Într-un demers jurnalistic fără precedent, „Evenimentul zilei” a mers pe urmele celui care a reușit să creeze prima rețea de spionaj de după Revoluție. Silviu Brucan a scris despre arestarea lui în presa internațională, iar decesul său a fost anunțat în Parlamentul României de fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu.
În urbea Sibiului, cum cobori dinspre Podul Minciunilor, pe strada Ocnei, drumul te poartă spre marginea orașului. În apropiere de fosta fabrică de confecții „Libertatea”, am găsit ultimele trei adrese la care a avut domiciliul primul spion arestat, după Revoluție, Traian Perlog.
După opt ani de detenție, „agentul Bran” a preferat să rămână în România. Așa cum precizam în articolul de ieri, Traian Perlog a fost racolat într-un lagăr din Germania, în anul 1987, de „agentul Wolf”, iar după 1990 a fost trimis în țara noastră să înființeze o rețea de spionaj.
A devenit alcoolic
Despre fostul topometrist devenit spion german am aflat că, după eliberarea din pușcărie, el picase în patima beției și trăia de azi pe mâine. A primit și ajutor social din partea Guvernului, în anul 2004. La ultima adresă din buletin, pe strada Nicolae Teclu, nu a locuit niciodată. „Vecinul l-a luat în spațiu, dar nu a stat niciodată aici”, ne-a spus un localnic, Gheorghe Cojocărel. În colțul străzii e o cârciumă. Am intrat, spunând că suntem „nepoții lui Traian, din Iași”. Nea Mișu, un bătrân de circa 70 de ani, și-a amintit:„Venea aici în fiecare zi. Stătea chiar la masa aia din colț, unde v-ați așezat”.
De sufletul spionului
Cârciumăreasa a avut cuvinte de laudă despre „domnul Traian”. „Venea aici și bea, aproape zilnic, câte o tărie. Era respectuos, avea stofă. Spunea că el cunoaște oameni mari, dar nimeni nu-l credea. Parcă aș zice că a lucrat pe undeva prin Securitate. Spunea că are de luat mulți bani de la statul german”, a spus femeia.
Traian Perlog le-a spus prietenilor că „a muncit în Germania”, deși, înainte să moară, în 2009, stătea pe unde apuca.
Am ajuns la casa în care stă Ovidiu Pîrlog, nepotul fostului spion, de pe strada Olarilor. Soția acestuia, Mirela, asistentă medicală, nu a vrut să deschidă poarta: „Cu soțul meu trebuie să vorbiți, dar acum e în Germania”.
Vecinii ne-au spus că Perlog a stat acolo până în 2008. Dumitru Cazan, de 81 de ani, știe că Traian a lucrat la fabrica de armament Mârșa. „După ce a venit din închisoare a luat-o rău cu băutura. Într- o perioadă avea și bani. Zicea că i-a vândut un teren lui Ilie Carabulea, milionarul”. El ne-a zis că, dat afară de nepot, Perlog a stat și într-o casă de pe strada Pielarilor. Acolo, am întâlnit-o pe Silvia Faur, de 61 de ani:„A stat aici câteva luni, în 2008. Era, săracul, amărât. Îi mai aduceam eu de mâncare. Era în proces cu nepotul. Cred că de-aia s-a dus la Alba Iulia, atunci când a murit”.
Teodor Atanasiu a cerut anchetă de la Ministerul Sănătății
Casa în care a locuit Traian Perlog, în vremea când era căsătorit și spiona, se află pe strada Nouă. La etaj stă, și acum, fosta lui soție, Magda Rasko. Femeia, ce părea în vârstă de circa 70 de ani, a sărit ca arsă când am întrebat-o de fostul ei soț:„Nu vreau să vorbesc nimic”. A dat din mâini, în semn de dispreț, a intrat în casă și a închis ușa.
După deces, pe 6 octombrie, liderul PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu, a cerut, de la tribuna Parlamentului României, o anchetă la Serviciul de Ambulanță pe motiv că Salvarea nu a ajuns la timp să-i salveze viața „unui simplu cetățean”, Traian Perlog, „cunoscut cu probleme cardiace”. Privind atent pe CV-ul fostului ministru al Apărării am observat o coincidență: Teodor Atanasiu era inginer la Uzina Mecanică Cugir, în anii '90, atunci când „Bran” racola informatori din fabricile de armament de pe raza județelor Sibiu și Alba, pentru rețeaua de spionaj. De aceea l-am căutat insistent în ultima lună. Nu a răspuns la niciun mesaj.
Silviu Brucan a anunțat arestarea în presa internațională
Condamnat pentru trădare
În urma solicitării „Evenimentului zilei”, Curtea de Apel Alba Iulia ne-a comunicat: „Întrucât Perlog Traian a fost judecat și condamnat pentru săvârșirea tentativei la infracțiunea de trădare prin transmiterea de secrete, precizăm că nu vă putem comunica în copie sau extras sentința penală”. Totuși, oficialii instanței ne-au transmis un extras din hotărârea de condamnare a lui Traian Perlog, pronunțată pe 30 mai 1995: „Condamnă pe inculpatul Perlog Traian la opt ani de închisoare și patru ani interzicerea drepturilor (...). Dispune confiscarea a șase casete BASF și 41 de casete audio (...) menține starea de arest a inculpatului și deduce din pedeapsa aplicată durata arestului preventiv cu începere de la 23 februarie 1995”. Perlog a mai fost obligat să plătească și 60.000 de lei cheltuieli judiciare.