EXCLUSIV. Liviu Dragnea, adevăratul motiv al rupturii Ponta-Vanghelie

Liviu Dragnea a avut un rol decisiv în debarcarea şefului PSD Bucureşti . Cearta survenită între ei i-a creat lui Victor Ponta ocazia perfectă pentru a opera o execuţie premeditată de mai bine de un an.

Debarcarea lui Marian Vanghelie de la conducerea organizaţiei de Bucureşti este o decizie luată pe 21 februarie 2010. Adică a doua zi după Congresul la care Victor Ponta fost ales preşedinte al partidului.

După Geoană, Vanghelie devenea principalul adversar. Aşa că Ponta ştia ce trebuie să facă – să scape de Vanghelie. Şi ştia şi cum – să îi ia din mână organizaţia de Bucureşti. Mai avea nevoie doar spijinul celui mai influent lider în organizaţiile locale: Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, numărul 2 în partid, şeful baronilor locali. Şi, pe deasupra, unul dintre pilonii de sprijin ai lui Vanghelie. A fost nevoie de un an şi patru luni ca Dragnea să înţeleagă cine e advesarul.

În acel moment l-a lăsat din braţe, iar Vanghelie a fost simplu de răpus.

La început au fost cu Geoană

Dragnea şi Vanghelie s-au certat de la bani şi de la influenţă, spun surse din PSD. Cheia misterului este judeţul Giurgiu. Politic este sub influenţa lui Vanghelie. Aici s-ar fi ciocnit de interesele financiare ale lui Dragnea. De asfaltarea drumurilor în Giurgiu se ocupa Tel Drum, o firmă din Teleorman care asfalta şi acest judeţ controlat de Dragnea. De curând, un scandal privind fraudarea fondurilor europene l-a implicat şi pe Liviu Dragnea. Comisia Europeană derulează o anchetă.

Surse din PSD susţin că Dragnea avea bănuieli serioase că la aceste acuzaţii ar fi contribuit chiar Marian Vanghelie. Aceleaşi surse susţin că la urechile secretarului general al PSD a ajuns faptul că Vanghelie ar fi alimentat-o pe Elena Udrea cu informaţii despre contractele pe bani europeni derulate de Tel Drum în Giurgiu. Iar informaţiile s-au transformat la Bruxelles în anchetă.

Reţeta Năstase, veche dar bună

Mai mult, Marian Vanghelie i-a dat lui Dragnea un semnal public că războiul a început. Într-un interviu acordat EVZ la începutul lunii iunie, vorbind de potenţialii săi adversari politici, îl indica pe Liviu Dragnea, sugerând că ar putea să candideze la funcţia de secretar general al PSD.

Mai iute, Dragnea s-a dus la Ponta şi a aranjat execuţia lui Vanghelie. Preşedintele PSD avea deja sprijinul lui Adrian Năstase, cât şi acordul lui Ion Iliescu. Ambii aveau suficiente motive să-i plătească o poliţă lui Vanghelie. Mai mult, Năstase îi livrase lui Ponta şi reţeta: să-l "dizolve" pe Vanghelie şi să-l înlocuiască cu un Birou de Coordonare aşa cum el l-a dizolvat pe Dan Ioan Popescu (DIP) în 2004.

Sfârşitul unei prietenii

Vanghelie şi Dragnea au format cu cuplu de forţă şi de susţinere reciprocă a intereselor încă din timpul mandatului lui Geoană. În 2006 l-au lucrat împreună pe Adrian Năstase, pentru a-l scăpa pe Geoană de un adversar incomod. Apoi l-au lucrat pe Miron Mitrea. Oficial tot pentru-ai spori lui Geoană autoritatea în PSD.

Neoficial pentru a-l elimina din jocul de împărţire a puterii atunci când PSD a intrat la guvernare cu PDL. Imediat l-au lucrat pe Gabriel Oprea. L-au dat jos de la Interne, iar Vanghelie l-a sprijinit pe Dragnea să preia ministerul. Pentru două săptămâni. Congresul PSD din 2010 i-a despărţit. Vanghelie a rămas în barca lui Geoană, iar Dragnea a sărit în cea a lui Ponta.

REGULAMENTAR

Dizolvat în litera statului PSD

Să scrieţi cu titlul “Marian Vanghelie - lider", recomanda ieri Marian Vanghelie jurnaliştilor care îl întrebau dacă mai este sau nu şef al organizaţiei de Bucureşti. Se întâmpla imediat după prima şedinţă a Biroului de Coordonare care i-a preluat atribuţiile.

Vanghelie susţine că e în continuare şef. Tehnic, nu mai este nici măcar cu numele. Conform Statutului PSD, modificat la Congresul din 2010, decizia CExN de luni seară este regulamentară, acest organism având dreptul de “a decide asupra propunerilor de dizolvare a Consiliului/Biroului/ Comitetului Executiv al organizaţiei locale".

De altfel, chiar Victor Ponta interpreta transferul de atribuţii spre Biroul de Coordonare drept “o decizie de dizolvare a conducerii".

STRATEGIE

Nou val de indezirabili, în toamnă

Marius Vulpe

Iz de restructurare la nivelul filialelor PSD. Liderul Victor Ponta va trece la cântărirea potenţialului de campanie al organizaţiilor din capitală şi din teritoriu pentru a preveni "evaluarea" sa de către partid după alegerile locale şi parlamentare. La fel ca şi Crin Antonescu, omologul său de la PNL, Ponta a jucat cartea autorităţii în sânul PSD cu demisia pe masă. El spune că va lăsa locul altuia mai bun dacă pierde alegerile şi guvernarea.

"Dacă pierdem alegerile şi nu venim la guvernare, voi rămâne membru PSD, dar voi lăsa un alt preşedinte mai bun decât mine", a spus liderul PSD, după prima şedinţă a noului Birou de Coordonare.

Postura neplăcută de simplu membru PSD

Numai că liderul social-democrat nu intenţionează să se confrunte nicio clipă cu această perspectivă neplăcută. Debarcarea lui Marian Vanghelie şi dizolvarea de facto a conducerii PSD Bucureşti prin impunerea unui birou de coordonare face parte din planul lui Ponta de a-şi asigura concursul maşinăriei de campanie a partidului la nivelul Capitalei şi a filialelor din teritoriu unde există semne că liderii locali nu ar pune umărul cum trebuie în perspectiva viitoarelor alegeri, susţin surse social-democrate pentru EVZ.

Cine urmează

Mazilirea lui Vanghelie la nivelul Capitalei va fi urmată şi de alte debarcări de lideri de filiale. Adrian Popescu de la Giurgiu, lideri de sectoare precum Dan Tudorache de la 1 şi Iuliana Stratulat de la 6, s-ar afla pe lista scurtă a lui Ponta. Nici Oana Mizil, lidera PSD Călăraşi nu are scaunul sigur, după ce la CExN-ul de luni s-a abţinut să voteze pentru sancţionarea lui Vanghelie.

Conform surselor citate, Victor Ponta caută să-şi consolideze astfel autoritatea asupra organizaţiei de Bucureşti, suspectată în ultima vreme de noncombat cu actuala putere şi chiar înţelegere pe candidaţi cu PDL pentru primăria sectorului 6.

Controlul asupra PSD Bucureşti i-ar permite lui Ponta să deblocheze şi negocierile cu PNL pe chestiunea desemnării viitorilor candidaţi comuni la primăriile de sector şi să-i mobilizeze mai eficient potenţialul de campanie în cazul în care USL îşi va asuma în mod oficial sprijinirea candidaturii lui Soprin Oprescu pentru un nou mandate la Primăria Capitalei. "Dacă pierdem alegerile şi nu venim la guvernare, voi lăsa la PSD un alt preşedinte mai bun decât mine." VICTOR PONTA, preşedinte PSD