Vulcanul Nyiragongo care despre se spune că ar fi erupt pentru prima oară undeva în anii 1.800 a înspăimântat populația orașului congolez Goma după ce, în cursul zilei de sâmbătă, s-a ”trezit” brusc. Evenimentul zilei are imagini făcute astăzi, în Congo, de africanii care au ”inspectat” străzile acoperite de lavă, încă fumegândă și din care mai ies flăcări.
Din măruntaiele pământului au fost aruncate lavă incandescentă și foarte mult fum toxic, fapt care a făcut ca ziua să se transforme în noapte. La mai puțin de 24 de ore, erupția s-a oprit, iar oamenii, extrem de curioși, au împânzit străzile orașului lor.
Congolezii au fugit spre Rwuanda din calea lavei incandescente. Vecinii lor nu i-au ajutat
Flăcări uriașe au ieșit sâmbătă din munte o dată cu cantități uriașe de fum, cerul s-a înroșit, aerul a devenit fierbinte, iar lava a pornit-o amenințător către orașul Goma, aflat la aproximativ 20 de kilometri de crater.
Cu vulcanul, considerat de specialiști a fi cel mai activ de pe planetă (n.r. este recunocut pentru furia cu care erupe), nu era de glumă, așa că localnicii nu au stat prea mult pe gânduri și, speriați, au părăsit orașul. Mii de persoane au încercat să ajungă în Rwanda, stat aflat foarte aproape de locul epicentrului. Numai că, din cauza conflctului latent existent între cele două state, congolezilor refugiați nu li s-a întins acea mână de ajutor la care sperau.
Norocul refugiaților din Goma: erupția s-a oprit și ploaia torențială a răcit lava
”Cei mai mulți au încercat să se adăpostească în Rwuanda, însă pentru că nu au fost bine primiți din cauza conflictelor militare existente între cele două țări, săracii oameni s-au întors acasă și au așteptat pe unde au putut ca erupția să se oprească. Au preferat să se intoxice cu fumul plin de substanțe toxice și să își riște viața. Dar au avut noroc că vulcanul s-a oprit din activitate la mai puțin de o zi de la erupție, iar azi-noapte a plouat tare în Congo și a ajutat la răcirea lavei”, ne-a povestit un român care locuiește în Congo.
Orășenii au inspectat străzile acoperite de lavă fumegândă
Dimineață, când pericolul a trecut, localncii din Goma au ieșit din locurile în care se adăpostiseră pentru a nu ajunge în calea șuvoaielor incandescente de lavă. Extrem de curioși, cu mic cu mare, africanii din orașul aflat în calea vulcanului și-au inspectat străzile, de fapt ce a mai rămas din ele, acum acoperite de lavă uscată, încă fumegândă. Cocoțați pe rocile vulcanice încă fierbinți, oamenii și-au făcut unul altuia poze, au făcut filmulețe și și-au făcut selfi-uri care să le amintească de cea de-a 35-a erupție a vulcanului Nyiragongo și de urmările ei. În imagini se pot vedea mici ”cuiburi” de flăcări care ies printre rocile vulcanice care acum au remodelat, poate pentru totdeauna, străduțele orașului Goma.
”Dumnezeu e mare și lava nu ne-a distrus orașul!”
Aseară, pe când vulcanul încă erupea, autoritățile de temeau că șuvoiul de lavă ar putea ajunge la aeroport cauzând astfel distrugeri însemnate. Ca prin minune, spun localnicii, mâna divină a ferit totuși orașul, ale cărui case au rămas în picioare. Lava și-a schimbat cursul și, pe timpul nopții, s-a revărsat în apele unui lac din apropiere.
”Dumnezeu e mare și lava nu ne-a distrus orașul! Străzile au fost acoperite de lavă, e ca la apocalispă, dar suntem vii și avem casele în picioare”, spun cei din Goma.
În acest moment, nu există vreo alertă de producere a vreunui cutremur.