Actriţa Fran Drescher vrea să închirieze un elicopter pentru a vizita locul unde a trăit străbunica ei.
A fost încântată să afle că Focşaniul a dat ţării femei frumoase şi vin bun. S-a repezit la hartă să vadă cât de departe e şi a fost mâhnită să constate că nu-i loc în agendă să dea o fugă până acolo cu maşina. Însă imediat s-a luminat la faţă când şi-a dat seama că un elicopter ar rezolva problema. Fran Drescher mai stă două zile la Bucureşti şi n-are de gând să plece fără să vadă locul de naştere al străbunicii ei.
EVZ: Când ai făcut public faptul că străbunica ta e din Focşani am auzit reacţii de genul: „Ar fi trebuit să ne dăm seama, chiar arată a româncă!“ Eşti de acord cu asta? Fran Drescher: Categoric. Noi, românii, avem pielea albă, părul de culoare închisă de cele mai multe ori, ochii mari şi trişti... Cred că arăt a româncă tipică şi sunt mândră de asta. Iar când Departamentul de Stat al Guvernului American m-a întrebat în ce ţară vreau să-mi încep proiectul în calitate de diplomat, am spus imediat România. Am vrut să vin în ţara în care s-a născut şi a crescut străbunica mea. Şi „mă simt ca acasă“. (spune în româneşte şi râde - n.a.)
Mai ai rude în Focşani? Nu ştiu. Nici măcar nu ştiu exact care era numele ei de fată, am cunoscut- o drept Esther Bernstein. Dar mi-aş dori foarte tare să văd unde a crescut, să văd cum sunt oamenii de-acolo, pentru că Focşani e locul din care se trage familia mea.
Vei merge acolo? Îmi doresc foarte mult, însă Departamentul de Stat şi Ambasada României mă ţin foarte ocupată (râde) şi încearcă să mă convingă că e departe. Dar tocmai mi-a venit ideea să încerc să fac rost de un elicopter şi să ajung acolo.
Cu ce scop te-a trimis guvernul american în estul Europei? Vorbesc lumii, femeilor în special, despre experienţa prin care am trecut fiind bolnavă de cancer. Le vorbesc despre factorii care favorizează apariţia cancerelor şi la care ne expunem zi de zi. Unul dintre factori este fumatul.
Fumezi? Am fumat zece ani, m-am lăsat şi-acum sunt dintre cei care nu suportă să simtă fum de ţigară. Mi-am dat seama că îmi iubesc plămânii, ei îşi fac datoria faţă de mine şi vreau ca şi ei să fie fericiţi.
A avut fumatul vreun impact asupra vocii care te-a făcut celebră în toată lumea? (Râde tare) Nu, deloc. Mama vorbeşte aproape la fel, iar când cineva o întreabă dacă vocea mea e într-adevăr ciudată sau e un joc actoricesc, ea răspunde: „Nu mi sa părut niciodată că ar avea o voce ciudată“.
De vreme ce lucrezi pentru Departamentul de Stat, înseamnă că eşti implicată politic în acest moment? Da. Sunt foarte implicată politic. Ăsta e avantajul să trăieşti în democraţie şi de aceea vă încurajez şi pe voi să profitaţi de faptul că trăiţi într-o ţară democratică. Se apropie alegerile aici şi ştiu că de data asta veţi vota nominal, pentru o persoană, şi nu pentru un partid. Asiguraţi-vă că persoana pentru care votaţi va vota, la rându-i, pentru voi şi îi pasă de nevoile voastre. Nu există nicio chestiune mai importantă astăzi decât drepturile femeii şi sănătatea ei.
Există vreun subiect despre care n-ai vrea să vorbim azi? Nu... chiar nu. Am fost victima unei agresiuni criminale, am fost violată în timp ce agresorul ţinea pistolul la tâmpla mea, mai târziu am supravieţuit unui cancer... Viaţa m-a dus şi pe culmi, m-a trântit şi la pământ, dar supravieţuind acestor nenorociri am înţeles că nimeni nu pleacă de pe Pământ neîncercat şi devine important doar cum trecem peste încercări şi ce devenim ulterior. Când viaţa ne oferă lămâi trebuie să ştim să facem din ele limonadă.
A fost prins violatorul tău? L-ai întâlnit ulteriror? Este în puşcărie şi va rămâne acolo pentru tot restul vieţii.
Te-ai căsătorit cu iubitul din liceu. Cât de dureroasă a fost despărţirea după 21 de ani? Foarte dureroasă. Am ştiut că va fi aşa, însă am simţit că e important pentru mine să o iau de la capăt. El nu şi-a dorit să ne despărţim şi a suferit foarte mult. Astăzi suntem din nou prieteni, tocmai am terminat de scris încă un scenariu - o comedie romantică.
Eraţi încă împreună când ai fost diagnosticată cu cancer? Nu, eram separaţi, iar eu aveam un prieten mai tânăr decât mine cu 16 ani cu care am avut o relaţie timp de patru ani. El a fost alături de mine pe durata tratamentului. Însă cancerul m-a reapropiat de Peter, fostul meu soţ. Când a aflat că sunt bolnavă au dispărut toate resentimentele dintre noi şi am devenit prieteni adevăraţi.
Te-a schimbat lupta cu boala? Ştii cum se spune... odată ce-ai simţit mirosul cafelei e greu să mai adormi. Da, sunt schimbată. Mi s-a luat dreptul de a avea copii, e îngrozitor, dar am dat vieţii mele un alt sens. Acela de a fi ceas deşteptător pentru alte femei.
LUPTA CU CANCERUL
„Am fost diagnosticată greşit doi ani“ În presa americană ai criticat aspru şi de multe ori felul în care se fac investigaţiile ginecologice... Cred că metodele de diagnosticare şi tratare ale femeilor trebuie îmbunătăţite rapid. Femeile sunt majoritare pe Glob şi au nevoi medicale speciale. De aceea eu le spun să fie unite şi să-şi preseze politicienii să ia măsuri ca să le asigure dreptul la tratament de calitate. Eu am fost diagnosticată greşit timp de doi ani. Mi s-a spus că este vorba despre o menopauză timpurie când, de fapt, aveam un cancer uterin care avansa. Mi s-a întâmplat în SUA, mi s-a întâmplat mie, vă daţi seama ce se poate întâmpla unei femei fără posibilităţi financiare prea mari, insuficient informată sau care nu vorbeşte bine limba engleză.
VEZI AICI VIDEO CU INTERVIUL!!!
CARTE DE VIZITĂ
Căsătorită cu iubitul din liceu
Deşi a avut apariţii în filme ca „Saturday Night Fever“ sau „The Cadillac Man“, Fran Drescher a devenit celebră datorită serialului „Dădaca“, în care a jucat între anii 1993 şi 1999. A fost căsătorită timp de 21 de ani, din 1978 până în 1999, cu Peter Marc Jacobson, iubitul ei din liceu, producător executiv al serialului „The Nanny“. Drescher a fost diagnosticată în anul 2000 cu cancer uterin, iar din septembrie anul acesta lucrează pentru Departamentul de Stat al SUA, care a trimis-o în estul Europei pentru a vorbi despre experienţa traumatizantă prin care a trecut.
"Când viaţa ne oferă lămâi trebuie să ştim să facem din ele limonadă, asta am învăţat eu.", Fran Drescher, actriţă
ILUMINARE
„A aprins“ Arcul de Triumf
Miercuri seara, Fran Drescher a aprins luminile roz care au „inundat“ Arcul de Triumf din Bucureşti, ca simbol al luptei împotriva cancerului. Vedeta americană a fost invitata specială a Fundaţiei Renaşterea (condusă de Mihaela Geoană), care luptă pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului la sân şi a cancerului uterin.
Acţiunea „Iluminare“, prin care sunt luminate în roz clădiri importante din Bucureşti, se desfăşoară începând din 2001, printre monumentele selectate până acum pentru această campanie numărându-se Teatrul Naţional sau Ateneul Român. La evenimentul de miercuri seară a fost prezentă şi Andreea Esca, şi ea implicată în lupta împotriva acestei maladii. În fiecare an, pe 1 octombrie, se sărbătoreşte Iniţiativa Mondială de Iluminare, zi în care clădiri importante din întreaga lume sunt luminate în roz, culoarea luptei împotriva cancerului la sân.
Actriţa americană este fondatoarea organizaţiei nonprofit „Cancer Schmancer“, care are ca scop prevenirea bolii, luptă pentru detectarea maladiei în stare incipientă şi călătoreşte în toată lumea pentru a împărtăşi din experienţa sa ca supravieţuitoare a cancerului.
VEZI AICI VIDEO CU INTERVIUL!