Președintele PNL, Ludovic Orban, și liderul PNL București, Cristian Bușoi, deși rivali în partid, „au bătut palma” în ceea ce privește distribuirea funcțiilor în organizația politică în contextul alegerilor europarlamentare din 2019.
Surse politice din PNL au declarat pentru Evenimentul Zilei că Orban și Bușoi au ajuns la „o înțelegere” pentru „buna funcționare a partidului”. În perspectiva alegerilor pentru Parlamentu European de anul viitor, Orban i-a promis lui Bușoi un nou loc eligibil la europarlamentare, în timp ce liderul filialei liberale din Capitală i-a promis să renunțe la funcția de conducere în decursul a câtorva luni. Cel mai probabil, consilierul general al PNL, Ciprian Ciucu, principalul opozant al primarului general Gabriela Firea, va prelua fâriele organizației liberale din București.
Filtrul candidaților în regiuni
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Murighiol, că CN al PNL va adopta la următoarea şedinţă, care va avea loc cel mai probabil în luna iunie, hotărârea privind criteriile şi procedurile de desemnare a candidaţilor la alegerile europarlamentare.
„La primul Consiliu Naţional, care va avea loc probabil în iunie, vom adopta o hotărâre privind criteriile şi procedura de desemnare a candidaţilor la europarlamentare. Gândesc să fie o reprezentare echilibrată a regiunilor, cu candidaţi care să treacă prin filtrul campaniei în regiuni”, a declarat, întro conferinţă de presă, liderul liberal.
În context, Orban şi-a exprimat aprecierea faţă de actuala echipă de europarlamentari PNL şi a afirmat că membrii acesteia vor intra în competiţie cu noi candidaţi.
„Voi fi foarte exigent în ceea ce priveşte candidaţii. Nu poţi să trimiţi pe oricine la Bruxelles. Candidaţii trebuie să aibă expertiză cel puţin într-un domeniu, pentru că acolo dezbaterea în comisiile de specialitate este extrem de serioasă, iar noi, ca să existăm în această dezbatere şi să putem influenţa deciziile în avantajul României, trebuie să avem oameni foarte bine pregătiţi. Trebuie să fie oameni care au o carieră în spate, care să aibă capacitatea să relaţioneze, să convingă, să câştige respectul partenerilor din celelalte ţări membre ale Parlamentului European. Nu în ultimul rând, trebuie să fie oameni care să stabilească contracte şi să genereze relaţii pe termen lung”, a mai spus preşedintele PNL.
„Premierul” lui Băsescu a sărit în barca PNL
Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan va trece la PNL, partid pe listele căruia va candida la alegerile europarlamentare din 2019, au confirmat surse politice pentru EVZ. Decizia oficială urmează să fie pronunțată la începutul acestei săptămâni, asta în timp ce PMP, condus de Traian Băsescu, i-a cerut, vineri, demisia lui Mureșan din Parlamentul European.
„Suntem informaţi că tânărul europarlamentar Siegfried Mureşan şi-a încheiat negocierile şi a optat pentru Partidul Naţional Liberal, unde i s-a garantat un loc eligibil pe listele pentru alegerile europarlamentare de anul viitor”, se arată într-un comunicat de presă al partidului condus de fostul președinte.
Mai mult, PMP i-a transmis europarlamentarului să demisioneze nu numai din partid, ci şi din Parlamentul European, „pentru ca partidul să îşi poată nominaliza următorul candidat de pe lista alegerilor din 2014”, se mai arată în sursa citată. Siegfried Mureșan a fost propunerea lui Traian Băsescu pentru funcția de premier, după alegerile parlamentare din 2016.
Primari de la PNL vor trece la PSD
Cinci primari PNL şi unul UNPR au participat, vineri, la şedinţa Comitetului Executiv al PSD Dâmboviţa, după ce în spaţiul public au apărut informaţii despre inten- ţia unor lideri liberali din judeţ de a trece la PSD. Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu (foto), a scris, duminică, pe Facebook, că „întărirea echipei PSD este o prioritate”, care se poate face chiar și „prin deschidere faţă de cei din exterior, care doresc şi pot să ajute.”
De altfel, vicepreşedintele PSD Dâmboviţa, Dorinel Soare, a declarat pe 3 mai, într-o conferinţă de presă, că are informaţii despre trecerea unor primari liberali din judeţ la formaţiunea social-democrată. Subiectul a fost abordat în condiţiile în care din data de 3 mai a intrat în vigoare demisia din funcţie anunţată de preşedintele PNL Dâmboviţa, Marius Caraveţeanu.