De șapte ani, un escroc umblă liber prin târgurile și orașele țării, în căutarea unor victime pe care le lasă fără bani și bunuri. Mihai Gabriel Tănase, un buzoian de 44 de ani, este unul dintre cei mai ciudați țepari din România.
Cu un tupeu fantastic, el s-a îmbrăcat în femeie ca să îi fure pensia unei bătrâne, și-a făcut legitimații de ofițer al Armatei Române, s-a înscris în Liga Navală și în Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR), s-a dat drept doctor și fost deținut politic „maltratat sexual”.
Astfel, el a reușit să păcălească zeci de români naivi cărora le-a făcut ba legitimații de veterani, ba de handicap, ori le-a luat banii spunându-le că îi asigură la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.).
„Doamna Tănasă, medic oftamolog, mutilată sexual”
Pe legitimația falsificată, cu sigla MApN, scrie că Mihaela Tănasă este medic oftamolog care a fost „arestată pe motive de conștiință, maltratată și mutilată fizic, sexual, vocal și facial”. Cu un tupeu de neimaginat, „Doamna Tănasă” a trecut pe această „legitimație” numele lui Ticu Dumitrescu, ca președinte, și e „vizată” de viceamiralul Gheorghe Marin.
Legitimație falsă de plutonier-major
În județul Iași, oamenii legii au descoperit două femei și un bărbat care au plătit bani pentru legitimații de handicap și de văduvă de război. Pe una dintre femei, Tănase a „înaintat-o în grad” și a scris pe legitimația falsificată că este plutonier-major, asistent medical. Alții au fost „diagnosticați” de „doctorul Tănasă” cu schizofrenie paranoidă și dizabilitate mintală. În schimbul sumelor cerute, între 100 și 600 de lei, Tănase dădea și chitanțe pe care scria că a încasat bani în numele MApN.
Infractorul a „fabricat” o scrisoare de la Spitalul Socola ca să îi păcălească pe polițiști
Din documentele intrate în posesia „Evenimentului zilei” reiese că Mihai Gabriel Tănase a fost acceptat ca membru al Ligii Navale Române, în anul 2007, cu numele de Tănasă Mihai Gabriel. Ulterior, el a obținut statutul de membru al ANCMRR și a beneficiat de legitimația de „cadru militar” în rezervă. Nu a depus un efort prea mare ca să obțină legitimații de la cele două ONG-uri. De exemplu, comandor (r) Alexandru Istrate, din cadrul Ligii Navale, filiala Brăila, ne-a spus că Tănase „a fost înscris într-un registru și a plătit cotizația cam un an”. Escrocul a declarat că e născut în 1949, și a trecut CNP-ul modificat cu această dată pe legitimația care i-a fost eliberată de Liga Navală. Nu i s-a cerut niciun act de identitate. „A fost exclus după un an. Regretăm că s-a folosit de noi, dar noi primim pe orice doritor care ni se alătură, atât tineri cât și bătrâni”, ne-a spus Istrate.
În mod asemănător s-a întâmplat și la filiala ANCMRR „Henri Coandă”, din Iași, dar și la Uniunea Veteranilor de Război și a Urmașelor Veteranilor din Târgu Mureș. Ca și „urmaș de veteran de război”, Tănase, devenit Tănasă, a spus că e născut în 1955 și, la fel, a dat un CNP fals pe care și l-a trecut pe legitimație. Victime ale sale au fost identificate în comune precum Holboca și Mîndrești, din județul Iași. Polițiștii au aflat că, uneori, Tănase aștepta victimele lângă casele de pensii din județe și se oferea să îi ajute. „Înarmat” cu formulare și chitanțier, escrocul convingea victimele că poate să îi asigure la casa de pensii a Armatei. Le completa datele pe o fișă și, în schimbul unei sume de bani, le dădea și o chitanță, fără ștampilă, pe care scria, de mână: Ministerul Apărării Naționale. Doritorilor le făcea și legitimații false „de călătorie gratuită” cu trenul, autobuzul sau metroul. Uneia dintre victime, care nu avea suma solicitată, i-a cerut aragazul. Omul a depus, apoi, plângere la IPJ Vaslui. În Iași, rudele unei bătrâne au povestit anchetatorilor că Tănase s-a „oferit” să o ajute pe o bătrână paralizată care își încasa pensia pe card bancar. S-a îmbrăcat în femeie și a luat-o în cărucior pe bătrână pe care a dus-o la bancomat. Apoi, i-a luat și pensia.
A încercat să îi înșele și pe polițiști
Culmea tupeului, escrocul a încercat să îi păcălească și pe polițiști. În timp ce era anchetat, el a trimis o scrisoare, chipurile, de la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, din Iași, deși anchetatorii nu ceruseră așa ceva. În „documentul” primit de polițiștii de la SRPT București se preciza că „pacientul” Mihai Gabriel Tănase este „debil mintal și transexual”. Oamenii legii au verificat adresa și au constatat că spitalul din Iași nu a trimis-o. Apoi, MApN a comunicat că individual nu are nicio legătură cu Armata.
Interesant este că, atât ANCMRR cât și Liga Navală au transmis „recomadări pozitive” despre Tănase și au scris polițiștilor că a plătit cotizația la timp și nu s-a făcut remarcat cu „fapte negative”. Însă, cecetările au stabilit, până acum, că „escrocul cu basma” s-a folosit de legitimațiile eliberate de cele două ONG-uri și a păcălit oamenii de la țară. Tănase cerea sume cuprinse între 100 și 600 de lei sau mai puțin pentru cei pe care se oferea să îi transporte „mai ieftin” cu trenul. Deși este născut în Buzău, el și-a schimbat de mai multe ori domiciliul. A locuit în Timișoara, Iași și București. La ultimul domiciliu, din Sectorul 6 al Capitalei, el nu a mai fost de găsit iar po lițiștii îl caută pentru a finaliza ancheta.
Tinerii care falsifi că carnete de elevi și studenți riscă aceeași pedeapsă
Faptele de care este acuzat escrocul Gabriel Tănase sunt: înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals privind identitatea. Pentru aceste infracțiuni pedeapsa este de până la cinci ani de închisoare. Polițiștii de la Transporturi atrag atenția, însă, că întâlnesc, deseori, în trenuri, tineri care, fără să conștientizeze că își pot periclita viitorul, săvârșesc aceleași fapte ca și „escrocul cu basma”. Este vorba despre cei care se folosesc de carnetele de elevi și de studenți ale altora. Pentru a beneficia de călătoria redusă acordată de CFR, mulți aplică fotografia lor pe legitimația posesorului de drept. Se întâmplă, mai ales, în vacanțe. „Tinerii trebuie să știe că nu e de joacă. Ei riscă amenzi usturătoare sau închisoarea pentru fapte precum înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals privind identitatea”, atrage atenția subcomisarul Sorin Marinescu ofițer în cadrul Biroului de Investigații Criminale al SRPT București.