Exclusiv. Gest impresionant, refuzat de autorități: Centru pentru tratarea Coronavirus, oferit gratis de militarii veterani. Video

De aproape o lună, militarii veterani care au fost în Teatrele de Operații din Afganistan, Irak sau Bosnia au oferit autorităților române un spațiu în care pot fi cazate 1000 de pacienți, cu sopul declarat de a veni în sprijinul combaterii COVID-19.

Nici până acum nu au primit un răspuns, în condițiile în care spitalele sunt sufocate de pacienți și se plâng de lipsa paturilor pentru bolnavi.

Visul militarilor veterani din Teatrele de Operații a fost să aibă primul centru de recuperare și refacere, inițiativă susținută, încă de acum șapte ani, de evz.ro. După ce au obținut un spațiu, situat lângă Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște, membrii Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” au început să îl amenajeze, cu propriile forțe.

Acum, în plină pandemie de Coronavirus, veteranii Armatei României, pe lângă acținile de ajutorare a copiilor, bătrânilor, veteranilor și văduvelor, derulate în toată țara, s-au oferit să pună la dispoziție acest spațiu în sprijinul autorităților și al românilor care se confruntă cu acest virus, COVID-19.

Exclusivitate evz.ro

Însă, de pe 18 martie și până în prezent nu au primit răspuns. Asta deși au trimis adrese către Ministerul Apărării Naționale (MApN), Guvernul României și alte instituții ale statului.

„Au venit unii reprezentanți de la MApN și DSP, au văzut și au plecat. Dar nu am primit niciun răspuns. Totul se poate amenja repede cu un minim de investiție”, a declarat, în exclusivitate pntru evz.ro, Marius Apostol, președintele AMVVD.

Este vorba despre un teren cu suprafața de 102.589 mp, două mari clădiri cu suprafata totala de 22,500 mp în regim P+1 așezate pe vârful dealului ce domină Lunca lalomiței, în vecinătatea Mănăstirii Dealu, din apropierea municipiului Târgoviște. „Spațiul strategic, situat în mijlocul țarii, poate acoperi mai multe județe și permite organizarea unui flux de testare”, au transmis reprezentanții AMVVD.

 

În exclusivitate, evz.ro vă prezintă adresa transmisă de AMVVD către Ministerul Apărării Naționale…

„STIMATE DOMNULE MINISTRU,

În baza Deciziei Tibunalului Buftea nr. 180 din 17.09.2013 a fost înființată Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) și a devenit de utilitate publică în baza H.G. nr.531 din data de 27.07.2017, cu respectarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 26/2000, persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, nonguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, cu carecter educațional, social, cultural, științific, umanitar şi socioprofesional, în baza Ordinului ministrului apărării naţionale M 161/2018,având în vedere situația răspândirii virusului COVID19 și măsurile ce se impun în combaterea răspandirii lui, vă comunicăm că asociația noastră are în concesiune un teren cu suprafața de 102.589 mp, 2 mari clădiri cu suprafata totala de 22,500 mp în regim P+1 așezate pe vârful dealului ce domină Lunca lalomiței, în vecinătatea „MĂNĂSTIRII DEALU" din apropierea municipiului Târgoviște, în urma ședinței consiuliului director din data de 17.03.2020, vă transmitem că asociația poate pune la dispoziție terenul și clădirile aferente sus menționate. Spațiul strategic situat în mijlocul țarii poate acoperi mai multe județe și permite organizarea unui flux de testare.

Cu aleasă considerație,

ASOCIAŢIA MILITARILOR VETERANI ŞI

VETERANILOR CU DIZABILITĂŢI

„SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE-ZVORÂTORUL DE MIR”

Președinte,

Marius APOSTOL”

Totodată, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a anunțat că participă împreună cu toate cele 27 de sucursale la nivel național ale asociației la demararea, începând cu data de 06.04.2020, a unei campanii de întrajutorare a persoanelor aflate în dificultate – copii, prsoane în vârstă, fără aparţinători, veterani de război, văduve, etc.. Campania constă în procurarea de alimente, produse de curățenie și de igienă personală sau de strictă necesitate, care vor fi centralizate la sediul din Str. Piața Gării Filaret, nr. 2,sector 4, București.

Un prim pas în acest sens a fost gestul umanitar de excepție pntru copii și mame, victime ale violenţei în familie, de la Așezământul Social „Sfinții Mihail și Gavril”, din comuna Slobozia, Județul Giurgiu. Așezământ care se află în grija unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, părintele Valentin Ștefan. Un preot care le oferă copiilor lui de suflet protecție, alinare, sprijin.

„Zâmbetele și căldura din privirile copiilor, singurul lor bun, ni le-au oferit ca mulțumire. Părintele Valentin a avut și el o perioadă grea, în care a cunoscut neputința asigurării alimentelor necesare pentru sufletele pe care le are sub aripa sa. Tot ce le mai putea oferi era rugăciunea”, au transmis militarii AMVVD.

Drept urmare, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” nu a rămas indiferentă și a demarat o campanie fulger, astfel încât, în doar cinci zile, cu ajutorul oamenilor cu iubire de semeni, a reușit să procure alimente, produse de curățenie și de igienă, în valoare de peste 8000 de lei.

Sunt multe alte exemple de ajutorare a celor aflați în dificultate, în aceste vremuri, pe care membrii AMVVD le-au făcut în ultima perioadă.

Un altul, de pildă, este al colonelului în retragere Constantin Mogoşanu, aproape centenar şi veteran al ultimului război mondial, cel care a avut parte de surpriza vieţii când, la uşa casei lui din cartierul clujean Gruia, a bătut plutonierul adjutant în rezervă Dan Ştefanache, preşedintele sucursalei Cluj a AMVVD, încărcat cu alimente, fructe, apă, dar şi cu medicamente atât de necesare. Doctoriile şi bunătăţile au fost cumpărate de către rezervist din propria lui pensie.

Dan Ştefanache, veteran al teatrelor de operaţii din Angola şi Afganistan, spune că, de-acum înainte, săptămânal îl va ajuta pe mult mai vârstnicul camarad cu alimente, apă şi medicamente, mai ales că se apropie şi sărbătoarea Sfintelor Paşti, iar bătrânul locuieşte singur.

Constantin Mogoşanu, în vârstă de 96 de ani, a participat la eroica şi sângeroasa campanie a Armatei Române din Munţii Tatra, fiind rănit. Iar cu urechea dreaptă, bătrânul colonel nu mai aude deloc, din cauza exploziei unui proiectil german.

„Noi continuăm să fim alături de cei care au nevoie. Voi, păziți-vă sănătatea!  #STAȚI_ÎN_CASĂ!”, au transmis veteranii AMVVD.