O biserică-monument a fost rasă de pe fața pământului, cu buldozerele, la ordinul Elenei Ceaușescu. Părintele paroh Gelu Bogdan povestește, în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, cum a fost în iunie ’87 când a rămas fără „obiectul muncii”. Astăzi, a ridicat din temelii o copie fi delă a fostei sale biserici.
Jos porcăria!”, au fost cele două cuvinte scuipate de Elena Ceaușescu prin care soarta emblematicei biserici bucureștene Sfânta Vineri-Herasca, din spatele Halei Unirii, a fost pecetluită. Din clipa în care coana Leana a decis grozăvia, în numai câteva zile, în iunie 1987, lăcașul de cult ctitorit de Matei Basarab a fost ras cu buldozerele de pe fața pământului, ca să facă loc unui bloc de locuințe.
Ironia sorții face ca tot el să fi fost cel care i-a spovedit, pe patul de moarte sau le-a slujit la groapă unora dintre cei care au participat la dărâmarea bisericii sale. Astăzi, mai are o singură dorință: „Să mai slujesc odată în biserica mea…”.
Ctitorită de Matei Basarab și demolată de Elena Ceaușescu
Părintele Gelu Bogdan are astăzi 71 de ani. Se uită la „ctitoria” sa cu duioșie. „Aveam 44 de ani când au intrat buldozerele în biserică, între 15 și 19 iunie 1987...”, îi tremură vocea bătrânului preot când privește pozele din timpul demolării bisericii.
Domol, începe să povestească: „După cutremurul din ’77, când turlele bisericii au fost grav afectate, Patriarhul Iustin Marinescu a hotârât numirea mea ca preot-paroh la Sfânta Vineri-Herasca, târnosită de Matei Basarab în 1645 și, mai târziu, de generalul Constantin Herescu-Năsturel, stră-strănepot al domnitorului”.
Ultima liturghie, pe 14 august 1987
Cu o lună înainte de demolare, Primăria Capitalei ceruse Consiliului Parohial un teren de 1.400 de metri pătrați aflat în fața bisericii. Urma să se pună un bloc în față, exact ca în cazul bisericii Domnița Bălașa. Se întâmpla în plină eră de „sistematizare” a Bucureștiului.
„Eram fericiți că biserica și casa parohială, cu 26 de apartamente, scăpau! Dar pe 13 iunie, la ora patru după amiaza, a apărut în zonă Elena Ceaușescu, însoțită de Ion Dincă «Teleagă»”, se înfioară părintele Bogdan. Din gesturile „tovarășilor” a înțeles că se întâmplă ceva rău. „Eram la zece metri de ei și am auzit-o pe coana Leana spunând: «Jos porcăria! ». Ea a decis, nu Ceaușescu!”, afirmă răspicat preotul. „Am simțit că mă prăbușesc în mine însumi!”, oftează bătrânul. S-a dus apoi acasă și i-a spus soției să se pregătească de evacuare: „Ultima liturghie am slujit-o duminică, pe 14 iunie și, luni seara, pe 15, a fost ultima vecernie... Atunci, a venit un securist în biserică și mi-a strigat să ies de acolo că începe demolarea! A doua zi, la 5 dimineața, m-am trezit cu buldozerele în curtea casei parohiale... În 36 de ore au demolat-o!”. Părintele Bogdan a apucat să-și ia doar lucrurile personale.
„Trei zile au tot dărâmat la ea!”
„Am sperat și eu, și generalul Olteanu, primarul Bucureștiului, că biserica va scăpa. N-a fost să fie... Miercuri, pe 17 iunie ’87, la amiază, a venit o delegație în frunte cu Ștefan Bârceri, viceprimarul Capitalei. Mi-au zis: «Părinte, ne pare rău, dar s-a hotărât și demolarea bisericii»”. Câțiva ani mai tîrziu, Bârceri s-a apropiat de cele sfinte. „După Revoluție, Ștefan Bârceri a devenit fiul meu spiritual. Eu l-am spovedit și împărtășit înainte să moară...”, se întristează duhovnicul când își amintește de cel care i-a dat năprasnica veste. „Trei zile au tot dărâmat la ea, până vineri, când au ras-o de pe fața pâmântului!”, mai că-l ia plânsul pe bătrânul popă. Din fericire, zice preotul, toate lucrurile din sala muzeală au fost salvate și duse la muzeul din Herești, județul Teleorman, iar catapeteasma, clopotele și icoana au fost transportate la Mânăstirea Cernica, unde au rămas în păstrarea călugărilor.
„Am avut atunci un puseu de tensiune din cauza a doi securiști care mă înjurau... Le spusesem și eu multe, în durerea mea!”, rememorează părintele Bogdan.
Sfânta Vineri nu iartă!
Noua biserică, ridicată din „banul văduvei”
Actuala biserică, ridicată la „roșu”, se află pe un teren dat de Primăria Capitalei în timpul mandatului lui Adriean Videanu. A fost o luptă de 17 ani dusă de părintele Bogdan împreună cu un comitet de inițiativă din care au făcut parte istoricul Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu-Stolnici, scriitorul Dinu Săraru și academicianul Virgil Cândea.
„Construcția a început, efectiv, acum șase ani. Numai subsolul ne-a mâncat un an și jumătate!”, se vaită părinele Gelu Bogdan, convertit în diriginte de șantier. Dar bani, de unde? „Banul văduvei!”, răspunde pe loc părintele. Ce-i drept, a avut și sponsori puternici: „Au ajutat mult și prietenii mei Viorel Păunescu, Ion Antonescu, Costel Bucur, Puiu Nițescu și alții...”. Cât despre administrația publică locală mai nimic: „Singurul primar care ne-a înțeles și ajutat a fost Liviu Negoiță de la sectorul 3. Ne-a dat două milioane de lei, în doi ani, să finalizăm 75% din construcție. Ăsta de acum, Robert Negoiță, nici nu m-a primit în audiență”, afirmă supărat prelatul.
Ar mai avea nevoie de bani pentru finisaje interioare și exterioare și pentru căldură: „Dar asta cu căldura nu e prioritate, oi sluji eu și fără căldură...”.
„Atunci s-a strigat prima oară: «Jos Ceaușeștii!»”
Ajutor de la oameni
Cine dorește să ajute la finalizarea noii biserici Sf. Vineri- Herasca o poate face prin BCR-Sucursala Sala Palatului.
Cont Cod IBAN RO67RNCB0080098428890001, în lei sau:
Cont Cod IBAN RO40RNCB0080098428890001, în euro și
Cont Cod IBAN RO13RNCB0080098428890001, în dolari