Exclusiv. Singura propunere românească pentru dezvoltarea unui vaccin anti Covid 19 vine de la Timișoara

Singurii cercetatori din România care și-au asumat riscul și responsabilitatea de a dezvolta un vaccin în competiția mondială pe această tema sunt imunologii de la OncoGen. În aceasta competiție mondială sunt agrenate zeci de firme și institute din cele mai dezvoltate țări ale lumii. Vaccinul românesc împotriva COVID 19 a intrat în linie dreaptă. Vor urma inclusiv testele pe subiecți umani, aleși pe bază de voluntariat.

Așa cum relatam zilele trecute, echipa de cercetători de la OncoGen, cel mai mare institut de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei, a definitivat, încă din luna ianuarie, tehnologia unui vaccin pentru noul coronavirus care a iscat pandemie în lume.

Acesta e adaptată caracteristicilor genetice imune ale populației din regiunea în care trăim. Prin soluția găsită, vaccinul dezvoltă imunitate impotriva infecției cu SARS-COV-2. În egală măsură, deși vaccinul timișorenilor e conceput pentru populația europeană, el poate fi foarte ușor adaptat și pentru alte populații.

Pas cu pas, cum este testat vaccinul creat de timișoreni

Soluția găsită de specialiștii de la Timișoara derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe ”long neoantigen peptides” folosită în terapia cancerului. În acest  moment testarea a intrat în linie dreaptă. Mai exact eficiența vaccinului e testată pe celule umane. Echivalentul a 1.000 de doze de vaccin a fost produs iar acum cercetătorii urmăresc cum acționează acesta.

”Vaccinul e momentan în faza de testare în laborator pe celule umane. Ne interesează cum reacționează întreg sistemul imun la diferite concentrații de vaccin. Acesta are mai multe subcomponente – el este un amestec de proteine – le testăm pe fiecare în parte”, a explicat, pentru Evz.ro, prof.univ.dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen Timișoara.

În etapa aceasta, care va dura două – trei săptămâni, se testează componentele vaccinului. La finalul ei, cercetătorii vor putea trage o concluzie vizavi de care din componentele vaccinului reacționează și care e doza optimă.

”Testele au loc în culturi celulare folosind celule umane ale sistemului imun. Ne așteptăm ca în acest interval - între 14 și 30 de zile - celulele să se activeze și să se înmulțească”, a mai explicat prof.univ.dr. Păunescu. Acesta a mai declarat, în exclusivitate pentru Evz.ro, că, în același timp, echipa de la OncoGen caută soluții pentru a face posbilă fabricarea vaccinului la scară largă.

Cine va fabrica vaccinul

”Noi am stabilit tehnologia, acum o testăm; dacă produsul e corect se trece la fabricarea în masă”, a explicat profesorul de Imunologie.

OncoGen nu are capacitatea de fabricatie a milioane de doze de vaccin, fiind un institut de cercetare-dezvoltare. Deschis în 2015, Institutul OncoGen este o entitate publică ce aparține de Spitalul Clinic de Urgență Județean ”Pius Brânzeu” Timișoara, finanțată în întregime din fonduri europene.

Din pacate, ”nici Institutul Cantacuzino, care a fost redeschis în această perioadă, nu va fi în poziția de a putea produce un vaccin în următorii ani”, a mai spus prof.univ.dr Virgil Păunescu . Acesta a  mai adăugat și că ”în momentul în care vom avea dovezi obiective privind eficiența vaccinului, vom fi nevoiți să contactam mari producători din străinătate pentru că în România nu avem capacitate de fabricare în masă”.

Ce urmează: testare pe subiecți umani

Pentru a avea dovezi obiective, după testul de 14 - 30 de zile din laborator, urmează negocieri cu Agenția Națională a Medicamnetului pentru a putea trece la testare pe voluntari umani. Amintim că directorul OncoGen a explicat, pentru Evz.ro, și cum funcționează vaccinul.

„Principala problemă în vaccinarea antivirală este aceea că virusul își tot schimbă „haina” - capsula proteică. Capsula virală este acea parte care este recunoscută de sistemul imun și folosită ca atare în imunizări, în producerea de vaccinuri. Există între 15 și 21 de peptide (proteine) implicate în răspunsul imun, care acoperă cam 90 % din populația României.

Folosind acele date și folosind datele despre structura virusului din China, prezentate de cercetătorii chinezi, din genomul virusului poți deduce structura capsulei, care poate fi ținta unui răspuns imun.

Toate acestea le-am pus împreună și am reușit să obținem o baterie de peptide (fragmente de proteine), din capsula virusului, care ar stimula foarte  puternic receptorii de antigen ai celulelor imune specifice zonei noastre geografice și Europei. Este, ceea ce noi am numi un vaccin personalizat regional”, a explicat prof.uni.dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen Timișoara.

Sursa foto: OncoGen