EXCLUSIV EVZ. Bolnav de diabet: „Primesc insulină gratuit, însă acele pentru injecții sunt invitat să mi le cumpăr”

EXCLUSIV EVZ. Bolnav de diabet: „Primesc insulină gratuit, însă acele pentru injecții sunt invitat să mi le cumpăr”

Românii dependenți de insulină au parte de susținere parțială din partea statului român, cu toate că sunt tratați în cadrul unul program încadrat în categoria „gratuit”.

Mai concret, bolnavilor li se acoperă medicamentele sau analizele pentru monitorizarea bolii, însă nu și acele pe care unii dintre ei ar trebui să le schimbe după fiecare injecție. Reprezentații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că Programul Național de Diabet Zaharat nu acoperă deloc costul acelor pentru aplicarea tratamentului cu insulină. Bolnavii sunt sfătuiți să folosească același ac pentru mai multe injectări.

10 ace pentru 90 de injecții

Ploieșteanul Sorin Demidov a trecut, în urmă cu trei săptămâni, de la tratamentul cu medicamente pentru controlul diabetului la cel cu insulină. Pensionarul în vârstă de 62 de ani, care a lucrat ca inginer constructor, se declară șocat de faptul că este pus să își facă injecțiile cu același ac de mai multe ori. „Am mers în mai multe farmacii și nu am găsit niciuna care să îmi dea numărul de ace necesar numărului de injecții. La farmacia de unde în cele din urmă mi-am luat insulina, mi-au spus că îmi pot da 10 ace, în condițiile în care aveam nevoie de 90. Când am întrebat de ce doar 10, mi s-a răspuns: «Fiindcă așa e obiceiul »”, susține ploieșteanul. A găsit însă să cumpere acele cu pricina la prețuri de la 20 de bani bucata până la 1,5 lei. „Nu înțeleg de ce trebuie să plătesc dacă programul de diabet este unul gratuit. Pe manualul de funcționare al stiloului meu de făcut injecțiile cu insulină scrie clar că nu se poate folosi decât un singur ac de injecție”, adaugă bărbatul.

Reprezentații CNAS spun că programul gratuit pentru diabetici nu acoperă aceste ace. „Se asigură medicamente specifice: insulină antidiabetice orale; serviciul de dozare a hemoglobinei glicozilate; teste de automonitorizare pentru bolnavii cu diabet zaharat insulinotrataţi; pompe de insulină și materiale consumabile pentru acestea”. Cât despre cele 10 ace pe care le-a primit asiguratul din Ploiești, „este posibil să facă parte dintr-un pachet promoţional al producătorilor de medicamente”, mai declară oficialii CNAS, în răspunsul trimis către EVZ.

„Este o problemă secundară”

În timp ce reprezentanții pacienților nu admit ca un bolnav să facă de mai multe ori injecțiile cu același ac, medicii sunt mai relaxați.

„Părerea mea este că asiguratul a greșit undeva sau medicul nu i-a prescris ce trebuie. Acele nu se pot reutiliza pentru că există riscul de infectare”, este de părere președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu. Prof. dr. Constantin Ionescu Târgoviște, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, spune însă că majoritatea dispozitivelor de pe piață nu mai presupun schimbarea acelor. „Domnul din Ploiești are probabil un dispozitiv mai vechi. Nu recomand schimbarea zilnică, dacă injecțiile sunt făcute la aceeași persoană, iar acul e acoperit și protejat. Acum se fac simple injecții subcutanate. Eu am prins vremurile când un ac se folosea o lună de zile, când acele se fierbeau, iar seringile se spărgeau”, adaugă medicul, care e de părere că problema ridicată este una secundară.