EXCLUSIV EVZ. Cum ajung politicienii pe lista neagră a Antenelor

Într-un interviu pentru EVZ, Stelian Negrea, un fost jurnalist al trustului Intact, dezvăluie care erau politicienii protejaţi şi care erau cei ce puteau fi atacaţi la Antenele lui Voiculescu.

După ce a dezvăluit cum erau luate firmele în vizorul Intact pentru obţinerea de contracte de publicitate, Stelian Negrea, fost senior editor la Antena 3, prezintă în al treilea episod din "presa în trustul lui Vociulescu" cum şi de ce se comandau campanii împotriva unor politicieni.

EVZ: Spuneai că Departamentul de Investigaţii avea două direcţii de acţiune: economică, pentru publicitate, şi politică. Cum era cu ţintele politice? Stelian Negrea: În majoritatea covârşitoare a cazurilor ne ocupam de adversarii lor politici. E de notorietate toată campania dusă pe Antene legată de Elena Udrea.

Aveaţi comenzi pentru a şantaja politicieni ca să-i determinaţi să facă anumite lucruri?În trei-patru discuţii, conducerea Intact mi-a spus că trebuie să ne ocupăm în mod special de un senator PDL de Dâmboviţa, Valentin Calcan. I-am întrebat ce au cu el. Nu au putut să-mi spună. Dar mi-au zis aşa: "Strânge informaţii, sună-l şi dă-i un mesaj, că înţelege el". Din punctul meu de vedere, ăsta se numeşte şantaj. Să aduni informaţii despre un om, să pui o presiune mediatică, pentru că eu nu mă duc la el, nu acţionez în nume propriu, ci în numele Antenei 3. Şi am strâns informaţii despre el, m-am întâlnit cu el.

Ce ai strâns despre el? Informaţii legate de o chermeză pe care a făcut-o cu APDPR anul trecut. Dar nu au fost mulţumiţi şi chiar m-au apostrofat că nu am reuşit să strâng ceva compromiţător. Codruţ Şereş mi-a spus: dacă nu poţi strânge lucrurile astea într-o după-amiază şi eu le pot strânge în 10 minute înseamnă că e o problemă. În schimb au găsit ei ceva de o companie pe care o cumpărase pe vremea când era la PSD. Mi-au dat informaţiile şi mi-au spus să mă ocup. M-am interesat de firma respectivă şi am dat materialul la Departamentul de Ştiri. A intrat după ce Codruţ Şereş a intervenit la cei de acolo.

Când se întâmpla asta? Undeva la sfârşitul lui martie. L-am întrebat: "Dom’ne, da’ ce-i cu omul ăsta?". Şi răspunsul lui a fost: "E e un măscărici şi nu-şi vede de treabă. Nu-şi vede de treabă? Dă-l în p... mea. Dacă vrea să ne f...., hai să ne f..., să vedem care ne f.... mai bine unul pe altul". Şi ceva important de precizat: în acea perioadă se purta o discuţie legată de înclinarea balanţei în Senat, puterea era pe cale să piardă majoritatea.

Demersul vostru trebuia să-l determine pe acel senator să treacă de partea opoziţiei? E o aserţiune care pe baza informaţiilor pe care vi le-am furnizat poate fi transformată în afirmaţie, cum să nu?

Exista o listă şi cu politicieni, unii protejaţi şi alţii atacabili? Cu siguranţă că exista. De exemplu, cu preşedinţii de consilii judeţene. M-am dus cu o astfel de listă la Codruţ Şereş şi a început cu o seninătate ciudată să spună: "preşedintele CJ Alba - dă-i! Dă-i preşedintelui CJ Arad. Dă-i preşedintelui CJ Dâmboviţa". Adică să cauţi informaţii compromiţătoare şi să le converteşti în materiale de presă care să apară în toate publicaţiile trustului Intact.

Despre preşedintele CJ Argeş Constantin Nicolescu, care chiar în perioada aia era anchetat de DNA pentru nişte malversaţiuni cu fonduri europene, a spus "aici să acţionăm mai cu milă". Există şi oameni din opoziţie care puteau fi supuşi unor anchete, de exemplu preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, de la PSD. Aici citez din domnul Şereş: "Pe Benea îl ştim, dar nu ne-a folosit la nimic". De aici puteai înţelege foarte bine că putea să devină o ţintă. La domnul Frunzăverde, preşedinte Caraş Severin, de la PDL, a spus că îl ştiau şi făcuseră ceva împreună. Deci mi se transmisese că omul acesta poate fi de partea bună a baricadei.

Mai erau şi alţii de la PDL? Da. Mircea Man, preşedintele CJ Maramureş, unde a fost senator şi domnul Şereş. Pentru domnul Man din partea lui Şereş era ceva de genul: "Multă sănătate!". Mai este cazul lui Simirad, preşedintele CJ Iaşi, care a fost la PSD şi acum e independent ar fi fost protejat pentru că USL se chinuia să-l treacă în barca lor. Aşa mi-au spus că a fost o discuţie să intre la PC sau să candideze la USL, şi în aceste condiţii nu putea deveni o ţintă.

Domnul Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, despre care ne amintim cu toţii că a adormit la semafor, ni s-a indicat să-l lăsăm undeva în linia a doua. Pe domnul Aristotel Căncescu, liberal, preşedintele CJ Braşov, tocmai trecea pe la conducerea Intact zilele acelea şi presupun, din discuţia pe care am avut-o, că se afla în graţiile trustului.

A mai fost cazul preşedintelui CJ Hunedoara Mircea Moloţ (PNL) cu care aveau relaţii bune pentru că sprijinise staţia locală a Antenei. O altă ţintă care ne-a fost trasată de conducerea Intact era primarul sectorului 2, Neculai Onţanu. Niciun moment nu mi-a spus să mă interesez de primarul Piedone, al PC, sau de Marian Vanghelie, de Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 de la PNL, sau de Sorin Oprescu.

La nivel de miniştri exista o listă cu unii protejaţi şi alţii atacabili? Ni se făcuse un "instructaj" de muncă pe ministere ce trebuie să urmărim: de ministerul Elenei Udrea până la Apărare şi Interne. Ni se spusese că ar fi bine să încercăm să vorbim cu oameni din serviciile secrete pentru că după tăierile de salarii poate ar fi fost dispuşi să furnizeze nişte informaţii compromiţătoare despre membrii executivului.

În discuţiile cu Codruţ Şereş îţi spunea ceva de genul noi, aici, facem politica PC sau a opoziţiei? Astea erau lucruri evidente. Se ştia linia editorială a trustului. Dar, de exemplu, ne spunea în clar că domnul Dan Voiculescu nu poate fi atacat la Antene. La fel şi domnul deputat-avocat Sergiu Andon şi un senator PDL pe care încercau să-l aducă la ei, domnul Nistor parcă...

Vasile Nistor, senatorul care a trecut recent de la PDL la PC? Da, da, exact. Dar ce e interesant este că mi s-a spus "lasă-l în pace, dar dacă ai ceva despre el, nu ne-ar strica".

Cum ai cataloga genul acesta de presă? Un fel de poliţie politică? Ca poliţie politică nu ştiu. Dar în foarte multe cazuri ca şantaj editorial, cu siguranţă. Pentru a pune o presiune şi a le arăta inamicilor sau celor cu care urmau să încheie o afacere, sau celor pe care înceracu să-i momească să treacă în tabăra lor politică, pentru a le arăta pisica: nu faceţi ceea ce vrem noi să facem atunci avem un întreg imperiu media pe care îl putem stârni împotriva voastră.

Acest imperiu media era folosit în scopurile politice ale proprietarului său? Din tot ce am spus până acum aşa reiese. Nu am dubii în privinţa asta. Mă uit la cele câteva cazuri, începând cu Elena Udrea şi terminând cu metamorfoza domnului Cherecheş trecând pe la senatorul Calcan, pe care trebuia să-l facem "să înţeleagă mesajul", şi putea fi oricine altcineva din Parlamentul României căruia putea să i se spună: "Ai grijă cu cine te pui!". Departamentul de Investigaţii la care am lucrat a fost creat la cererea expresă a doamnei Camelia Voiculescu, se afla în subordinea directă a lui Codruţ Şereş, persoane foarte apropiate domnului Voiculescu. Îl suna pe Codruţ Şereş şi mie îmi ajungeau aceste comenzi: "dă în ministrul nu ştiu care", "ia-l pe senatorul nu ştiu care", "arde-l pe preşedintele CJ"... Şi a mai fost un caz. Am rămas stupefiat. Amabsadorul SUA a avut acum câteva săptămâni un comentariu public legat de eficienţa sistemului nostru energetic. Codruţ Şereş, un fost ministru al energiei, mi-a spus să trimitem nişte întrebări Ambasadei SUA să vedem care e treaba guvernului SUA în restructurarea sistemului energetic românesc.

Pentru o acţiune de intimidare a americanilor? Da. Am rămas uimit. Am crezut că e o glumă. A fost unul dintre factorii declanşatori pentru decizia de a demisiona şi de a spune aceste lucruri. Mi se părea incredibil. Dacă eram folosiţi pentru a pune presiune pe Ambasada SUA, pe guvernul american, atunci unde ajungeam? Să-i trimit întrebări lui Obama, să-i trimit întrebări creatorului Universului. Unde ne opream?

DUBLĂ MĂSURĂ

Deputatul Cătălin Cherecheş, candidat la Primăria Baia Mare, a fost o ţintă pentru Antene cât timp negocia cu PDL. După ce a intrat în USL, Codruţ Şereş a îngropat "dosarul" său

Au mai fost şi alte cazuri în care a trebuit să pui presiune pe un om politic? Un caz fascinant este cel al deputatului Cătălin Cherecheş, candidat la Primăria Baia Mare unde azi (ieri - n.r.) sunt alegeri. Cum s-a transformat el din băiatul rău al PDL într-un candidat onest al USL. Înainte să se ştie că va candida pentru USL erau foarte multe zvonuri că va fi la PDL. Am fost şi am vorbit cu conducerea Intact şi mi-au cerut să ne axăm pe Cătălin Cherecheş pentru că vin alegerile de la Baia Mare. Am zis OK, m-am dus, m-am interesat şi am aflat nişte lucruri stupefiante care se puteau transforma în informaţie: are un dosar la DNA pentru nu ştiu ce schimb de terenuri, e o persoană asupra căreia planează suspiciuni de corupţie.

Ai strâns informaţii despre el. Au apărut? Nu, n-au apărut. Apoi am avut o altă întâlnire cu conducerea Intact şi am întrebat ce mai facem cu acest caz. Şi am rămas fascinat de stupefiat. Mi-a spus pe un ton senin că tocmai trecuse pe acolo Crin Antonescu, iar după discuţia dintre preşedintele PNL şi conducerea Intact mi-a spus că "asta e politica şi trebuie să-l lăsam pe Cherecheş în pace"...

Asta la cât timp? La câteva zile, o săptămână.

La o săptămână după ce ţi-au cerut să-l ataci ţi-au cerut să-l laşi în pace? Aşa mi-au spus literalmente: lasă-l în pace, pentru că asta e politica. Astea sunt cuvintele pe care le reproduc din discuţiile mele cu Codruţ Şereş. Mi-a spus: Cherecheş stă foarte bine în sondaje - între timp devenise candidat al USL - şi că nu îşi permit să piardă cele mai importante alegeri locale din acest an. Ce e foarte interesant, spunea că au râs cu lacrimi la întâlnirea dintre Crin Antonescu şi conducerea Intact când vorbeau de cum a ajuns Cherecheş dintr-un posibil candidat PDL cu dosar penal şi care ar fi fost cu siguranţă bălăcărit pe Antene un candidat USL cu viziune şi care se bucură de sprijinul Antenelor. A fost cea mai fascinantă metamorfoză a unui om politic...

Deci chiar ei au râs de... Da, chiar ei au râs de această metamorfoză. Interesant este ce mi-a mai spus conducerea Intact şi anume: dacă Cătălin Cherecheş ajungea candidat al PDL, atunci eram pregătiţi să-l rezolvăm cu acele informaţii, cu acel dosar DNA. Dar acum, în noile condiţii în care el devenise candidat al USL şi apăruse lângă Crin Antonescu în conferinţe de presă, acum era "lasă-l în pace", acum se metamorfozase în "candidatul nostru".

PRIORITATE

"Despre Elena Udrea ce mai scoatem?"

Elena Udrea era o ţintă? Cu siguranţă. O ţintă prezentă în mintea lor tot timpul. Ni s-a spus că existau două ţinte prioritare: compania RCS-RDS şi Elena Udrea. Orice material pe care l-ai fi strâns despre Elena Udrea ar fi intrat la orice oră din zi şi din noapte pe fluxurile de ştiri de la Antena 3. Era o ură stahanovistă şi constantă faţă de ea, nu numai la Antena 3, în tot trustul. Le-am furnizat materiale care au intrat pe fluxurile de ştiri de la Antena 3, apoi erau rostogolite în talk-show-uri până seara.

Elena Udrea era ţinta unei campanii deliberate? Da. Când mergeam în şedinţele de sumar îmi spuneau: şi de Elena Udrea ce mai avem, ce mai scoatem? În mod constat trebuia să furnizez materiale despre ea.

Se cerea ceva anume sau orice? Eu mă ocupam mai mult de ministerul condus de Elena Udrea. Dacă eşti o ţintă pentru trustul acela, informaţiile erau plonjate pe fluxurile de ştiri. Nu mai conta care era adevărul. Informaţia era interpretată în cheie negativă. Dacă a dat bani pentru drumuri, conta că nu a dat pentru autostrăzi. Dacă nu dădea bani pentru drumuri discuţia mergea în direcţia de ce nu a dat bani pentru drumurile alea. Totul era văzut în cheia asta negativă.

Care era scopul: încercau să obţină ceva de la ea sau doar pentru că era un adversar politic? Puneau o presiune gigantică doar pentru că era un adversar politic, pentru că Elena Udrea e un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi mă foloseau pe mine şi întregul instrument mediatic pentru a arunca cu noroi.

Traian Băsescu şi premierul Emil Boc erau ţinte? De la sine înţeles. Te uitai la Antena 3 şi vedeai că sunt ţinte constante. Nu puteai să te sustragi la a da materiale despre ei fără să intri în conflict cu politica editorală cu interesul politic şi economic al trustului. Iar dacă ai fi spus ceva OK despre ei intrai sub "oprobriul public".

PROTEJAŢI

Politicieni aflaţi sub umbrela Intact

  1. Sorin Frunzăverde (PDL)
  2. Sergiu Andon (PC)
  3. Crin Antonescu (PNL)
  4. Sorin Oprescu (independent)
  5. Mircea Moloţ (PNL)
  6. Aristotel Căncescu (PNL)

ATACABILI

Ţintele politice în trustul Intact

  1. Traian Băsescu
  2. Elena Udrea (PDL)
  3. Emil Boc (PDL)
  4. Gheorghe Falcă (PDL)
  5. Neculai Onţanu (UNPR)
  6. Valentin Calcan (PDL)