Pentru a obține întreruperea pedepsei, Becali a adunat de partea sa un grup de „somități medicale”, care i-au amplifi cat maladia. Dar mogulul s-a dat de gol: „Am exagerat și eu cu boala, ca să impresionez”. Acum e apt de muncă.
Medicul şef al Serviciului de Medicină Legală Constanţa, dr. Mihai Onciu, a ajuns „pedepsitul de serviciu” în telenovela
Filmul evenimentelor
22.01.2014 - Medicul şef al Serviciului de Medicină Legală Constanţa, dr. Mihai Onciu, numeşte, la cererea instanţei,
Din informaţiile obţinute de EVZ, „medicul de specialitate” este Bogdan Davidescu de la Spitalul Judeţean Constanţa, doctorul pe care Gigi Becali l-a apreciat ca „cel mai bun medic neurochirurg din Constanţa”. Davidescu este prieten cu profesorul Vlad Ciurea, cunoscut ca „medicul lui Gigi Becali” şi cel care, la solicitarea televizunilor, s-a pronunţat în mai multe rânduri (de exemplu, în 19 februarie, la RTV) pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă în cazul pacientului său. De altfel, cei doi medici sunt coautori ai lucrării “Traumatologie craniocerebrală”, reeditată în 2007.
Diagnosticul se schimbă
Şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa, dr. Mihai Onciu, observă diferenţa de diagnostic dată de acelaşi medic. Vede în plus că din raportul de expertiză lipsesc pasaje referitoare la patologia anterioară a lui Gigi Becali, anume discopatia lombară. Din dosarul medical de la Tribunalul Constanţa reiese că, în noiembrie anul trecut, la Becali apar şi dureri cervicale uşoare, iar din ianuarie,„dureri mari cervicale”. Așa că doctorul Mihai Onciu nu aprobă raportul Comisiei de amânare- întrerupere pedeapsă pe motive medicale, trimiţându-l spre avizare la Comisia de avizare şi control a Institutului de Medicină Legală.
20.02.2014 - Tribunalul Constanţa respinge ca nefondată cererea de întrerupere a pedepsei, pe motive medicale, deşi Gigi Becali a declarat în faţa magistraţilor: „Când cinci opinii ale medicilor neurochirurgi, între care și medicul Ciurea, care este cel mai mare din România, arată că dacă nu se face operația este pericol de paralizie, nimeni nu mă poate obliga să fac această intervenție la un doctor pe care îl vor instituțiile statului”. Prima persoană împotriva căreia se îndreaptă apoi Gigi Becali este medicul şef al Serviciului de Medicină Legală, Mihai Onciu, „pentru abuz în serviciu”. Aceeaşi soartă o are şi judecătoarea Tribunalului Constanţa, Iulia Cezara Suciu, care îi respinsese cererea de eliberare.
„Somități” ale medicinei legale
De la „Paralizie” la „Apt de muncă”
Şi, ca într-un film absurd, de comedie, „concluziile ştiinţifice ale specialiştilor” sunt demontate chiar de către cel care „mai avea puțin și paraliza”. Din data de 28 aprilie, Gigi Becali face naveta la Academia Hagi, fiind considerat, culmea, „apt de muncă”.
Cireaşa de pe tort apare însă în data de 12 mai când, liber pentru 24 de ore, Becali recunoaşte, fericit, în faţa ziariștilor și a naţiunii: „Am exagerat și eu cu boala, ca să impresionez. Ca să dea întreruperea, stăteam și eu mai așa, ca să vadă judecătorul”. A anunţat apoi că „le cer iertare tuturor celor pe care i-am jignit, nu se va mai întâmpla vreodată aşa ceva, nu voi mai jigni pe nimeni”. De atunci, nicio „somitate medicală” din România nu a mai avut îndrăzneala să iasă în spaţiul public pentru a vorbi despre „boala gravă a domnului Becali”.
Rămas în închisoare pentru că a încălcat regulile eliberării, Gigi Becali, îşi găseşte de „lucru”. O iartă pe judecătoarea Iulia Cezara Suciu şi, dus la audieri la Parchetul Constanţa, îi anunţă pe procurori că renunţă la plângerea împotriva magistratei de la Tribunal. Pe medicul şef al Serviciului de Medicină Legală, dr Mihai Onciu, nu îl iartă. Plus că face plângeri la Avocatul Poporului reclamând abuzuri ale conducerii închisorii, care nu i-ar da liber să-și vadă familia. A obținut doar „libertatea” să muncească la Academia Hagi.
„S-au făcut cu toții de râs”
Dr. Mihai Onciu a fost chemat la sfârșitul săptămânii la audieri. Polițiștii Serviciului Investigații Criminale îl cercetează în urma plângerii lui Gigi Becali, dar și a Consiliului Superior de Medicină Legală. Becali a fost și el audiat, la penitenciar, unde polițiștii s-au deplasat special. Doctorul Onciu, licențiat și în Drept, nu pare să-și facă probleme. „Am dat o notă explicativă asupra îndoielilor mele la rezultatul expertizei în privința bolii lui Gigi Becali, asupra reproșurilor Consiliului Superior de Medicină Legală și de ce sunt răuvoitoare acuzațiile lor. Faptic, eu am avut dreptate. Cu toate că s-au făcut cu toții de râs, nu și-au retras sesizările la Parchet. Eu nu mi-am depășit competența. Sunt acuzat de uzurparea funcției, dar hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală a fost dată înainte să iasă Becali și să zică că a glumit, că de fapt nu are nimic. De fapt el, Becali, mi-a făcut cel mai mare bine”, spune ușor amuzat, Mihai Onciu. El dezvăluie și relațiile tensionate pe care le are cu șefii IML: „Mi se trage din 2006 când am propus trecerea IML la Ministerul Justiției și înființarea unui institut de medicină legală la Constanța”. EVZ a contactat și o rudă apropiată a lui Gigi Becali. „Nu-l iartă pe doctorul Onciu, pentru că l-a făcut de râs. A iertat-o doar pe doamna judecătoare, că e om bun la suflet” a explicat aceasta.