Evenimentul Zilei > EVZ Play > Exclusiv Evz TV. Mărturia terifiantă a bărbatului care a torturat și a ucis peste o sută de oameni în România
VIDEO

Exclusiv Evz TV. Mărturia terifiantă a bărbatului care a torturat și a ucis peste o sută de oameni în România

Dialogul cu scriitoarea și jurnalista Doina Jela, cercetătoarea care l-a adus în fața României postdecembriste pe Franț Țandără (torționarul care după ce și-a ucis tatăl cu toporul a devenit una dintre îngrozitoarele unelte de tortură ale comuniștilor), a fost prilejuit de (re)publicarea unei cărți-document pentru istoria recentă a României: Drumul Damascului. Spovedania unui torționar (Corint, 2019).

Cine a fost torționarul Franț Țandără?

„Au fost în el doi oameni: unul care în urmă cu patruzeci de ani a omorât peste o sută de oameni și încă unul care a așteptat căderea comunismului pentru a mărturisi aceste crime și pentru a declanșa un proces în care el să fie martorul principal” – Doina Jela.
„Franț Țandără era convins că nu merită iertarea. Căuta doar liniștea, împăcarea cu sine” – Doina Jela.

Voluptatea cruzimii

„Pentru a înțelege contextul vremurilor și acțiunilor lui Țandără m-am documentat enorm. Am vorbit inclusiv cu mai mulți torționari occidentali care au torturat teroriști, aveau – cum s-ar spune – o misiune nobilă, de prevenire a unor atentate etc. Eh, mi-au spus că tortura trebuia să dureze foarte puțin, pentru că altfel s-ar fi intoxicat cu propria cruzime” – Doina Jela.

În ce sens?

„Ajungeau la un soi de voluptate a cruzimii! Tortura devenea pentru ei ca un drog. Erau îngroziți de propria lor plăcere pe care o încercau când chinuiau teroriști” – Doina Jela.

„Franț Țandără avea un fel de credință în Dumnezeu, dar într-un soi de Dumnezeu pedepsitor”.
Mărturia terifiantă a lui Franț Țandără va continua aici, la Evz TV, cu dezvăluiri șocante despre perioada de început a regimului comunist în România și, mai ales, cu amănunte puțin sau deloc cunoscute legate de metodele barbare prin care „dracii roșii” au eliminat din viață – da, chiar așa! – floarea intelectualității noastre interbelice.