EXCLUSIV EVZ. Alegeri de-a valma de dragul Constituţiei

EXCLUSIV EVZ. Alegeri de-a valma de dragul Constituţiei

Pentru a creşte prezenţa la referendumul pentru validarea Constituţiei, USL se pregăteşte să facă un talmeş-balmeş în care să sincronizeze acest scrutin cu europarlamentarele, dar şi cu alegerile parţiale pentru parlamentari şi aleşi locali.

Potrivit unor surse politice, USL crede că, prin comasarea referendumului cu europarlamentarele şi cu alegerile parţiale, nu doar va creşte, uşor, prezenţa la vot, dar va maximiza şansele USL să câştige aceste poziţii. Până la sfârşitul luni decembrie, se adunaseră nouă locuri libere în Parlamentul României. Colegiile ocupate iniţial de Dan Radu Ruşanu şi de Gigi Becali sunt libere încă din primăvara anului trecut iar cel al lui Dan Voiculescu, chiar din ianuarie.

  • EXCLUSIV. Strategie PNL: Constituţia, la pachet cu europarlamentarele

Teoretic, guvernul Ponta ar fi trebuit să stabilească data alegerilor parţiale la 90 de zile după eliberarea unui colegiu, dar legea electorală nu impune sancţiuni dacă acest termen nu este respectat. Nu este clar în câte localităţi este nevoie de scrutinuri parţiale pentru desemnarea unor primari. Boicotarea, aproape imposibilă O analiză a jocului USL arată că pentru Opoziţie este practic imposibil să îndemne alegătorii să nu voteze schimbarea Constituţiei. Iată care sunt avantajele USL prin comasarea tuturor acestor alegeri: Creşte prezenţa la vot şi, implicit, cresc şansele ca referendumul să fie validat prin atingerea unei prezenţe de 50% din totalul alegătorilor. Creşte mobilizarea alegătorilor USL. Pentru partidele mici va fi şi mai dificil să atingă pragul de 5%. Opoziţia nu-şi poate permite să ceară boicotarea referendumului pentru validarea Constituţiei, pentru că există riscul să creeze confuzii în rândul alegătorilor fideli, iar aceştia să nu se mai prezinte nici la europarlamentare. Maximizează şansele partidelor din USL de a câştiga alegerile parţiale pentru Parlament şi aleşi locali. Opoziţia, paralizată Liderii Opoziţiei se tem şi de faptul că, prin desfăşurarea acestor scrutinuri pe parcursul a două zile - 24 şi 25 mai creşte substanţial riscul de fraudare, în special în timpul nopţii, când observatorii din secţiile de votare sunt obosiţi. Deocamdată însă, formaţiunile de Dreapta nu au prezentat nici o strategie de contracarare a acţiunilor USL. Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a spus că se mai gândeşte dacă referendumul trebuie boicotat sau nu. "Datoria cetăţenească mă îndeamnă să merg la vot, în acelaşi timp, însă, gândesc - şi această nuanţă o introduc astăzi - gândesc la ceea ce poate să însemne legitimarea unui referendum constituit pe baze lipsite de etică şi ilegitime", a spus Ungureanu. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a cerut "reluarea de la zero a dezbaterii parlamentare privind revizuirea Constituţiei" şi a ameninţat că va ataca proiectul la Curtea Constituţională. Liderii USL l-au ignorat, deocamdată. Comisia de la Veneţia, ignorată Presa a publicat calendarul pe care USL vrea să-l impună în procesul de revizuire. Potrivit acestui document, avizul Comisiei de la Veneţia ar trebui obţinut în doar câteva săptămâni. Această comisie a cerut însă ca proiectul de revizuire să-i fie transmis până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a putea emite o opinie până în iunie. Dacă, totuşi, comisia emite o opinie, în martie, ea va putea fi discutată doar de către deputaţi. Calendarul USL mai arată că perioada de campanie va fi limitată la doar două săptămâni, între 8 şi 24 mai. Autorul documentului, senatorul PSD Ioan Chelaru, scrie în preambul că depăşirea oricărui termen poate duce în orice moment la depăşirea calendarului.

Ne puteți urmări și pe Google News