Un memorandum inițiat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), condus de Marcel Boloș, aflat în analiză, provoacă un adevărat război în Cabinetul condus de Ludovic Orban.
După cum a aflat în exclusivitate evz. ro, adoptarea documentului va produce două tipuri de consecințe la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) – Ion Ștefan. Pe de-o parte, acesta nu va mai gestiona nici un program finanțat din bani europeni, iar pe de alta, va duce la disponibilizări în rândul a 367 de funcționari care lucrează cu fondurile UE.
Memorandumul propune o serie de schimbări la nivelul ministerelor care se vor ocupa de gestionarea fondurilor europene, pe care România urmează să le acceseze în perioada de programare 2021 – 2027. O serie de modificări, esențiale, privesc activitatea MLPDA și au fost de natură să stârnească iritarea ministrului Ion Ștefan.
Astfel, începând cu anul viitor, programele operaționale gestionate de Ministerul Dezvoltării vor trece sub coordonarea ministerului lui Marcel Boloș. Este vorba de POR – Programul Operațional Regional, programele de cooperare teritorială și POCA – Programul Operațional Capacitate Administrativă.
Conform memorandumului, POR va suferi și alte modificări, din structura sa urmând să mai rămână doar ADR-urile (Agențiile de Dezvoltare Regională), care vor trece sub coordonarea MFE, vor căpăta puteri sporite și se vor ocupa de finanțările destinate autorităților locale, așa cum a arătat Evenimentul Zilei.
În schimb, personalul din direcția POR a ministerului implicat în gestionarea programului „va putea migra spre celelalte programe operaționale și structuri MFE”. Același lucru se va întâmpla și cu funcționarii din cadrul POCA. Singurele programe care vor fi preluate cu tot cu structuri de MFE și care își vor păstra atribuțiile, sunt cele de cooperare teritorială (CTE).
Nemulțumire în Ministerul Dezvoltării
Surse din cadrul Ministerului Dezvoltării au declarat în exclusivitate evz. ro, că ministrul Ion Ștefan este nemulțumit că va pierde gestiunea programelor operaționale și că parte dintre subalternii săi vor rămâne pe drumuri, astfel că face tot ce-i stă în putință pentru a bloca memorandumul inițiat de colegul său Marcel Boloș. Până acum a reușit să amâne adoptarea documentului, în ultima ședință de Guvern.
Vicepremierul Raluca Turcan, care coordonează activitatea Ministerului Dezvoltării și pe cel al Fondurilor Europene a declarat în exclusivitate evz. ro că memorandumul este în analiză și dezbatere.
Turcan a evitat să răspundă întrebărilor pe tema unui eventual conflict dintre cele două ministere, spunând că nu știe nimic de așa ceva. S-a oferit să se intereseze și să răspundă întrebărilor ulterior. La ora stabilită pentru discuție, n-a mai răspuns la telefon.
Boloș: „Avem în vedere interesul beneficiarilor”
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, n-a părut surprins când l-am întrebat despre reacțiile de nemulțumire pe care le-a stârnit. A precizat, pentru Evenimentul Zilei, că inițiativa sa urmărește descentralizarea sistemului de management al fondurilor europene în interesul beneficiarilor și al proiectelor implementate.
„Este un demers firesc, deoarece trebuie să gândim aceste structuri în raport cu interesul beneficiarilor de fonduri europene și cu proiectele care sunt implementate, iar nu în funcție de ceea ce se dorește la un minister sau altul. Dacă România dorește să facă un pas înainte și să crească gradul de absorbție nu trebuie să repete greșelile din anii trecuți când implementarea proiectelor a început foarte târziu”, a declarat Boloș în exclusivitate pentru evz. ro.
Ministrul a arătat spre Polonia, un exemplu de succes în ceea ce privește investițiile realizate din bani europeni. Potrivit spuselor sale, succesul polonez are la bază aplicarea principiilor de descentralizare și pregătirea din timp a documentelor programatice și a proiectelor.
În ce privește funcționarii care vor trebui să plece de la Ministerul Dezvoltării, Marcel Boloș susține că vor fi angajați în alte structuri implicate în coordonarea programelor europene.
„Este o forță de muncă pregătită care se va regăsi în structurile de coordonare – autoritățile de management – pentru alte programe operaționale, cum va fi cel de sănătate”, a precizat Marcel Boloș.
Oficial totul este bine
Oficial și ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, vorbește aceeași limbă ca și colegul său, evitând, ca și Raluca Turcan, să atingă punctele sensibile – faptul că ministerul va rămâne fără programele europene.
„Obiectivul asumat și pentru viitoarea perioadă de programare, 2021-2027, este acela de a absorbi fonduri europene încă din primul an, în acest sens măsurile propuse aflate în dezbatere fiind tratate cu cea mai mare atenție. MLPDA urmărește ca măsurile de descentralizare să conducă la simplificarea reală a procedurilor, la reducerea birocrației, astfel încât cetățeanul de rând să simtă toate aceste măsuri ca pe un beneficiu direct și imediat asupra calității vieții lui”, a arătat Ion Ștefan, într-o declarație de presă transmisă Evenimentului Zilei.
Dacă se va reuși schimbarea, MLDPA își va pierde din importanță, mai ales că în situația fondurilor insuficiente programele naționale care i-ar mai rămâne de gestionat vor fi sub semnul întrebării.