Exclusiv EvZ. Copii de 10 ani învățați să se drogheze prin intermediul internetului. Două rețele, cu 15.000 de consumatori și dealeri, destructurate de Poliție

Traficul de droguri ia amploare Sursa foto: EVZ

În ultima lună, ofițerii antidrog și procurorii DIICOT au reușit să ”spargă” cuiburile a două mari rețele de traficanți de stupefiante ce își distribuiau marfa folosind internetul și ai căror clienți erau, cu precădere, elevi.

Ofițeri participanți la astfel de acțiuni de combaterea criminalității organizate au dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, după ce reguli funcționează o asemenea ”comunitate” de consum de droguri din care fac parte chiar și copii de 10-12 ani și cum sunt inițiați micii consumatori aflați la prima experiență.

Două rețele, 15.000 de consumatori și dealeri

Într-o eră a vitezei, tehnologia este reperul principal care ghidează afacerile traficanților de stupefiante. Ei știu foarte bine că un telefon sau o tabletă conectate la internet este poarta de intrare în viețile potențialilor consumatori. Și, de ce nu, a viitorilor dealeri racolați dintre cei mai activi. De aceea, piața stupefiantelor, ca și cea a multor lucruri interzise de lege, s-a mutat masiv în mediul virtual unde se fac oferte, se negociază și se racolează clienți.

Numai în ultima lună, ofițerii antidrog și procurorii DIICOT au demascat două mari rețele de traficanți de stupefiante, uriașe ”comunități” care adunaseră la un loc peste 15.000 de membri. Una cu centrul de comandă la București (”Iarba dulce” – cu peste 11.000 de membri) și alta coordonată de la Craiova, unde erau deja cooptate mai bine de 4.000 de persoane, o rețea, spun surse judiciare, desprinsă din afacerea din Capitală.

La început, ”comunități” doar pentru străini

Ideea vânzării de stupefiante pe internet a prins contur în urmă cu cinci-șase ani și avea drept țintă doar străinii care veneau în România. Cum în mediul on-line puteau găsi o companie feminină pentru distracție, de ce să nu primească de acolo și un drog?

În anii care au urmat, cu precădere în pandemia care a limitat întâlnirile fizice, traficanții au extins modelul dedicat străinilor pentru toți amatorii de stupefiante. Așa s-a ajuns la ”comunități” de consumatori de mii sau chiar zeci de mii de membri cu rază de acțiune în toată țara.

Consumatorul, verificat ”la sânge”

Ce se întâmplă însă în interiorul unei asemenea grupări unde traficantul este, se poate spune, zi și noapte în legătură directă cu toxicomanul? EVZ a aflat, în exclusivitate, prin ce filtre de siguranță sunt trecuți cei care vor să devină membri ai ”comunității”, ce calități trebuie să îndeplinească un consumator pentru ca, în timp, să devină om de încredere al traficantului și să poată plasa, la rându-i, marfa.

Nu e greu să intri, e greu să te menții

”Să aderi la un asemenea grup nu e greu, dar este foarte greu să te menții. Traficanții, cei care coordonează întreaga operațiune, sunt foarte precauți, foarte selectivi. De aceea, cei noi sunt trecuți prin multe filtre de siguranță. Li se cer adrese de facebook, de instagaram, conturi de tik-tok, numere de telefon pentru a le cerceta profilul, prietenii virtuali, pentru a putea face asocieri care să le dea siguranța că persoana cea nouă din grup este cea care spune că e. Au oameni pricepuți la astfel de căutări și verificări pe internet. Abia când lucrurile sunt sigure, consumatorul poate lua de la ei. La început cantități mici, distribuite întotdeauna prin intermediar și plătite înainte”, ne-au dezvăluit surse apropiate anchetelor antidrog.

Livratori de mâncare folosiți ca ”săgeți”

Timpul va demonstra dacă cel care s-a înscris în grup ca toxicoman merită să primescă misiuni de livrare a drogurilor. Pentru că racolările se fac, de regulă, din interior. Cu cât cantitatea de drog pe care o cumpără este mai mare fără ca afacerea să aibă cumva de suferit, consumatorul poate aspira la poziția de ”om de încredere”, de dealer căruia să i se încredințeze livrări. Transporturi care fie se fac prin aceste ”săgeți”, fie prin intermediul unor firme de curierat care livrează mâncare la domiciliu.

”Sunt cazuri în care livratorul firmei este membru al rețelei și, drept urmare, știe ce face. În alte cazuri, habar nu are ce duce. El știe că are mâncare în bagaj. Contravaloarea drogului ajunge la traficant fie prin mijloace de plată electronice, fie prin curierul care a plasat marfa”, au mai dezvăluit pentru EVZ aceleași surse.

Filmulețe de inițiere pentru începători

Investigatorii antidrog sub acoperire infiltrați în astfel de rețele de traficanți care acționează doar în grupuri organizate în mediul on-line au depistat un lucru înfiorător. Printre consumatori sunt și copii de 10-12 ani! Cinismul dealerilor merge până într-acolo încât îi învață pe copii cum să ”tragă”, adică cum să se drogheze. Ce cantități să folosească pentru ca stupefiantul să nu le fie letal, cu ce să nu amestece drogul, cu ce să înceapă dacă sunt consumatori aflați la început! Ba, mai mult, acești indivizi îi instruiesc pe micii consumatori cu ajutorul unor filmulețe în care le arată cum și ce să facă, imagini în care își criptează fețele și vocile.

 

”În asemenea grupuri de consumatori create pe internet sunt extrem de mulți tineri, de fapt peste 90 la sută. Dar printre ei sunt și copii de 10-12 ani care sunt învățați cum să se drogheze. Fie prin mesaje scrise pe fonduri colorate, cu litere frumoase, fie prin filmulețe în care li se arată explicit ce și cum să facă. Li se vorbește calitatea mărfii (n.r. a drogului), de cât și cum trebuia să ”tragă (n.r. să se drogheze). Și bineînțeles sunt educați să păstreze discreția în schimbul unor mici reduceri”, ne-a explicat un ofițer antidrog implicat în acțiuni de demascare a traficanților de stupefinate.

”Acești copii pot intra în rândul toxicomanilor dependenți în cel mult două, trei luni”

”Ce se întâmplă acum este extrem de periculos pentru că vorbim de scăderea dramatică a vârstei consumatorilorde stupefiante. Și asta pentru că, practic, comunicarea în zona virtuală traficant-consumator este nelimitată, iar tânăra generație a deprins cu ușurință folosirea tehnicii moderne de care dispune. Așa sunt atrași printre toxicomani chiar și copii aflați încă pe băncile școlilor generale. Vorbim de copii care nu realizează riscurile uriașe la care se expun. Mai mult, învățați de dealeri, ei se ascund de părinți folosind parole la telefoane sau tablete pentru a ține în siguranță conversațiile cu traficanții. În funcție de drogul pe care îl vor consuma, acești copii, pot intra în rândul toxicomanilor dependenți în cel mult două, trei luni. Viața le va fi distrusă ”, este semnalul de alarmă pe care îl trage Cătălin Țone, expert antidrog.