Active Watch adună donații în numele unor principii pe care le respectă numai selectiv și împotriva vocilor critice cu Guvernul Ponta.
Limbajul imund, insulta și atitudinea violentă, vizibile de ani întregi în zona propagandei pe care Dan Voiculescu a construit-o cu metodele regimului totalitar au fost preluate și în zona falsei societăți civile, unde jurnaliștii incomozi și critici cu Puterea sunt agresiv atacați.
Vineri, evz. ro a scris despre atitudinea duplicitară a asociației ActiveWatch, controlată de fostul psiholog Mircea Toma. Redacția noastră a descoperit că, din 2009, asociația lui Mircea Toma nu a mai depus nicio reclamație la Consiliul Național al Audiovizualului împotriva Antena 3, deși s-au produs zeci de încălcări grave ale principiilor pentru apărarea cărora asociația lui Toma a tocat sute de mii de euro.
Șmecherii de la ActiveWatch au încasat sume uriașe obținute de la finanțatori păcăliți că susțin o asociație obiectivă care militează pentru consolidarea democrației și care reprezintă interesele tuturor jurnaliștilor din România. Pentru a înțelege bine mizele financiare, vă spun că un singur proiect, „Freeex”, a beneficiat până acum de aproximativ 80.000 de euro.
„Reacție rapidă” numai cu vocile critice la adresa
Puterii Chiar pe pagina web a ActiveWatch, posibilii finanțatori sunt invitați să doneze bani asociației cu următoarele argumente: „Donația ta va susține în primul rând mecanismul de reacție rapidă al ActiveWatch. Cu fiecare reacție publică, împreună contribuim la protejarea și promovarea drepturilor omului. Donația ta face posibile activitățile de monitorizare a derapajelor presei și semnalarea lor în mod public și către instituțiile competente”.
În realitate, ActiveWatch are „reacție rapidă” numai împotriva vocilor critice cu Guvernul Ponta și este pasivă în fața derapajelor comise de propaganda PSD, chiar și atunci când aceasta linșează public jurnaliști.
În februarie 2014, când Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievici sau Andreea Pora au fost victime ale unor atacuri imunde, ActiveWatch nu a avut nicio reacție.
Logica lui „băsiștii merită să fie înjurați”
Când au fost întrebați de ce nu apără principiile pentru care încasează finanțări babane, șmecherii din asociația lui Mircea Toma au dat din colț în colț. Sub presiunea unor persoane publice importante cum este profesorul Vladimir Tismăneanu, Mircea Toma a oferit o explicație năucitoare: Pleșu, Patapievici sau Pora merită să fie înjurați, calomniați și hărțuiți pentru că „și-au asumat opinii politice partizane”.
ActiveWatch nu a activat „mecanismul de reacție rapidă” nici când baronul de Brăila, Bunea Stancu, a folosit un limbaj inacceptabil la adresa unei jurnaliste, după o conferință de presă.
Reporteri agresați în stradă, reacție inutilă și tardivă
În urmă cu o lună a apărut însă o nouă situație în care victime au fost, de data aceasta, jurnaliști fără nicio „opinie politică”, simpli reporteri prezenți pe teren pentru a culege informații despre protestul ilegal organizat după condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare. Două tinere jurnaliste au fost agresate în stradă în mod incalificabil. Un ziarist care a intervenit a fost și el bruscat.
Incidentul grav a fost catalogat de asociația Freedom House ca „rod al unor campanii de inspirație totalitară, de instigare la ură și violență. Desfășurate în disprețul legii, dar cu girul și ocrotirea unor membri ai Consiliului Național al Audiovizualului, campaniile de publicitate politică ilegală, violența de limbaj și amenin țările proferate de câțiva realizatori ai emisiunilor Sinteza Zilei și În Gura Presei s-au transformat ieri în agresiuni fizice sub privirile nepăsătoare ale jandarmilor sau chiar cu complicitatea Jandarmeriei”.
ActiveWatch nu a avut inițial nicio reacție, deși principalul argument cu care își convinge finanțatorii să doneze bani este tocmai „mecanismul de reacție rapidă”.
Abia după ce li s-a cerut insistent o poziție, au emis un comunicat de presă în care ignoră total problema reală și fac referire la ineficiența Jandarmeriei. Au trecut complet sub tăcere derapajele grave ale propagandei lui Voiculescu, care au injectat ură și au determinat incidentele violente.
Nicio reclamație depusă la CNA
Va reamintesc cum adună bani șmecherii lui Mircea Toma: „Donația ta face posibile activitățile de monitorizare a derapajelor presei și semnalarea lor în mod public și către instituțiile competente”. Instituția „competent” în cazul acesta era Consiliul Național al Audiovizualului. ActiveWatch nu a depus nicio reclamație aici.
La fel au procedat falșii activiști ai lui Mircea Toma și acum două săptămâni, când Mircea Badea a comis cele mai grave derapaje posibile: semne obscene într-un program TV, cuvinte liecnțioase, amenințări și incitare la violență.
„Mecanismul de reacție rapidă” cu care șmecherii de la ActiveWatch păcălesc finanțatorii și donatorii nu a existat nici în acest caz. Nicio reclamație nu a fost depusă la CNA și nicio poziție publică nu a fost adoptată de asociație până duminică, deși „semnalarea în mod public și către instituțiile competente” este un alt argument cu care Mircea Toma convinge finanțatorii să-i doneze bani. Interesant este că luni asociația lui Mircea Toma a transmis o reclamație la CNA, dar după ce evz.ro a scris pe tema aceasta vineri și duminică.
„Reacție rapidă” împotriva lui Radu Banciu
„Mecanismul de reacție” rapidă s-a activat totuși, rapid, dar numai în cazul vocilor critice cu Guvernul Ponta, cum este jurnalistul Radu Banciu. Sub pretextul că a discrimnat într-un comentariu, acesta a fost reclamat prompt la CNA, situație care induce suspiciunea rezonabilă că șmecherii ActiveWatch sunt, de fapt, mercenari civici care slugăresc eficient actuala putere.
Un membru CNA îi bate obrazul președintelui ActiveWatch
Iată câteva exemple. „Mircea Badea: Prietene, eu pe ăsta îl caut acasă! Să moară în chinuri groaznice și să îi sărim cu picioarele pe cap! Laura Georgescu: Calcă-i pe gât, dă-i în... Laura Georgescu: Ți-aș tăia cu drujba bucăți din corp, care îți atârnă!”.
Proiect pentru jurnaliști, parazitat de propaganda eco-talibană
Proiectul „Freeex” a fost susținut în perioada 2009- 2014 cu aproximativ 80.000 de euro de către diverși finanțatori, printre care Ministerul de Externe din Norvegia. Programul a fost susținut și de fosta Fundație Soros, actuala Fundație pentru o Societate Deschisă. În teorie, „Freeex” este destinat „discuțiilor despre libertatea de exprimare și problemele comunității mass-media din Romania”.
A funcționat bine pe vremea lui Năstase
Pe „Freeex”, ziariștii pot raporta derapajele împotriva lor și informațiile schimbate astfel sunt folosite pentru un raport anual. Sistemul a fost eficient în special în perioada Guvernului Năstase, însă a încetat să mai respecte propriile principii de funcționare în special după anul 2009 când Mircea Toma a devenit brusc indiferent la derapajele propagandei lui Dan Voiculescu. ActiveWatch a început să folosească proiectul Freeex pentru a susține diverse mișcări ecologice, pe măsură ce asociația lui Mircea Toma a devenit tot mai activă și chiar isterică în această zonă. Mai ales în zona mișcărilor împotriva companiilor americane care explorează resursele de gaze de șist care ne pot asigura independența energetică totală de Rusia.
Ultimul mesaj trimis chiar de șeful ActiveWatch, Mircea Toma, în rețeaua „Freeex” nu se referă la vreo problemă a media, ci la „legea minelor” și exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană, asta deși proiectul „Freeex” nu are nicio legătură cu astfel de probleme ecologice.
În ultimul an i s-a atras atenția lui Mircea Toma, în acest grup, că începe să practice tot mai des mercenariat civic în favoarea Puterii și că nu este normal să se petreacă așa ceva într-un grup destinat ziariștilor.
I s-a atras atenția inclusiv că proiectul „Freeex” este folosit pentru subiecte și scopuri care nu au legătură cu principiile înființării lui.
Monica Calotă, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale: „Vă înțeleg foarte bine supărarea produsă de limbajul suburban din mesajul pe care l-ați primit, limbaj care descalifică intelectual și moral autorul”.
Liana Rusu, director Comunicare Fundația pentru o Societate Deschisă, răspunde că mesajul imund transmis de activista eco din Brăila este „incalificabil”: „Cuvintele folosite sunt evident inacceptabile. Condamnăm și noi alături de dumneavoastră degradarea limbajului folosit mai ales în spațiul public, ca și acțiunile agresive la care au fost supuși unii jurnaliști. Sperăm să puteți găsi o modalitate (drastică și eficientă) prin care să puteți sancționa mesajul de mai jos”.