Una dintre cele mai tehnologizate țări de pe mapamond a trecut deja peste trei valuri ale pandemiei de COVID-19 cu pierderi socotite ca fiind mici. Și asta a fost posibil doar cu respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de protecție luate împotriva virusului care a îngenuncheat o planetă întreagă.
Coreea de Sud nu și-a închis cetățenii în case nici măcar pentru o zi! Da, sud-coreenii habar nu au ce e acela lockdown! Însă, știu pe pielea lor, chiar dacă guvernul le oferă tot felul ajutoare, cum e să-ți pierzi serviciul, cum e să trăiești cu mai puțini bani ca înainte de pandemie, în vremuri în care prețurile la alimente s-au dublat sau chiar s-au triplat.
Acum, cei peste 51 de milioane de sud-coreeni se pregătesc pentru un moment istoric: o uriașă campanie de vaccinare în masă. Printre ei și românca Teodora Suciu care, de mai bine de un deceniu a schimbat viața din Oradea pe traiul din Seul, a doua metropolă ca mărime a lumii.
Sud-coreenii au amânat, din precauție, vaccinarea
Cu mulți, chiar foarte mulți pași înaintea multor state în ceea ce privește folosirea tehnologiei ultramoderne în viața de zi cu zi, Coreea de Sud este, iată, printre codașele lumii civilizate care declanșează campania de vaccinare.
De ce? Pentru că, ne spune Teodora Suciu - o româncă ce stă de mai bine de un deceniu la Seul - guvernanții au vrut să se asigure că cetățenii lor, dar și străinii care muncesc legal acolo vor primi un ser cât mai sigur, testat și verificat cât mai minuțios. Un vaccin care să nu le creeze probleme de sănatate în viitor, nu numai să-i apere acum împotriva virusului ucigaș.
51 de milioane de oameni, 79 de milioane de doze. Plus vaccinul produs în Coreea de Sud
Campania de vaccinare este foarte aproape. Autoritățile au anunțat, prin voci autorizate din guvernul de la Seul, că au fost achiziționate 79 de milioane de doze, suficiente pentru o populație ce depășește cu puțin 51 de milioane de suflete. Platforma digitală pe care se vor face programările în funcție de vârstă, categorii de risc și profesionale este pregătită. La fel și populația care, în ciuda tuturor greutăților pe care le-a întâmpinat pe perioada pandemiei cu COVID-19 - șomaj, scumpirea galopantă a alimentelor cauzată și de capriciile celui mai ploios an din ultimii o sută de ani, scăderea ușoară a nivelului de trai -așteaptă extrem de disciplinată să primească vaccinul. Fără isterie și fără conspirații legate de cip-uri.
Cu atât mai mult cu cât Coreea de Sud va avea, în curând, propriul vaccin, un ser care acum se află în faza a treia de testări clinice, din patru etape obligatorii. Acest produs medical realizat de specialiștii sud-coreeni va completa, din mers, nevoia de imunizare a populației care s-a supus tuturor măsurilor restrictive luate în lupta cu coronavirusul – purtarea măștii, distanțarea fizică, igiena personală. Așa, a fost menținută o rată de îmbolnăviri zilnice de doar 300-400 de cazuri, cu un apogeu de 1.200 de infectări în 24 de ore în lunile noiembire și decembrie, considerate a fi critice în valul al treilea al pandemiei.
”Luna aceasta, va începe campania de vaccinare. Este o chestiune de zile. Vom primi un link pe telefon”
”Luna aceasta, va începe campania de vaccinare în Coreea de Sud. Este o chestiune de zile. Autoritățile au așteptat până acum ca să se asigure că totul e în ordine cu serul. Că nu există riscuri. Lumea a fost anunțată că va fi vaccin pentru toți, că nu sunt probleme. Acum, rămâne doar să se făcă anunțul cu deschiderea platformei electronice pentru programări. Primii vor fi medicii - cei aflați în linia întâi - apoi bătrânii din cămine - unde au tot fost focare de infecții - și angajații din sistemul public. Apoi, în funcție de vârstă și de anumite priorități medicale, va urma întreaga populație. Vom primi un link pe telefon pentru a ști unde să ne ducem la vaccinare. Sunt deja locuri special amenajate”, ne-a povestit Teodora Suciu cum stau lucrurile cu campania de vaccinare a sud-coreenilor.
Aproape un milion de șomeri, victime ale pandemiei. Guvernul a dat ajutoare financiare fiecărui sud-coreean
Un vaccin izbăvitor vine la capătul unei perioade grele în care peste 900.000 de sud-coreeni au rămas fără locuri de muncă. Dar autoritățile nu și-au lăsat baltă cetățenii cărora le-au oferit ajutoare financiare pentru a putea trece mai ușor peste pierderea locului de muncă sau peste închiderea propriei afaceri.
De exemplu, Teodora, soțul ei, Boby Heo, și fetița lor, Evelina-Ajin, au primit o subvenție de aproximativ 1.300 de dolari. Pare că nu este o sumă mare, dar sunt bani cu care, în vremuri de pandemie cu coronavirus, și-au completat nevoile traiului de zi cu zi. Trei autorități - naționale, județene și locale -, au asigurat aceste ajutoare.
Suma a fost calculată în funcție de numărul membrilor de familie, de venituri și a fost acordată o singură dată chiar și rezidenților, celor care nu au cetățenie sud-coreeană, dar care muncesc și locuiesc legal în Coreea de Sud.
În pandemie, mai multe case sociale pentru tinerii cu venituri mici
Pandemia de coronavirus a dat complet peste cap viața celor mai tineri, cu venituri mici, care erau abonați la programul social imobiliar LH, unul similar cu ANL-ul de la noi. Case ridicate de guvern pentru care timp de doi ani plăteau chirie și pe care apoi le puteau cumpăra la prețuri mult sub prețul pieței. În contexul în care tinerii sunt printre victimele șomajului, autoritățile de la Seul au decis să construiască mai multe case de tip LH pe care să le dea acestora în chirii modice, ca ajutor pe timp de pandemie.
”Sunt cu 900.000 mai mulți șomeri decât înainte de pandemie. Adică aproape un milion de oameni și-au pierdut locul de muncă. Printre ei, foarte mulți tineri care au rămas șomeri sau care au fost nevoiți să-și închidă micile afaceri care le asigurau traiul. Guvernul a anunțat că pentru ei va construi mai multe case sociale. Astfel se vor crea și locuri de muncă. În paralel, este încurajat comerțul digital, lucrul de acasă și este stimulată achiziționarea mașinilor electrice. Se dau subvenții consistente pentru cumpărarea unei mașini electrice”, a mai spus Teodora, director de dezvoltare la o organizație guvernamentală aflată în subordinea Ministerului Agriculturii sud-coreean.