Exclusiv. Raport îngrijorător: abuzurile sexuale asupra minorilor au crescut cu 30%. Părinții sau rudele principalii abuzatori

Exclusiv. Raport îngrijorător: abuzurile sexuale asupra minorilor au crescut cu 30%. Părinții sau rudele principalii abuzatori Suspiciunile de abuz sexual s-au confirmat în Mehedinți. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Campania „Atingeri Nedorite” derulată de Asociatia Telefonul Copilului și Poliția Română scoate la iveală date șocante cu privire la abuzurile sexuale asupra minorilor din România.

„Numărul sesizărilor privind infracțiunile de agresiune sexuală asupra unui minor au crescut cu aproximativ 30%, pe perioada implementării campaniei, prin raportare la aceeași perioadă a anului 2021” se arată în raportul citat, lucru extrem de îngrijorător.

“În urma cazurilor înregistrate de Asociația Telefonul Copilului, în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, 86,5% dintre victimele abuzului sexual au fost fete si 13,5% băieți. Aproximativ 75% dintre copiii supuși agresiunii sexuale au provenit din familii nucleare, iar 15% dintre aceștia din familii monoparentale, respectiv familii extinse. Agresorii copiilor au fost: 29,8% unul dintre părinți sau concubinul/concubina unuia dintre părinți, 49,3% alți membri ai familiei extinse, 20,9% persoane necunoscute. În doar 15% dintre cazurile înregistrate, situația era cunoscută de către o altă persoană (părinți, familia extinsă, prieteni), acestea având loc în urmă cu mult timp, cu caracter continuu” mai spune sursa citată.

Telefonul Copilului

Pe de altă parte, același raport relevă că cei mici sunt disperați să ceară ajutor și într-un fel sau altul știu să sune și solicite acest lucru. Așa se face că în 53,2% dintre cazurile înregistrate la Telefonul Copilului 116111, solicitanții au fost chiar minorii care au fost victime, iar în 46,8%, solicitanții au fost persoane adulte (vecini, cunoștințe sau membri ai familiei extinse). “În situațiile în care solicitantul a fost minor, acesta a beneficiat de consiliere psihologică, în vederea reechilibrării emoționale, prevenirea agresiunii sexuale, informare cu privire la campanie, solicitările de intervenție fiind efectuate preponderent de către adulți”, se arată în raport. Cert este că la nivel de prevenire, în afara unor campanii, instituțiile statului sunt neputincioase împotriva fenomenului. Direcțiile de Asistență Socială și Protecție a Copilului nu pare suficient de implicate în ceea ce prevede legea că ar trebui să facă, altfel nu se explică situația îngrijorătoare prezentată de acest raport. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro