În iulie 2011 Dinu Patriciu a acordat un inteviu ziarului ”Evenimentul zilei” în care a explicat de ce a renunţat la politică şi cum a fost afectat de implicarea activă în această zonă.
INCOMPATIBILITATE. Într-un interviu, acordat în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", Dinu Patriciu susţine că plitica și poziția sa actuală nu sunt compatibile fiindca oamenii vor vedea întotdeauna oligarhul, mogulul, hoțul într-un om care s-a realizat din punct de vedere material. “Noi nu avem o mitologie a succesului. Dimpotrivă, batjocorim succesul”, spune Dinu Patriciu.
La vârsta de doar 60 de ani şi cu o singură nepoată (Carolina, care trăieşte în România – n.r.), Dinu Patriciu ar fi codaş în oricare dintre comunele patriei noastre, vivace şi, parţial, alcoolizate. În alte medii el este privit mai bine. De peste 20 de ani este în centrul atenţiei. Numărul de pagini scrise, în legătură cu el, pare mai mare decât cele referitoare la Honore de Balzac, incluzând şi opera marelui prozator francez. În anumite medii politice există părerea că România depinde, câteodată, de Dinu Patriciu nu numai pentru că el este foarte bogat şi, de ceva vreme, cel mai bogat dintre noi. Călătoreşte mult, are relaţii în cele mai diferite cercuri politice şi financiare.
Între timp imaginea lui s-a "cuminţit". Toţi banii lui au carte de indentitate. Trăieşte prin avioane "intercontinentale" sau în pinacoteca din casa şi birourile lui. În weekendurile când este în ţară devine un "devorator" al celei de-a şaptea arte mergând la cinematografele din mall pentru două sau chiar trei filme pe seară. Fără bodyguard sau alte măsuri de securitate. Doar cu familia şi prietenii. Este un om rasat, sănătos, născut pentru a-i trezi la viaţă pe cei din jur. De ceva vreme Dinu Patriciu şi preşedintele Traian Băsescu parcă se ignoră. Sau poate relaţia lor a devenit ceva mai bună. Dacă asta chiar s-ar întâmpla, viaţa din România are şanse de a se îndrepta spre normal. Ne-am propus să aflăm amănunte.
EVZ: Cum comentaţi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu că, în ciuda unei proaste relaţii pe care o aveţi cu el, nu poate să nu recunoască că sunteţi un liberal autentic?
Dinu Patriciu: Uite, eu din 1990, când spuneam că trebuie tăiată coada câinelui dintr-o dată, nu mi-am schimbat punctele de vedere. Şi azi sunt convins că am încercat de multe ori să tăiem coada câinelui, dar, din păcate, nu transversal, ci pe lung. Ne chinuim de 20 de ani, într-o tranziţie perpetuă, pentru că nu avem curajul de a o rupe cu trecutul. Iar trecutul înseamnă nu numai comunismul, ci şi toate mentalităţile legate de statul paternalist, de statul social, care îşi ţine cetăţenii în stare de iobăgie prin tot felul de ajutoare mai mult sau mai puţin justificate. Atâta vreme cât vom mai păstra modelul care a devenit între timp al lui Bismarck, de stat paternalist pornit de la cel feudal european, nu o să creştem aşa cum ar trebui. Or, astăzi există, pentru orice societate care doreşte să se dezvolte, două comandamente: creşterea economică şi locurile de muncă. Nu există nimic mai important decât acestea două. În englezeşte, "growth and jobs". Or, asta nu înseamnă nici asistenţă socială, nici locuri de muncă create de către stat, ci însemnă competiţie, înseamnă piaţă liberă, înseamnă libertate de întreprindere, de expresie şi de posesie. Înseamnă libertatea cât mai deplină şi retragerea statului în rolul de mediator. Acum, de ce preşedintele jucător crede că un adept al statului mediator gândeşte la fel cu domnia sa? N-aş putea să vă spun cu siguranţă.
Am fost persecutat de Traian Băsescu
Ce ar trebui să se întâmple ca să vă împăcaţi cu şeful statului?
Eu nu m-am certat niciodată cu Traian Băsescu. Dar am convingerea că am fost persecutat de Traian Băsescu pentru că această idee fixă, pe care a avut-o mai ales în primii lui ani de guvernare, când se lupta ca şi partidul comunist chinez cu tigri de hârtie (râde), l-a făcut să creadă că poate chiar popula ţepele din Piaţa Victoriei cu oameni nevinovaţi. Ceea ce n-a ţinut. Dar atunci m-am simţit umilit de faptul că sunt amestecat cu tot felul de pungaşi. Treabă care în mentalitatea publică s-a păstrat.
Vi se pare că butada "Ruşine, Dinu Patriciu" v-a afectat sau v-a ajutat?
Citiţi aici răspunsul lui Dinu Patriciu şi interviul în varianta integrală