Un petrolier încărcat cu 40.000 tone de benzină, la bordul căreia se află şi trei marinari români, a fost atacat de piraţi în apele Oceanului Atlantic, la câteva mile marine de portul Conakry, capitala statului african Guineea. Ameninţând cu armele, piraţii au reuşit să fure banii şi bunurile echipajului şi au dispărut.
Atacul piraţilor asupra tancului petrolier Nina, sub pavilion Italia, a avut loc duminică dimineaţa aproape de ora 3,00. Un ofiţer român de la bord a relatat pentru EVZ. „Nava, aflată deja de patru zile la ancoră, urma să intre la descărcare în portul Conakry. Suntem încărcaţi cu 40.000 de tone de motorină şi benzină, o adevărată bombă plutitoare. Echipajul, format din cinci italieni, trei români, un filipinez şi 11 indieni, a fost luat prin surprindere. Ofiţerul doi de punte a apucat doar să sune, odată, alarma, pentru că a fost nevoit să deschidă uşa de pe comandă, moment în care s-a trezit în faţă cu o mitralieră. Majoritatea echipajului n-a apucat să fugă in citadela, respectiv sala maşini, pentru că piraţii au urcat foarte repede pe comandă”.
“Piraţii s-au mişcat cu viteza luminii”
Marinarul roman, încă sub stare de şoc, redă experienţa halucinantă prin care a trecut întregul echipaj. Patru piraţi înarmaţi cu mitraliere, macetă (sabie), cuţite, rangă,”au acţionat cu viteza luminii, fiind organizaţi extrem de bine”. Şi-au întins parâmele, şi-au legat barca, iar pentru urcatul la bord au folosit un cârlig lung de 5-6 metri. Unul dintre piraţi purta chiar şi un rucsac pentru a colecta bunurile. “Au ajuns pe comandă, l-au luat pe căpitan şi l-au târât la seif, l-au forţat să deschidă şi au “smuls” peste 20.000 de dolari. Ameninţându-l cu mitraliera, şi urlând, i-au luat portofelul, telefonul şi ceasul. Ofiţerul de punte a fost legat la mâini, după care i-au sustras toţi banii şi un telefon de ultimă generatie. La fel au păţit şi ceilalţi marinari care le-au ieşit în cale”.
M-am apărat cu un cuţit de tăiat pâine
După aproape două ore de “teroare la bord”, piraţii au dispărut în jurul orei 5,00. Marinarii, ascunşi în cabine, au ieşit , răsuflând uşuraţi. “În timplul atacului, m-am rugat şi am fumat, având în mână un cuţit de tăiat pâine ! Ce puteam să fac dacă spărgeau uşa şi trăgeau cu mitraliera?”. Petrolierul Nina a intrat, ieri, în port unde, culmea, autorităţile s-au lăudat că nivelul de securitate pentru zona Conakry este 1. Adică, ferită de pericole. Cu toate astea, în luna iunie au avut loc şapte atacuri ale piraţilor, în 5 iulie fiind deja al doilea. Mulţi dintre membrii echipajului vor să se întoarcă acasă. “Consulul Italiei în Guineea a făcut ieri o vizită la bordul navei, şi atât”, încheie marinarul român, decis să renunţe la voiaj.
Al doilea atac pirateresc în cinci ani
Petrolierul Nina, construit în 2010 în Şantierul Naval Constanţa pentru un armator italian, a mai fost atacat de piraţi şi în 2011, în rada portului Cotonou din golful Guineea. Piraţii au mitraliat atunci, din barcă, nava aflată la ancoră. Echipajul a reuşit, în mare viteză, să ridice ancora şi să fugă din calea atacatorilor.