La aflarea veștii că Raed Arafat a emis ordinul prin care a suspendat izolarea la domiciliu și carantinarea instituționalizată, în baza deciziei Curții Constituționale, cele 31 de persoane aflate în carantină la Sanatoriul Balnear Techirghiol și-au cerut imediat imperativ „eliberarea”, chemându-și avocații sau sunând la 112.
A fost tărăboi mare la Centrul de Carantină de la Sanatoriul Balnear Techirghiol. Conducerea instituției a fost „bombardată” prin telefon, din saloane, de „carantinații” care cereau să plece acasă. Unii dintre ei au sunat la Direcția de Sănătate Publică din Constanța, argumentând că, în baza Ordinului lui Raed Arafat, trebuie să li se dea drumul. Au fost și persoane care, indignate că nu pleacă rapid, și-au sunat avocații, amenințând că dacă nu sunt eliberați, vor da sanatoriul în judecată.
Câțiva carantinați au sunat la 112, cerând să vină poliția pentru a le da drumul. Au ieși la balcoane, strigând „eliberare!” Mai mulți polițiști au ajuns la fața locului. „Cereau să plece imediat pentru că au acest drept A fost nebunie. Într-o oră au plecat toți. La ora 21,00 sanatoriul era gol. Ce bucurie pe ei, erau fericiți, plângeau că, în sfârșit, sunt liberi. Au considerat că au stat în inchisoare, cu toate condițiile optime asigurate de conducerea sanatoriului, masă, televizor, internet, chiar și țigări pentru fumători”, a declarat, pentru EVZ, un angajat al sanatoriului.
Cele 31 de persoane aflate în carantină au părăsit Sanatoriul Techirghiol după ce au semnat o declarație pe proprie răspundere în care solicită părăsirea spațiului de carantină înainte de perioada stabilită. Ei au luat astfel la cunoștință cunoștință de prevederile Ordinului lui Raed Arafat prin care se recomandă autoizolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile cu respectarea următoarelor măsuri:
-Purtarea corectă a măștii de protecție, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool, păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane, curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese) cu soluție dezinfectantă.
-În cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112. Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
„Am luat cunoștință despre situația în care, în decursul celor de 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, devin pozitiv cu virusul Sars Cov 2 risc să intru sub incidența legii conform art 352, Noul Cod Penal, (infracțiuni contra sănătății public-Zădărnicirea combaterii bolilor) și suport toate consecințele săvârșirii acestei fapte”, se menționează la finalul declarației.
Pe lângă cei aflați în carantină, în județul Constanța 1985 de persoane erau în izolare la domiciliu. Iar în județul Tulcea, nu erau persoane în carantină, 1.084 persoane aflându-se în izolare voluntară la domiciliu.