Termenul de depunere a ofertelor pentru preluarea combinatului vâlcean ar putea fi decalat, ceea ce poate însemna falimentul societăţii.
Chinezii, cotaţi cu prima şansă la preluarea Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim, se pare că fac un pas înapoi. Zilele trecute a avut loc o nouă rundă de negocieri cu statul român, în cadrul căreia aceştia ar fi cerut prelungirea cu încă şase luni a termenului de depunere a ofertelor, ceea ce aduce combinatul într-o situaţie fără ieșire.
"Termenul se va amâna încă o dată, la cererea chinezilor, cu circa şase luni, ceea ce înseamnă începutul falimentului Oltchim, au declarat pentru EVZ surse sindicale. Informaţia a fost confirmată şi de surse guvernamentale apropiate de negocieri. Investiţii nerentabile Practic, consorţiul chinez, format din două firme, era singurul investitor interesat de preluarea Oltchim, împreună cu Arpechim, care avea capacitatea financiară să preia cele două unităţi. Noul proprietar al combinatului ar trebui să vină cu circa 500 de milioane de euro numai pentru a reporni rafinăria Arpechim, deţinută de OMV Petrom. Pe lângă această sumă, ar mai fi nevoie de alte aproape 100 de milioane de euro, pentru repornirea instalaţiei de piroliză, care produce etilena, folosită la obţinerea de profile PVC. Se pare că volumul mare de investiţii nu se justifică, în condiţiile în care, în ultimii ani, Oltchim şi-a pierdut clienţii. Spre exemplu, doar 15% din producţia Arpechim ar merge către Oltchim, în scopul obţinerii de profile PVC. Pentru restul producţiei, chinezii sau alt investitor care ar cumpăra la pachet cele două unităţi ar trebui să găsească noi clienţi. În plus, producţia de PVC reprezintă 40% din capacitatea combinatului. Numai că, pe fondul scăderii pieţei imobiliare, s-a redus considerabil cererea de profile PVC. Mai mult decât atât, în vreme ce Oltchim se prăbuşea, chinezii sau polonezii au devenit furnizori importanţi pe piaţa europeană. Nici pentru soda caustică nu mai sunt clienţi. "Ce rost are să vină chinezii să producă în România şi să rămână cu marfa pe stoc, când pot face acest lucru, la costuri mult mai mici, la ei acasă?", arată sursele citate. Ultima şansă Până acum, doar trei potenţiali investitori au cumpărat caietele de sarcini, respectiv chinezii, omul de afaceri Ştefan Vuza, patronul Chimcomplex Borzeşti, care a participat şi la prima încercare de privatizare a combinatului, şi SIF Transilvania, arată sursele citate. Rămâne de văzut câţi dintre peţitorii Oltchim, companie aflată în insolvenţă, vor depune mâine ofertele angajante. La finele lunii ianuarie, adunarea creditorilor Oltchim a decis să amâne termenul de depunere a ofertelor angajante, motivând atunci că potenţialii investitori au cerut acest lucru.