Parlamentul, respectiv Senatul și Camera Deputaților, lucrează pentru popor, iar parlamentarii fac legi în interesul cetățenilor. Cel puțin așa sună definițiile din manualele de știință politică. Deci, este normal ca parlamentarii să se întâlnească, din când în când, cu poporul sau cu anumiți reprezentanți ai acestuia, în interesul cărora fac legile.
Doi dintre cei mai importanți oameni din Parlamentul României au avut, zilele trecute, o întrevedere cu avocatul președintelui Klaus Iohannis, Gheorghe Mușat. Totul s-a petrecut într-o locație luxoasă, dar discretă, departe de ochii lumii. Cei trei au pus țara la cale, vreme de peste o oră. Gheorghe Mușat este considerat unul din cei mai influenți avocați din România, fiind omul care l-a scăpat pe Klaus Iohannis de dosarul ANI. Cu o poveste de viață impresionantă. A început ca taximetrist în Gara de Nord și a ajuns milionar în euro:
” Începuturile mele au fost mai grele decât pentru oricare alt avocat. 1989 m-a prins cu 17 lei în buzunar și câțiva prieteni, la care puteam trage seara la masă. La începutul lui ianuarie 1990 am fost reprimit în avocatură cu aplauze. Eram un om cu o bibliotecă juridică, dar fără niciun client, deoarece după șapte ani de absență, oamenii te uită.
Călin Zamfirescu era deja renumit, Ion Nestor venea de la un avocat cunoscut, Gheorghe Florea, Valeriu Stoica aveau deja un nume. Eu reveneam în avocatură după 4 ani de închisoare la Aiud și alți doi de taximetrie în Gara de Nord. (…) La sfârșitul anului 1990 aveam deja clienți privați, în special companii străine. Companii precum Rhone – Poulenc, actuala Sanofi – Aventis, Renault, Cement Francais sau Societe Generale, care funcționa în România încă din 1970 sub statutul de reprezentanță străină.
Și uite cum activitatea firmei a început cu o garsonieră închiriată într-un bloc, după care a cumpărat un apartament cu patru camere iar apoi toate apartamentele de pe un etaj întreg”, povestea Gheorghe Mușat.
Între 1972 și 1983, Gheorghe Mușat a lucrat în cadrul Inspectoratului de Securitate al Municipiului București, secția contraspionaj. Deși a petrecut 11 ani în această poziție, Mușat a subliniat că nu se simțea potrivit pentru acest rol și a căutat să se retragă. Prin obținerea unui certificat medical, a reușit să se pensioneze anticipat și să se alăture Baroului București.
Cu toate acestea, trecutul său în Securitate l-a urmărit. A fost ulterior arestat și trimis în penitenciarul Aiud. Motivul oficial al detenției sale a fost "divulgarea de informații referitoare la activitatea operativă a organelor de securitate; trafic de influență; posesia de echipamente specific muncii în securitate și încălcarea reglementărilor privind monedele străine". Totuși, Mușat susține că a fost încarcerat pentru a servi drept exemplu negativ pentru alții din sistem. Acolo a devenit colaborator, dar aici este o altă poveste.
Fenechiu și Cazanciuc, întâlnire de taină cu avocatul lui Iohannis
Daniel Fenechiu (PNL) și Robert Cazanciuc (PSD) sunt doi dintre parlamentarii cei mai activii și mai vizibili din partidele pe care le reprezintă. Cel dintâi este șeful senatorilor PNL, iar al doilea este vicepreședinte al Senatului.
Periodic apar la televizor, au opinii, mai mult sau mai puțin corecte, dar totdeauna în folosul partidelor pe care le reprezintă. Ambii sunt juriști de profesie și membri ai comisiilor și comitetelor parlamentare care se ocupă cu promovarea și modificarea legislației în domeniul justiției.
Astfel, Daniel Fenechiu și Robert Cazanciuc sunt cei mai potriviți din țara asta ca să dea explicații, poporului, dacă are neclarități în legătură cu anumite articole din legislația în domeniul juridici.
Dar, conform legii, explicațiile se dau fie la Parlament, fie la cabinetele senatoriale din circumscripțiile pe care le reprezintă. Lucrurile devin ciudate, însă, atunci când cei doi juriști întrevederi, departe de ochii lumii, la un restaurant de lux, cu diverși cetățeni. Iar situația devine și mai ciudată când cetățenii respective sunt avocați ce reprezintă interesele unor persoane foarte importante din statul român.
O nouă modificare legislativă pe tapet
Ca să nu o mai lungim, zilele trecute, paparazzi Evenimentului Zilei i-au surprins la ieșirea din restaurantul Casa di David, un loc discret, luxos, de pe malul Lacului Herăstrău, pe cei doi juriști, Daniel Fenechiu și Robert Cazanciuc, în compania avocatului Gheorghe Mușat. Pentru cei care nu știu, principalul client al avocatului Mușat este președintele României, Klaus Iohannis.
Ce au discutat nu știm, dar din felul mai mult decât curtenitor în care se purtau cei doi lideri politici față de avocatul lui Iohannis, ne-au venit în minte două ipoteze. Prima ar fi că avocatul Gheorghe Mușat a plătit consumația, probabil deloc ieftină, a celor doi parlamentari PNL și PSD. Iar aceștia se dădeau pe lângă el, în semn de mulțumire.
A doua ipoteză, ceva mai credibilă, ar fi aceea că cei trei au discutat despre promovarea unor proiecte legislative, în Parlament. Iar atitudinea curtenitoare, chiar slugarnică, am aprecia, din imagini, a celor doi senatori, ne conduce la ideea că au răspuns afirmativ la cererile avocatului Gheorghe Mușat. Mai ales ținând cont de clientul sus-pus, președintele Klaus Iohannis, pe care îl reprezintă.