Liderul PSD Victor Ponta se va confrunta, astăzi, cu o nouă hemoragie în rândurile propriilor parlamentari social-democraţi. Aura Vasile, unul din oamenii cheie ai organizaţiei PSD Bucureşti, mâna dreaptă a lui Marian Vanghelie, a demisionat din PSD trecând la UNPR.
Update: Ponta ne descurcăm şi fără Aura Vasile Pentru liderul PSD, Victor Ponta, demisia Aurei Vasile nu va afecta partidul, ci chiar îl va consolida. "Ne descurcăm. Ca să fiu sincer, cred că ne reface", a declarat Victor Ponta, solicitat să comenteze plecarea Aurei Vasile din PSD. El a precizat că nu va încerca să o convingă pe fosta sa colegă să se răzgândească. "Domnul Năstase întotdeauna este mai diplomat decât mine. Eu nu voi încerca", a spus liderul social-democrat.Victor Ponta şi-a exprimat convingerea că se vor auzi doar vorbe frumoase despre Aura Vasile de la Emil Boc şi Roberta Anastase."Sunt convins că veţi auzi de la domnul Boc şi de la doamna Roberta Anastase numai vorbe frumoase despre domna Aura Vasile. Şi doamna Aura Vasile avea numai vorbe frumoase despre Boc şi Roberta Anastase", a spus ironic Ponta, care a precizat că nu a purtat o discuţie cu fosta sa colegă de partid înainte ca aceasta să-şi prezinte demisia din PSD.Întrebat despre alte eventuale plecări din PSD, inclusiv din rândul parlamentarilor, liderul social-democraţilor a spus că "este posibil"."Cei care nu-şi mai găsesc locul la noi, acum, pe final de mandat, domnul Oprea e un om generos. Şi cu banii, şi cu gradele, şi cu funcţiile, şi cu contractele. E păcat să nu beneficieze de generozitatea domnului Oprea", a mai afirmat Ponta. Potrivit unor surse din PSD, şi Marian Vanghelie se pregăteşte să părăsească partidul condus de Ponta. Aceleaşi surse susţin că se pregătesc să plece din PSD încă trei parlamentari: Oana Mizil, Dumitru Chiriţă şi Cătălin Voicu. Pe lista "suspecţilor" apare şi numele vicepreşedintelui PSD, senatorul Ecaterina Andronescu. "Am hotărât să vin alături de foştii mei colegi, cei care au demonstrat, spre deosebire de alţii, că au valori şi principii solide. Sunt un om de stânga şi împărtăşesc valorile UNPR, singurul partid care mai reprezintă astăzi stânga românească. După cum spun şi colegii mei din UNPR, nu plec din Kiseleff şi rămân mai departe aşa cum mă ştiţi, războinică şi dedicată cauzei în care cred, aceea de a-i sprijini pe oamenii care muncesc, pe pensionari şi pe tineri, pe toţi cei care au de suferit în aceste vremuri grele'', a declarat deputatul Aura Vasile, potrivit unui comunicat UNPR. Deputatul social democrat Aura Vasile şi-a înaintat deja demisia din PSD, declarându-se membru al UNPR, potrivit unei solicitări depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.
Vanghelie spune că Aura Vasile nu pleacă din PSD În ciuda demisiei scrise şi semnate de Aura Vasile şi în ciuda comunicatului UNPR prin care fostul deputat anunţă părărsirea partidului, vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie spune că nu e nimic adevărat. "Aura o să rămână la PSD. Eu nu cred că pleacă. Indiferent de supărările ei nu va pleca. Ascultaţi ce vă spun. Vorbim mai târziu şi o să vedeţi", a declarat Vanghelie pentru evz.ro. Şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, speră că Aura Vasile va reveni asupra deciziei sale de a demisiona din PSD. "Nu mă aşteptam şi sper ca această decizie să nu fie pusă în aplicare. Sper ca în final hotărârea pe care o va lua să fie aceea de a reveni asupra acestei decizii", a declarat luni liderul social-democrat, întrebat de presă cum comentează demisia Aurei Vasile din PSD. El a exclus posibilitatea ca gestul Aurei Vasile şi alte efecte secundare în rândurile social-democraţilor bucureşteni. "Nu cred. Eu cred, aşa cum am văzut şi declaraţia lui Marian Vanghelie, eu cred că lucrurile acolo sunt pe cale să se resolve", a mai afirmat preşedintele Consiliului Naţional al PSD. "A făcut cerere de înscriere la noi şi o să anunţe în plen", a declarat preşedintele UNPR, Marian Sârbu. Şi liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a confirmat această stare de lucruri. "Dacă atât îi duce mintea pe cei care vor să trădeze interesele social-democrate şi pe cele ale electoratului... Oricum este clar că în viitoarea Constituţie va trebui sancţionată migrarea politică. Senatorii şi deputaţii care trec în mod ilegitim de la un partid la altul ar trebui să-şi piardă mandatele" a comentat, pentru EVZ, vicepreşedintele Marian Oprişan. "De la ultimele alegeri, PSD a pierdut 15 deputaţi aleşi pe listele sale şi ale PC şi 8 senatori, fără a mai pune la socoteală parlamentarii din alte partide sau independenţi înregimentaţi temporar care, ulterior, au părăsit formaţiunea pentru partidele aflate la guvernare. La alegerile din 2008, grupul PSD+PC a obţinut 114 de mandate de depuaţi şi 49 de senatori. Trei parlamentari conservatori au luat calea Alianţei de Centru dreapta cu PNL, un alt mandat, vacantat de Daniela Popa, a fost pierdut la alegerile parţiale în favoarea PDL. De-a lungul timpului, din cauza migrării unor aleşi parlamentari spre UNPR şi PDL, rândurile social-democrate s-au subţiat: PSD mai deţine 91 de mandate la Camera Deputaţilor şi 41 la Senat. CITIŢI