La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj o analiză făcută la computer tomograf era plătită cu prețuri de trei ori mai mari decât în alte locuri. Banii se duceau în conturile unor firme de casă, fosta directoare fiind schimbată pentru datoriile prea mari acumulate.
Renegocierea contractelor pentru servicii medicale a făcut ca în primele nouă luni ale acestui an economiile la bugetul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj să fie mai mari cu peste trei milioane de euro.
Cifrele arată că, până în 2013, bugetul spitalului era „devorat” de firme care încasau sume şi de trei ori mai mari faţă de costul real. De exemplu, pentru servicii de imagistică medicală, analize de tip computer tomograf şi rezonanţă magnetică nucleară, bugetul era umflat la maximum, iar din această cauză exista o listă de aşteptare, bolnavii fiind obligați să aştepte şi patru luni. Mulţi dintre ei mureau până să le vină rândul. Spitalul de Urgenţă Cluj este cel mai mare din România. Are 30 de clădiri şi 42 de secţii medicale.
Licitație cu surprize
În 2014, serviciile de imagistică medicală au fost scoase la licitaţie, iar rezultatul a şocat pe toată lumea. Dacă înainte, de exemplu, un angio CT periferic costa 525 de lei, acum acelaşi serviciu costă 149 de lei. Managerul SPJU Cluj, economistul Petru Şuşcă, susţine că şi el a fost şocat de diferenţe. „La licitaţie s-au prezentat doar două firme şi a câştigat cea care a oferit preţul cel mai mic. Prețurile au scăzut cu un procent cuprins între 40 și 71 la sută. Acum, lista de aşteptare a dispărut şi orice bolnav care are nevoie de CT sau RMN, cu aviz de la medic, este trimis direct la această analiză”, a spus Petru Şuşcă.
Managerul SPJU Cluj a fost numit de un an în această funcţie şi este independent politic. Spune că a lucrat toată viaţa lui la Universitatea de Medicină din Cluj.
Aparatura de la Banca Mondială ruginește
Un alt exemplu este al deşeurilor medicale care trebuie distruse prin ardere. La SCJU Cluj există, de patru ani, un neutralizator în valoare de 100.000 de euro, achitat de Banca Mondială, dar care însă nu funcţionează. În schimb, în fiecare an se achită 20.000 de euro la o firmă privată pentru distrugerea acestor deşeuri. „Am renegociat contractul. De la 5.9 lei/kg am ajuns la 3.6 lei/Kg, dar la proces, Curtea de Apel Cluj ne-a obligat să revenim la costul iniţial. Acum vreau să pornesc acest neutralizator şi să ne distrugem singuri aceste deşeuri”, mai spune managerul Şuşcă. Un alt exemplu cu un contract renegociat este cel pentru furnizarea oxigenului necesar bolnavilor. De la 2,9 lei/ mc, preţ plătit în ultimii 12 ani, acum SCJU Cluj plăteşte 1.1 le/mc.
Aparate în comodat, mană cerească pentru firme
O altă metodă prin care se scurg banii asigurărilor este sistemul în care sunt folosite anumite aparate medicale. Managerul spune că a identificat aparatură lăsată în comodat, la diferite secţii din spital, în valoare de şapte milioane de lei. „Firmele vin şi lasă aparatura în comodat, iar apoi ne obligă să cumpărăm reactivi la hiperpreţuri de la ei şi aşa, în câţiva ani, îşi amortizează investiţiile. Acum vom schimba sistemul. Vom face o licitaţie pentru reactivi cu singurul criteriu: prețul cel mai mic. Apoi, firma care câştigă licitaţia are dreptul să îşi lase aparatura medicală în comodat la noi”, mai adaugă Şuşcă.
Exemple de reduceri de preț la servicii CT/RMN