Cum a înclinat Costiniu balanţa pentru Sorin Ovidiu Vîntu

După ce şi soţul ei, fostul magistrat Florin Costiniu, a trecut prin experienţa arestării preventive, judecătoarea Viorica Costiniu a convins-o pe Luciana Mera că Sorin Ovidiu Vîntu nu e un pericol social.

Nu excepţiile de nelegalitate ridicate de avocaţi au dus la eliberarea din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a "locotenenţilor" lui, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian, ci insistenţele judecătoarei Viorica Costiniu - preşedinta completului de recurs - pe lângă colega sa Luciana Mera. Aşa susţin surse judiciare, potrivit cărora, Viorica Costiniu a considerat, că, la fel ca în cazul soţului său, măsura arestării preventive nu se justifică.

Al treilea magistrat, Cristina Rotaru, a avut o opinie clară: Vîntu şi oamenii săi trebuie să rămână după gratii, atâta vreme cât s-a dovedit că au continuat să-l susţină pe fugarul Nicolae Popa şi după ce au fost puşi sub acuzare şi li s-a interzis să părăsească ţara şi să ţină legătura între ei.

"Viorica Costiniu a speculat indecizia Lucianei Mera şi a convins-o că, în cazul în care Vîntu este obligat să nu părăsească localitatea Corbeanca (Ilfov), nu va reprezenta un pericol pentru ordinea publică. Au avut pe această temă o discuţie destul de lungă şi a reuşit să o atragă de partea ei. Toate excepţiile de nelegalitate invocate de apărătorii celor trei - de fapt, aceleaşi susţinute şi în faţa judecătoarei Ana Maria Trancă, de la Tribunalul Bucureşti - au fost respinse. Asta, dar şi înlocuirea arestului cu alte măsuri restrictive, arată că nu a fost vorba despre probleme de procedură, ci doar despre convingerea personală a magistratului că arestul preventiv nu e «soluţia optimă» în cazul omului de afaceri", au explicat sursele citate. Strategia apărării, "bătută" de Codul de Procedură

În faţa completului de la Curtea de Apel Bucureşti, prezidat de Viorica Costiniu, avocatul lui SOV, Marian Nazat, a mizat pe aceeaşi carte aruncată în joc şi săptămâna trecută: "nelegalităţi" care ar invalida probele strânse de procurori.

Cea mai importantă a fost aceea că anchetatorii nu au ataşat referatului prin care cereau arestarea o copie a mandatului de siguranţă naţională, emis de Curtea Supremă, în baza căruia ar fi fost interceptate convorbirile incriminatoare.

"Potrivit Codului de Procedură Penală, mandatul emis de Curtea Supremă este necesar să fie ataşat rechizitoriului, şi nu referatului de arestare. Drept urmare, o astfel de excepţie poate fi invocată doar pe fondul cauzei, nu la arestare", au explicat specialişti în Drept contactaţi de EVZ.

Pe de altă parte, în motivarea deciziei de arestare, magistratul Ana Maria Trancă subliniază că "nu există nici temei legal pentru ataşarea faptică a acestor mandate la dosarul de urmărire penală, având în vedere faptul că aceste acte au fost emise în cadrul unei alte lucrări penale şi, evident, pot privi alte informaţii, clasificate".

Apoi, apărarea a invocat faptul că mandatul de arestare preventivă ar fi trebuit să fie emis de Judecătoria Buftea - pe raza căreia îşi are domiciliul SOV - şi nu de Tribunalul Bucureşti. Or, dosarul în care Vîntu a fost pus sub acuzare este cercetat de procurorii Parchetului General, în acest caz, singura instanţă de fond competentă fiind Tribunalul Bucureşti, nu Judecătoria Buftea.

În plus, Nazat a arătat că infracţiunea de favorizare a infractorului nu este de competenţa Parchetului General. Dar, în acest caz, Parchetul General a fost unitatea sesizată de SRI despre comiterea faptelor. "Tribunalul observă că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat, prin adresa din 24 noiembrie 2009, a SRI privind informaţiile obţinute de această instituţie", se mai arată în aceeaşi motivare.

Argumentele Anei-Maria Trancă au fost, se pare, suficient de solide şi pentru completul Curţii de Apel. Însă doar pentru a demonta strategia apărării, nu şi pentru arestarea lui SOV.

REACŢIA LUI BĂSESCU

"Nu mă întrebaţi ce vorbeşte un inculpat"

Sorin Ovidiu Vîntu a ieşit în jurul orei 19.00 din arestul Poliţiei Capitalei, flancat de cei 4 bodyguarzi îmbrăcaţi la patru ace care l-au aşteptat mai bine de două ore după aflarea deciziei.

Cu o mină nervoasă, a urcat în maşină fără să declare nimic în faţa jurnaliştilor şi a spectatorilor strânşi ca la circ peste drum. Maşina a pornit în trombă către reşedinţa din Ilfov a omului de afaceri.

Până la ieşirea acestuia din arest, o mână de oameni a pălăvrăgit despre soarta lui. Două femei spărgeau seminţe sprijinite de un gard, în timp ce un taximetrist care trecea prin zonă a strigat către camerele TV: "E nevinovat! Păi, ăsta-i om să-l ţii la închisoare?".

Pe de altă parte, eliberarea lui SOV a fost un prilej pentru preşedintele Traian Băsescu să-i dea replica la acuzaţiile formulate în faţa magistraţilor Curţii de Apel. La recursul de miercuri, omul de afaceri acuza implicarea şefului statului în arestarea sa, după ce în prealabil încercase să preia controlul postului Realitatea TV.

Dacă Vîntu s-a apărat în faţa magistraţilor susţinând că Traian Băsescu vrea să-i plătească anumite poliţe, şeful statului cere probe. "Dacă dumnevoastră credeţi că un inculpat poate fi confruntat cu un şef de stat, cred că faceţi o greşeală. Întrebaţi-l pe el dacă are vreo probă dacă spuneţi că a făcut nu ştiu ce afirmaţii. Nu mă întrebaţi pe mine ce vorbeşte un inculpat", a răspuns Băsescu la o întrebare referitoare la acuzaţiile lui SOV.