EXCLUSIV. Fotografii ÎN PREMIERĂ din timpul Revoluției din Decembrie 1989. Cum au fost făcute

O serie de fotografii realizate în 19 și 20 decembrie 1989, care nu au mai fost văzute niciodată, au fost făcute publice de autorul lor. Tânăr student pe atunci, acesta a încercat să imortalizeze Armata care ”cucerise” Timișoara cu mașini de război în timpul Revoluției din decembrie 1989 și fost ”salvat” de soldații trimiși după el, cu o extraordinară prezență de spirit, de către mama sa.

Silviu Ilievici, un inginer de 45 de ani din Timișoara, a decis anul acesta să facă publice câteva fotografii interesante surprinse în timpul Revoluției, în centrul orașului de pe Bega. Fotografiile au fost făcute de la fereastra apartamentului familiei sale, din Piața Libertății. ”Fotografiam prin lemnul rulourilor. Pe stradă era Armata cu mașini blindate”, își amintește timișoreanul. Unele din poze au fost surprinse pe 19 decembrie 1989, cu fix 26 de ani în urmă, iar altele în ziua următoare, când Armata a primit ordin să nu mai tragă în oameni.

”Când fotografiam nu știam că urmează ca armata să primească ordinul de retragere. Încercam să-l fotografiez pe comandant. M-a văzut și, imediat, a trimis doi soldați la ușa apartamentului nostru. Mama, cu o extraordinară prezență de spirit, le-a deschis imediat ce au sunat la ușă. Și le-a spus, când au întrebat cine fotografia în geam, că ea se uita în piață, folosind un binoclu de operă. Li l-a și arătat, îl aveam în hol. Dacă nu făcea asta, probabil mă luau pe sus. Erau vremuri ciudate, cu reacții pe măsură. Soldații au coborât să-și informeze comandantul și, până să ia acesta o decizie, a primit ordin ”de sus” să se retragă cu soldați și taburi”, își amintește Silviu Ilievici.

19 decembrie 1989: greva muncitorilor de la Elba salvează Revoluția

Ziua de 19 decembrie 1989 era a patra în care timişorenii au ieșit în stradă, mai timid decât în zilele anterioare, după masacrul din ziua precedentă când Armata deschisese focul asupra manifestanților. E ziua în care a început greva muncitorilor de la fabrica Elba, în timp ce  spitalele erau pline de răniţi, iar penitenciarele de persoane arestate.

Pe străzi, tancurile şi TAB-urile făceau parte din cotidian. Continua să se tragă pe străzi şi au murit alţi oameni. Lumea manifesta timid, iar istoricii spun că dacă nu ieșeau în strasă muncitorii de la Elba, Revoluția putea fi pierdută. (Fotografii: Silviu Ilievici)