Astăzi a fost difuzat un nou episod al podcastului „Esențial” pe canalul de YouTube „HAI România!”. Invitatul special a fost analistul politic Cristian Hrițuc.
Alături de Sorin Andreiana, redactor-șef al Revistei Capital, cei doi au discutat și analizat provocările cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. Unul dintre subiectele atinse a fost implicarea Rusiei în alegerile din acest an din Republica Moldova.
Moldova nu va rămâne „no man’s land”
În acest caz, invitatul a oferit o serie de argumente: „Aceleași narative, în special cele din Occident. Din Occident nu vin numai lucruri bune. La Moscova este un pic mai tușat. Din Occident vin decadența, bani rusești pentru partidele pro-ruse, preoții care țin de Mitropolia rusă. Deci Moscova nu s-a oprit niciodată. A mai fost atenuată de Moldova, de celelalte forțe. Dar Moscova nu se oprește.”
Odată cu referendumul, între Moscova și Republica Moldova se va produce o ruptură, potrivit analistului politic. El a explicat în cadrul podcastului ce presupune acest lucru: „Cert este că nu va rămâne „no man’s land”. Rușii poate au ca obiectiv minimal Moldova „no man’s land”. Ucraina a ajutat și ajută în continuare, protejează. Trebuie spus faptul că în trecut relațiile dintre Ucraina și Moldova nu erau cele mai bune. Cum nu erau nici între Ucraina și România. Acum, s-au îmbunătățit toate relațiile. Acum, Ucraina ajută Moldova. Sunt 125.000 de ucraineni în Moldova, refugiați. Este o cifră imensă. Dar ceea ce dă Ucrainei un obiectiv sau un motiv în plus să ajute partea moldoveană cât mai mult. Până la urmă, Ucraina este o țară de 20 de ori mai mare decât Moldova. Obiectivul minimal al Rusiei este menținerea Moldovei, cel puțin în zona de „no man’s land”, adică între lumi.”
Obiectivele României
Cristian Hrițuc a menționat și obiectivele României în ceea ce privește vecinul nostru de peste Prut:” Obiectivul României nedeclarat, așa cum îl simt eu, este acela de a trage Moldova înspre Uniunea Europeană. Nu avem un obiectiv declarat la acest moment. Dar repet, unirea nu înseamnă un act. Unirea înseamnă când vom avea niște instituții superioare, celor statele, o mică Uniune Europeană între noi și Moldova. Este și o mică fabulație în ceea ce spun acum.
România, în cazul în care nu vor exista premisele ca Moldova să intre în UE, România va juca un rol cât mai activ să o țină aproape. Indiferent cât de greu i-a fost Moldovei, România a fost acolo. Și când Uniunea Europeană a zis: „Nu mai finanțăm Moldova că este regim oligarhic acolo”, România a continuat cu ajutoarele. Până la urmă, România este obligată și față de românii care sunt acolo. Deci, nu văd un viitor pesimist pentru Moldova. Nu va rămâne de izbeliște, chiar dacă nu va intra în Uniunea Europeană.”
Ediția integrală a podcastului „Esențial” poate fi urmărită pe canalul de Youtube „HAI România”, aici.