Ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Județean Suceava este similar cu situația din spitalul italian de unde coronavirusul s-a răspândit cu viteză pe întregul continent. Indolența și nepăsarea șefilor de spital produce scenarii de groază.
La Spitalul Județean de Urgență Suceava, indolența și nepăsarea managerului și a directorului medical au dus la infectarea a 27 de medici, 30 de asistenți medicali, 13 infirmieri și o îngrijitoare.
Evenimentul Zilei vă prezintă mărturia cutremurătoare a unuia dintre medicii care a fost infectat în cadrul spitalului. Povestea demonstrează că în plină epidemie cu noul coronavirus, la Suceava, personalul medical nu purta măști, nu existau reguli de protecție și nici circuite destinate celor care intră în contact cu pacienții infectați.
Medicul a declarat că a revenit în România pe data de 25 februarie, dintr-o excursie, și că a stat în autoizolare pentru o durată de 14 zile. ”În prima săptămână de izolare, în fiecare zi, sunau doamnele de la DSP. Apoi, în a doua săptămână au zis că sunt depășite și că trebuie să vorbesc cu medicul de familie. Totul a fost bine. La sfârșitul perioadei de izolare, primesc de la medicul de familie concediul medical pentru perioada de carantină”, ne-a povestit medicul.
După ce s-a întors la spital, la cel din Suceava, medicul a constatat că după ce a stat 14 zile în autoizolare, șefii nu au înțeles nimic și nu au luat nicio măsură. În plus, directorul medical se plimba prin secții, inclusiv prin cele de terapie intensivă, cu hainele de stradă. ”Managerul Vasile Râmbu n-a înțeles că este doar economist și că nu poate decide în privința actului medical, că nu poate organiza activitatea medicală. Directorul medical mergea prin spital, prin tot UPU, îmbrăcat în haine de stradă. Nu tu circuite, nimic. Târziu au pus un cort pentru triaj. Nu s-au deschis ușile, s-au folosit tot cartelele, s-au întârziat testările. Au început să apară primele cadre medicale infectate, care între testare și aflarea rezultatului continuau să vină la spital. Zile bune nu au avut instrucțiuni, Cei aflați în izolare nu știau când să se întoarcă , iar cei testați pozitiv nu aveau medicamente. În continuare existau pacienți internați în spital”.
SMS-ul criminal
La ora respectivă, deja în spital existau cadre medicale infectate și care erau asimptomatice. A urmat un gest criminal comis de directorul medical care i-a convocat pe toți într-o sală de ședință, indiferent dacă erau sau nu infectați. La comun. Ca și când urma o acțiune de infectare pusă la cale de o minte criminală. ”Directorul medical a dat SMS ca toate cadrele medicale să vină la Spital, că așa arată un ordin de ministru. Cică e un ordin verbal. Lumea trebuie să știe că simptomele sunt variabile. Primele simptome: febră nu foarte mare, tuse seacă, cefalee, senzație de atenție marcată, jenă în gât, arsuri în piept. Sunt pacienți care merg bine, nu trebuie să ne speriem Se pare că bărbații sunt mai afectați”.
În paralel, în spital erau și pacienți infectați care nu erau diagnosticați și care nici nu erau testați. ”Testările au fost tardive, erau pacienți care stăteau și câte 4 sau 10 zile nediagnosticați. Lucrurile astea trebuie cunoscute. Acum e târziu, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. La Suceava a fost transmitere comunitară. O asistentă de la Gastroenterologie s-a infectat de la o pacientă venită de la Suceava. Este o treabă foarte serioasă, lumea trebuie să știe simptomele, să stea în casă. Ce ne va salva din treaba asta, este o disciplină de fier. Dacă ratăm momentul, rămânem la voia Celui de Sus. Se poate depăși momentul dacă înțelegem despre ce este vorba”, mai spune medicul.
S-a infectat și este scos din joc
Medicul cu care reporterul EvZ a vorbit este acum internat la Iași, fiind infectat cu coronavirus. Nimeni dintre oficialii de la DSP Suceava sau din conducerea spitalului nu i-a spus că este infectat. A aflat întâmplător de la un coleg de serviciu. Când a sunat să ceară să fie internată la Iași, a fost luată în râs, pe motiv că nu apare pe lista celor infectați. ”Vinerea trecută mi s-a recoltat testul, tușeam, dificultăți în respirație. Testul de gripă a ieșit pozitiv, dar pentru COVID a trebuit să aștept. Luni noaptea spre marți îmi scrie un coleg că, din păcate, sunt pozitivă. Marți dimineața a început arsura în piept. Am mai vorbit cu colegii, care erau acasă. Apoi au început problemele respiratorii. Am întrebat când primesc tratamentul. Colegii mi-au zis să mă duc la Iași. Am sunat la salvare și nu mă găseau în baza de date, nici pozitivă, nici negativă. DSP Suceava habar nu avea, haosul a fost în circulația informațiilor. Puteam să mă sufoc în casă, am făcut atacuri de panică. Cel mai tare mi-e frică să nu pierd pe cineva din familie sau să-mi văd vreun coleg mort”.
Acum medicul, în loc să fie în prima linie, la luptă împotriva epidemiei cu Covid, stă la rândul lui internat în spitalul din Iași. ”Am fost internată de marți seara, 10-14 zile este obligatoriu să stau, ca medicii să-mi dea drumul în viață. Dar am tot respectul pentru colegii mei, când vin la vizite, sunt tonici, optimiști, ne ridică moralul”.