Exclusiv. O probă importantă în cazul tânărului maltratat de polițiști și decedat a ajuns, în mod suspect, tot la Secția 16
Decesul său a devenit unul suspect cu atât mai mult cu cât în septembrie Ionuț fusese snopit în bătaie și supus unor cumplite umilințe de polițiștii Secției 16. Cum autopsia efectuată la IML ”Mina Minovici” nu a putut să facă lumină asupra cauzelor care au dus la moartea bărabatului de 39 de ani, atât familia, cât și anchetatorii încearcă acum să afle ce a făcut Ionuț în timpul în care s-a aflat pe străzi, între locuința sa și cea a amicului său căruia i-a cerut ajutor în ultimele ore din viață.
Ionuț și-a sunat un amic și a plecat în grabă de acasă. Se simțea rău
Acest ultim episod din viața lui Ionuț s-a consumat vineri (n.r. 26.03.2021) când băiatul a plecat din locuința sa din Berceni, dar nu înainte de a-și suna un prieten care locuiește undeva în sectorul 5 al Capitalei.
Așa cum Evenimentul zilei a prezentat citând declarații exclusive ale tătălui său, de la momentul cruntei bătăi încasate de la polițiștii Secției 16 starea de sănătate a lui Ionuț Mihai devenise una extrem de instabilă: tremura din tot corpul, traversa dese stări de panică și de frică și abia dacă mai putea să meargă. Printr-un asemenea episod se presupune că a trecut și în acea dimineață de vineri când a pus mâna pe telefon și i-a spus amicului său că nu se simte bine și că nu vrea să fie singur.
Ce a făcut bărbatul pe străzi?
Așa se face că, înainte de ora zece - oră aproximativă la care mama lui spune că a ajuns la el acasă și nu l-a găsit -, Ionuț plecase înspre prietenul lui din sectorul 5 pe care tocmai îl sunase. Ce s-a întâmplat în acel apartament unde bărbatul - victimă a polițiștilor bătăuși de la Secția 16 -, și-a dat ultima suflare în mâinile medicilor de la ambulanță, se știe. Ce nu se știe este ce a făcut Ionuț din momentul în care a ieșit pe ușa apartamentului său din cartierul Berceni. O plecare în grabă susținută de faptul că ușa locuinței nu a fost închisă și că în casă i-a rămas rucsacul de care nu se despărțea niciodată.
Pentru a încerca să pună cap la cap anumite informații ce ar putea fi prețioase în anchetă, investigatorii vor încerca să refacă traseul urmat de bărbat între cele două adrese cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere stradale. Trebuiau îndeplinite însă doar niște proceduri care să le permită judiciariștilor să intre în posesia acelor imagini.
Imaginile de la bloc au ajuns la Secția 16, la colegii polițiștilor bătăuși
Însă, un prim pas a fost făcut ieri seară, de tatăl și de mama lui Ionuț care au încercat să obțină de la administrația blocului imagini înregistrate în ziua în care fiul lor a plecat în grabă de acasă. Ciudat, chiar dacă toți vecinii și-au dat acordul ca familia lui Ionuț să fie ajutată cu aceste probe, adminsitrația blocului a refuzat să le ofere acele imagini.
”Soluția administrației, una de neînțeles în contextul în care vecinii își dădeau acordul în scris, a fost un telefon dat la Secția 16, aceeași unitate din care fac parte și polițiștii care acum câteva luni l-au bătut și umilit pe Ionuț. Așa, echipajul care a venit a ridicat acele imagini surprinse de camerele de înregistrare ale blocului care, până la urmă vor ajunge la dosar. Dar, până atunci, părinții nu aveau dreptul să știe cum a plecat fiul lor de acasă, cu cine, în stare era când a plecat pe străzi? Sper din tot sufletul ca aceia care se ocupă de anchetă să încerce să refacă traseu lui Ionuț cu ajutorul camerelor stradale, așa cum este normal și așa cum am înțeles eu că vor să facă. Poate vor primi răspunsuri la unele întrebări”, ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis.
Coincidență stranie: Două victime maltratate de polițiști, ambele moarte
În aceeași seară, polițiștii care l-au maltratat și umilit pe Ionuț Mihai Ghiorghe l-au căsăpit în bătaie și pe Nicolae Gheorghe Toader. Omul avea 51 de ani și, ca o coincidență stranie, a murit acum trei săptămâni la Spitalul Elias din Capitală. Se spune, răpus de o boală fără leac care i-ar fi afectat plămânii.
În cazul lui Ionuț, autopsia nu a putut releva cauza decesului care, până la definitivarea analizelor toxicologice, perioadă estimată la șase luni, este una neprecizată.