Cum în România este posibil oricând un caz de Ebola, din cauza numărului mare de conaționali care muncesc în țările din Africa lovite de epidemie, se fac pregătiri serioase pentru izolarea eventualelor cazuri.
Epidemia de Ebola, care a ucis peste 3.000 de oameni și a îmbolnăvit 6.500 în Africa, riscă să se extindă, dacă noile cazuri apărute nu sunt gestionate corespunzător.
Experții Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile estimează o creștere a numărului de bolnavi în perioada următoare, cu un vârf de îmbolnăviri în luna ianuare 2015. Între timp, un prim caz de Ebola a fost depistat în Statele Unite ale Americii, la un bărbat care a călătorit în Liberia și care la întoarcere nu avea nici un semn de boală. Un astfel de caz poate apărea oricând și în România, dat fiind faptul că sute de români lucrează în zonele din Africa afectate de virus (Sierra Leone, Guineea, Nigeria și Liberia).
Achizițiile, gestionate de Ministerul de Interne
La rectificarea bugetară de zilele trecute, s-a stabilit ca din banii care revin Sănătații și Ministerului de Interne o parte să fie alocați pentru a fi achiziționate echipamentele necesare pentru depistarea rapidă și tratarea unor persoane afectate de virusul Ebola. De achizițiile pentru tratarea și transportul bolnavilor de Ebola se va ocupa Ministerul de Interne. „Exista spitalul de campanie, se va cumpăra echipament de protecție și de transport pentru pacienți”, ne-a spus dr. Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătații.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, dr. Raed Arafat, declara recent pentru EVZ că se dorește cumpărarea de capsule de transport pentru fiecare regiune, asta înseamnând cinci astfel de dispozitive. „Este nevoie de mărirea capacității de transport și pentru alte cazuri contagioase care trebuie transferate pe distanță lungă”, mai spune Arafat.