul unde își desfășoară activitatea, nu mai vorbim de cunoașterea populației, a fost premiat”, se arată în postarea de pee Facebook.

 

SNAP: Salariile de exceleență, o mită mascată...

SNAP a fost singurul sindicat care a solicitat Ministerului de Interne, încă de pe vremea când la butoane se afla Carmen Dan, stoparea salariilor pentru lucrări de excepție

Liderii SNAP susțin că, și de această dată, „șefii din poliție au făcut ce știu ei mai bine: au premiat amantele, nepoții și supușii, cu toții abonați de ani de zile. Ca și până acum, „proștii” muncesc și primesc din când în când câte-o bătaie pe umăr de la șef”.

 

Sindiclaiștii au mai prcizat:

„Constatăm că, mai nou, acest salariu este acordat și la câte un agent de poliție, cu caracter de excepție, dar în principal acesta este destinat șefilor și nicidecum celor care au merite deosebite în activitatea profesională.

Dacă veți avea curiozitatea să dispuneți efectuarea unei analize privind acordarea acestor salarii de excelență în ultimii trei ani o să fiți surprinși  de faptul că cei care au primit acest ,,drept” sunt în proporție de 80% șefi, iar restul sunt repartizate celor care au poziții cât mai umile și serviabile față de aceștia”.

 

În opinia liderilor SNAP, „aceste „solde de excelență” reprezintă o mită mascată acordată șefilor din poliție,  în cele mai multe cazuri își acordă singuri aceste prime,  după principiul „cine împarte parte își face”.

 

„Sunt șefi care primesc în cascadă aceste bonusuri, nu au  niciun fel de rușine față de subordonați, unii au   ajuns la performanța de a le încasa pentru a șaptea sau a opta oară.

 

Cum să ai tupeul sa te prezinți în fața subordonaților și să îi îndemni să muncească în condițiile în care tu ca  șef le furi munca, ba mai mult, cu banii care intră în buzunarul unui singur manager se poate suporta lejer primele a patru agenți”, au transmis sindicaliștii SNAP.