Propunerea PNL, pentru preluarea de către Mircea Abrudean a funcției de secretar general al Guvernului, a fost refuzată de premierul Marcel Ciolacu. Refuzul categoric al liderului PSD a stârnit un veritabil scandal și, totodată, ridică semne de întrebare și multe comentarii.
Liderul PNL Nicolae Ciucă trebuie să aducă pe masa Guvernului o altă propunere pentru postul de secretar general al Guvernului, fapt care a dinamitat colaborarea politică.
Deputatul PNL Pavel Popescu a scris pe Facebook că „refuzul PSD de a-l numi pe Mircea Abrudean în poziția de secretar general al Guvernului reprezintă o încălcare gravă a protocolului dintre partidele noastre”.
De ce nu-l vrea Ciolacu pe Abrudean? „Era peste Ciucă”
Averea lui Abrudean (38 de ani) a fost, în ultimii ani, un subiect controversat. Presa națională a scris că în 2021, când ocupa funcția de șef al Cancelariei primului-ministru Nicolae Ciucă, acesta câștiga „mai mult decât însăși premierul”.
Abrudean a fost și vicepreședinte PNL Cluj, iar în prezent este secretar adjunct al Guvernului, în urma numirii sale de către fostul premier Florin Cîțu.
Clujeanul a fost numit de Florin Cîțu și administrator provizoriu al Transgaz, tot „în anul său de glorie”, 2021, împreună cu Laura Dragotă. Și-au dat demisiile din Consiliul de Administrație al companiei după circa 30 de zile, deși mandatele lor erau de 4 luni.
Mircea Abrudean a avut, în 2021, potrivit declarației de avere, venituri salariale de peste 251.000 de lei (puțin peste 4.000 de euro pe lună) din următoarele surse:
- prefect în Cluj-Napoca (ian-februarie 2021)
- secretar general adjunct la Guvern (feb-dec. 2021) și ulterior ca șef al cancelariei (dec. 2021)
- membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări (CIFGA) de la EximBank.
Soția sa, Adina Abrudean, a încasat anul trecut o indemnizație de creștere copil de 61.238 lei și 11.238 lei ca auditor extern la Curtea de Conturi.
Girat de NATO
Despre clujeanul liberal presa a mai scris că este un apropiat al lui Emil Boc, iar Rareș Bogdan a declarat că Abrudean este girat de avizul primit din partea NATO.
„Considerăm că atât timp cât a fost un excepţional cancelar al prim-ministrului Nicolae Ciucă, atât timp cât a fost un foarte bun prefect în plină pandemie în Cluj şi secretar general adjunct al guvernului în mandatele lui Orban şi Cîţu nu există niciun motiv (să nu fie numit SG- n.r.), mai ales că între timp are cel mai înalt nivel de clasificare din partea NATO, deci este unul dintre puținii deținători de clasificare a informații NATO din România", a spus Rareş Bogdan. Politicianul a precizat că "Abrudean este cel care conduce Comisia de Evaluare a Investițiilor Străine şi cel care a semnat validarea pentru investitori strategici".
Alte surse consultate de EvZ susțin că preferința pentru Abrudean stă mai mult în apropierea lui de Transgaz, de grupul de oameni influenți din Cluj care s-a creat și există de ani bun în jurul acestei companii de gaz. Printre membrii grupului sunt și politicieni grei, din PNL, dar mai ales din fostul PDL.
Declarația de avere îl arată în parteneriat cu soțul unei judecătoare celebre
În ultima declarație de avere depusă la Agenția Națională de Integritate, în iunie 2022, Mircea Abrudean a scris că are peste 100.000 de euro în conturile sale (561.000 de lei), că a acordat împrumuturi în valoare de 95.000 de euro – cea mai mare sumă mergând la una din firmele la care este acționar, ROMANIAN DINERS SRL, dar și că a contractat credite bancare de peste 1 milion de lei de-a lungul ultimilor ani.
În declarația de avere a mai trecut un teren agricol în Cluj de 4.660 mp, din care are doar 50%, un apartament de 213 mp tot în Cluj, cumpărat în anul 2020, cât și ceasuri de 15.000 de euro dobândite între anii 2019-2021.
Cea mai interesantă sursă de venituri a liberalului clujean vine din firma SKYVIEW SRL, unde este asociat cu soțul unei celebre judecătoare. Este vorba despre afaceristul Trestian Paul Cornel, soțul judecătoarei Trestian Simona de la Tribunalul Cluj. Abrudean a scos 10.000 de lei dividende din firma menționată. Totodată, nu e o sumă importantă, firma având o ascensiune atipică.
Potrivit site-urilor de specialitate, SRL-ul înregistrat în anul 2017, în Lunca Vişagului, județul Cluj, a rulat pe zero timp de patru ani. Skyview SRL a făcut primul profit abia în 2021, când a înregistrat o cifră de afaceri de 1.1 milioane de lei, din care jumătate s-au considerat profit.
Foto: Risco.ro