Multe dintre amenzile date de polițiști, jandarmi sau polițiști locali în starea de urgență impusă de autorități ca urmare a pandemiei de COVID-19, au ajuns, deja, în instanță. Evz.ro a intrat în posesia unor documente care descriu abuzuri comise de oameni care ar trebui să aplice legea...
Numeroase plângeri împotriva amenzilor încasate în perioada pandemiei, motivată de starea de urgență și în baza ordonanțelor militare, au ajuns în instanță. Avocați contactați de evz.ro au confirmat existența multor sesizări făcute de oameni cărora li s-au dat amenzi din motive absurde.
De altfel, evz.ro a dezvăluit numeroase cazuri în care oamenii au primit amenzi pe considerente cel puțin dubioase.
Mulți dintre cei sancționați nu își pot permite un avocat, din păcate. Însă, cei care au apelat la apărătorii legali descriu situații de-a dreptul revoltătoare.
Spre exemplu, un taximetrist din București a reclamat că a încasat o amendă de 4.000 de lei după ce a semnalizat o autospecială de poliție care îi blocase calea de acces, tocmai când avea clientul în mașină. Iar un oltean din Băilești a primit o amendă record ca în bancurile cu Nea Mărin...
Cazul taximetristului a avut loc pe 1 aprilie. Omul a crezut că e o păcăleală. Aurelian Laurențiu Sandu a apelat la avocata Ileana Rădescu. În plângerea formulată de apărătoarea lui este descrisă întâmplarea prin care a trecut.
„Pe 1.04 2020, aflându-mă în exercitarea profesiei de taximetrist, am luat o comandă pe aplicație la ora 18.48, pe strada Pângărați, nr.9, din Sectorul 5. M-am deplasat la adresă, am luat o clientă și am întors să ies de pe stradă”, se arată în plângerea depusă la instanță de avocata taximetristului, Ileana Rădescu.
Mai departe, Aurelian Laurențiu Sandu povestește că, în acel moment, strada îngustă fusese blocată de o autospecială de poliție, de la Secția 24. A stat vreo cinci minute, apoi, a semnalizat cu farurile, ca să poată ieși.
A venit la el un polițist mai în vârstă și i-a spus să aștepte că cel care are cheile este colegul lui mai tânăr.
La scurt timp, și-a făcut apariția agentul Alexandru Mădălin Vrabete care, susține taximetristul, era destul de nervos...
„L-am rugat frumos să miște mașina ca să pot să ies, explicându-i că am luat un client la comandă, moment în care acesta a început să aibă un comportament agresiv și să mă amenințe că îmi dă amendă. L-am întrebat, prin geamul întredeschis, de ce să îmi dea amendă că eu doar îmi fac meseria, m-a întrebat dacă am declarație, i-am arătat adeverința de lucru, mi-a cerut și cartea de identitate, a verificat datele de pe CI și m-a anunțat că primesc amenda acasă. Nu i-am mai spus nimic, considerând că este o glumă de 1 aprilie...”, susține taximetristul.
Aurelian Laurențiu Sandu a mai relatat că avea la el adeverința necesară de la angajator, așa cum prevăd ordonanțele militare și că nici nu s-a dat jos din mașină și nu i-ar fi spus nimic jignitor agentului. Drept dovadă, clienta lui din acea seară s-a arătat disponibilă să fie martor în instanță.
Cert este că a primit, acasă, amenda promisă de agentul Vrabete pe 9 aprilie, trimisă prin poștă.
În legătură cu acest caz, am solicitat de la Poliția Capitalei un punct de vedere, în care am cerut să ni se răspundă în ce condiții a fost amendat Aurelian Laurențiu Sandu.
Polițiștii susțin că omul nu avea adeverință emisă de angajator sau declarația pe propria răspundere și că...abia încheiase o cursă.
Ce a răspuns Poliția Capitalei, la solicitarea evz.ro...
Concret, se arată în răspunsul dat de oficiali din Poliția Capitalei, „în data de 01.04.2020, în jurul orei 19.00, mai mulți polițiști din cadrul Secțiilor 24 și 2 Poliție , aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au efectuat anumite verificări la o adresă situată pe o stradă din sectorul 5, din zona de competență teritorială a Secției 24”.
„Pe parcursul verificărilor a fost legitimat și un conducător auto, care a declarat că este taximetrist, că a încheiat o cursă și se află în timpul serviciului, dar nu avea asupra sa adeverință emisă de angajator sau declarația pe propria răspundere.
De asemenea, conducătorul auto s-a manifestat zgomotos și a avut un comportament recalcitrant.
Cel în cauză a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr. 61/1991, precum și pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3”, se precizează în răspunsul dat de oficiali din Poliția Capitalei.
Un alt caz care dă serios de gândit privitor la modul în care sunt aplicate amenzile este din județul Dolj. Mai exact, din Băilești, celebra localitate a lui „Nea Mărin”, personajul nepereche interpretat de regretatul actor Amza Pelea...
Ei, și chiar acolo, un oltean, pe numele său Valentin Văcaru, a avut parte de o surpriză mare cât casa, după ce a venit din străinătate.
Ce spune omul, în plângerea adresată instanței, prin intermediul avocatei Ileana Rădescu:
„Am lucrat ca șofer în Anglia iar în luna martie m-am întors în țară unde am intrat în autoizolare, timp de 14 zile (...) hotărând ca soția, împreună cu fiica mea, să se mute, în această perioadă, în casa părinților săi”.
După terminarea perioadei de izolare, Valentin Văcaru susține că a mers, din apartamentul de la bloc în care se autoizolase, la casa socrilor, acolo unde fetița avea și spațiu de joacă, în curte.
Deși spune că nu avea niciun simptom de coronavirus, hotărâse, împreună cu soția sa, ca, în continuare, fetița și mama ei să rămână la curte, iar el să le aducă alimente și cele necesare.
Într-una dintre zile, pe 11 aprilie, mai exact, când se pregătea să plece, după ce a dus familiei cele necesare, pe drum a trecut un tractor în care se aflau niște cunoscuți ai săi pe care nu îi mai văzuse de ani de zile. El, din poarta socrilor, discuta cu cei doi prieteni în momentul în care, pe drum, a trecut o autospecială de poliție....
Valentin Văcaru susține că unul dintre polițiști, pe care nu îl cunoștea, l-a amenințat că îi dă amendă, pe motiv că a vorbit urât de el.
„L-am întrebat când am vorbit urât de el, că eu nici măcar nu îl cunoșteam și a început să mă înjure și să mă amenințe că vor urma și alte amenzi, că are el grijă de mine. Nu m-a întrebat dacă am declarație, nu mi-a cerut cartea de identitate și mi-a spus că voi primi amenda acasă”, a relatat Valentin Văcaru.
Ulterior, acesta a aflat și de unde avea polițistul datele lui: făcuse parte din echipajul care l-a oprit atunci când a ajuns în localitatea natală cu autoturismul personal, înainte de a intra în izolare.
În urma acestei tărășenii, Valentin Văcaru a fost amendat cu 10.000 de lei. A primit, pe 16 aprilie, un plic cu procesul verbal în care se arată că „a fost găsit pe strada Mihai Viteazul fără a respecta OM nr.3/2020, privind circulația persoanelor în afara locuinței”.
În procesul verbal se arată că nu a fost pus să semneze din cauza temerii răspândirii COVID-19 și nu este menționat niciun martor.
Legat de acest caz, am solicitat un răspuns de la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj...
IPJ Dolj ne-a transmis că legea permite și amendarea, în lipsă, a persoanelor care încalcă legea.
„Potrivit prevederilor Ordonanței nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, agentul constatator poate aplica o sancțiune contravențională unei persoane care nu este de față, în această situație procesul verbal urmând să fie adus la cunoștința contravenientului prin modalitățile prezentate în textul de lege.
Totodată, procesul verbal de aplicare a unei sancțiuni contravenționale poate fi întocmit și în lipsa unui martor, cu respectarea condițiilor impuse de lege”, ne-a transmis IPJ Dolj.
Am întrebat și cum a obținut agentul constatator, Marius Starcu, datele personale ale lui Valentin Văcaru, atât timp cât nu a fost legitimat și ce martori a avut polițistul?
„Referitor la a doua întrebare, vă aducem la cunoștință faptul că, în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu, polițiștii au acces la anumite baze electronice de date.
De asemenea, potrivit prevederilor aceluiași act normativ, împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia, competența revenind instanței de judecată în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția”, a mai precizat IPJ Dolj.