Lupta între editorii de manuale școlare a întârziat procedurile care garantau faptul că aceste cărți vor fi pe băncile elevilor la începutul anului școlar. 17 contestații au fost depuse de cei care nu au fost selectați la licitația pentru primele manuale digitale din România.
Ca și în cazul altor licitații organizate în Educație, și cea de anul acesta s-a lăsat cu scandal. „Lovitură banditească”, „tun”, „lipsă de transparență”, au fost câteva dintre acuzațiile lansate la adresa primei licitații organizate în România pentru manuale care au și componentă digitală, respectiv câte două CD-uri pentru fiecare an școlar. În plus, mai multe edituri au sesizat Direcția Națională Anticorupție „pentru vicierea rezultatelor licitației și pentru suspiciunea că dincolo de această licitație există interese mult mai mari”. Oficialii Ministerului Educației susțin însă că au respectat procedurile legale și că vor merge mai departe cu tipărirea manualelor, pentru ca elevii să aibă cărți noi pe bănci.
Ar fi trebuit să înceapă tipărirea cărților
Dacă aceste manuale noi nu sunt livrate, nici cele vechi nu pot ajunge la elevi pentru că nu s-au mai făcut comenzi pentru ele. „Procedurile nu sunt blocate, suntem în termen, dar calendarul este la Ministerul Educației. Noi nu putem decât să așteptăm să ni se spună când și cât să livrăm”, spune directorul Editurii Litera, Marin Vidrașcu, unul dintre câștigătorii licitației.
Calendarul asumat de Ministerul Educației, conform căruia în 22 august ar fi trebuit să înceapă tipărirea cărților, este dat peste cap de contestații. În mod normal, profesorii ar fi trebuit să își facă deja opțiunea legată de manualele pe care doresc să le folosească în clase (au de ales între două variante).
Ministrul Remus Pricopie a avut o ieșire publică față de acest subiect: „Constat zbaterea unor actori economici care au interese de business. Este dreptul lor să întreprindă orice acțiune, dar nu voi pune niciodată interesele lor de afaceri înaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, adaptate secolului XXI. Avem manuale în uz și de 14 ani”. Acesta susține că dorește înlocuirea tuturor manualelor din școli în următorii patru ani.
Pregătiri de planul B
Cât privește riscul ca elevii să nu aibă deloc cărți pe bănci la începutul școlii, MEN ne-a transmis că „întreprindem toate măsurile care ne revin pentru ca angajamentul inițial, potrivit căruia manualele noi pentru clasele I și a II-a vor ajunge în școli până la data de 15 septembrie 2014, să fie respectat. Dacă se va constata cu trei zile înainte că nu sunt gata manualele, probabil se va pune în aplicare un plan B, însă încercăm să nu se ajungă aici”. În cazul în care vor fi și alți câștigători în urma contestațiilor, ei vor fi incluși ulterior, însă deocamdată se merge cu cei declarați deja câștigători, susțin surse din MEN.
Care este calendarul asumat de Ministerul Educației
Când s-a pornit la realizarea manualelor digitale, Ministerul Educației și-a asumat un calendar. Iată ce presupunea acesta:
4 – 15 AUGUST 2014 - Încheierea acordurilor cu câștigătorii licitației. Derularea procesului de consultare de către cadrele didactice a manualelor aprobate și comunicarea către inspectoratele școlare a celor selectate pentru a fi utilizate în clasele I și a II-a.
18 – 22 AUGUST 2014 - Centralizarea de către inspectoratele școlare a comenzilor.
22 AUGUST – 10 SEPTEMBRIE 2014 - Realizarea tirajului de manuale pentru clasele I și a II-a.
11 – 15 SEPTEMBRIE 2014 - Livrarea tirajului de manuale școlare pentru clasele I și a II-a către inspectoratele școlare și către unitățile de învățământ.