Lunile se scurg și, în continuare, spărgătorii care au prădat camera de corpuri delicte a IPJ Giurgiu - un atac extrem de bizar care va rămâne în istoria Poliției Române -, sunt în libertate.
Este o anchetă ceva mai aparte, derulată cu discreție maximă de procurorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și de judiciariștii de la IGP. Poate și pentru faptul că polițiștii sunt nu numai victime, ci se află și în cercul celor bănuiți că ar fi fraternizat cu infractorii. Pe care, i-ar fi invitat, la pont, să le calce pragul depozitului înțesat cu corpuri delicte, probe în dosare penale.
Evenimentul zilei a aflat care este ”arma” decisivă pe care mizează investigatorii și cât de aproape sunt aceștia de hoții care au prădat depozitul Poliției Giurgiu.
Poliția este prădată de hoții care schimbă lacătul. Singurul obstacol în calea bizarului jaf
Spargerea a fost una cum rar se poate vedea. Hoții au intrat nestingheriți în două dintre cele trei corpuri de clădire din acea curte a IPJ Giurgiu. Fără teama că atacul ar putea fi înregistrat de camerele de supraveghere sau că s-ar fi lovit de vreun sistem de alarmare sonoră, luminoasă sau silențioasă. Pentru că nimic din ceea ce ar fi putut proteja acele corpuri delicte, probe cu valoare judiciară în dosare penale, nu a existat. Nici măcar un paznic. Doar un amărât de lacăt vechi, pe care bandiții l-au schimbat la plecare cu unul de la ei, a stat în calea acestui jaf extrem de ciudat.
Un atac care a scos la iveală posibila implicare a polițiștilor giurgiuveni atâta vreme cât o cameră a corpurilor delicte înțesată cu probe esențiale în dosare penale, a fost lăsată, precum o invitație la furt, la voia întâmplării. Ba chiar s-a avansat ipoteza că jaful - la care a fost folosită o mașină mare, o dubă ale cărei urme de roți au rămas în noroiul din curte -, ar fi avut loc într-o noapte în care toată poliția din Giurgiu era la o razie pe străzile orașului!
Materiale explozibile printre haine de contrabandă. Oricând se putea declanșa infernul
Cum-necum, hoții și-au făcut treaba: au plecat de acolo cu haine de contrabandă, cu bani, cu bijuterii, cu arme albe și chiar de foc. Dar și cu documente, printre care unele, spun sursele Evenimentului zilei, din evidența clasificată. Adică secrete. Conform unei informații de ultimă oră în depozit s-ar fi aflat, la momentul spargerii, și tone de materiale pirotehnice și chiar anumite elemente de muniție de război confiscate de la contrabandiști.
”Depozitul era ca un talcioc. Bunuri neinventariate băgate în saci, depozitate la un loc cu materiale pirotehnice și chiar cu elemente de muniție de război confiscată de la contrabandiști și de la braconieri. Riscul unei explozii era uriaș. Era suficient să se aprindă ceva în interior și toate cartușele acelea, toată muniția ar fi declanșat iadul. Muniția de război și materialele pirotehnice nu trebuiau depozitate acolo, ci în locuri speciale”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Doi polițiști și un civil, plasați în depozit de amprente. Haine incendiate pe câmp.
Ancheta este pe masa procurorilor de la Parchetul General și pe cea a judiciariștilor de la IGP care au cam strâns lațul în jurul hoților. Investigația a trecut de granițele județului Giurgiu și s-a extins până în județul Dâmbovița unde, pare-se, au ajuns multe haine de contrabandă purtate chiar de rude ale unor polițiști. Haine despre care se spune că ar fi fost incendiate recent pe câmp.
Însă, proba supremă pe care investigatorii o folosesc acum pentru a ajunge la hoți - fie ei polițiști sau civili -, sunt mai multe seturi de amprente ridicate din depozit. Urme pe care criminaliștii le-au comparat deja cu cele ale unor angajați ai IPJ Giurgiu, dar și cu cele ale unor civili. Rezultatul, trei persoane - doi polițiști și un civil -, au intrat în cercul restrâns de suspecți. Ei trebuie să explice acum ce au căutat în depozit atâta vreme cât accesul lor acolo era unul limitat, ba chiar interzis.
Următorul pas, perchezițiile?
”Criminaliștii au recoltat urme de peste tot, din depozit. După amprente, care au fost rulate apoi într-un program pentru recunoaștere și comparații, au fost identificate trei persoane - doi polițiști și un civil -, care au fost în interior. Nici unul dintre ei nu avea ce să caute acolo. Acum vor trebui să dea explicații.
Investigația îi vizează și pe șefii polițiștilor pentru că în depozit au intrat de-a lungul timpului și diverse persoane civile puse de agenți sau de ofițeri să le care marfa confiscată, lucru total nepermis de regulament.
Verificările amprentelor vor continua, posibil și cu cei din conducere, și vor viza o perioadă de cel puțin șase luni înainte, raportată la momentul spargerii. Nu este exclus să vorbim, la un moment dat, și de efectuarea unor percheziții”, au adăugat sursele citate.
Se conturează mai multe infracțiuni
În paralel cu investigatorii bucureșteni, echipa de control a ministrului de interne, Lucian Bode, a făcut, în mai multe etape, propriile verificări în acest caz. Tot ce au descoperit face obiectul unui raport care a ajuns pe masa mai-marelui ”Internelor”, informații care vor fi folosite însă și de investigatori. Neregulile descoperite de Corpul de Control pot îmbrăca haina penalului atâta vreme cât se pot contura infracțiuni precum de neglijență în serviciu, abuz în serviciu, gestiune frauduloasă sau nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Firește, punctul de plecare în această anchetă care vizează spargerea bizară a depozitului IPJ Giurgiu este furtul.
Până în acest moment, judiciariștii și procurorii nu au pus sub acuzare nici un personaj cercetat în această anchetă, polițist sau civil.