Soții Talpoș, care dețin în acte marca Arsenie Boca, cred că totul se datorează acestui statut, și că biserica “a dorit să se ocupe de noi, cei care am dobândit în mod legal drepturile de marcă comercială Părintele Arsenie Boca”.
Între Biserică și BOR există o dispută ce are ca miză sumele uriașe încasate în numele Sfântului Ardealului. Biserica spune însă că “Părintele Arsenie Boca reprezintă unul dintre reperele duhovniceşti ale ortodoxiei româneşti, sfinţia sa fiind o personalitate a Bisericii şi nicidecum nu poate fi asimilat unei mărci comerciale sau unui brand şi nu poate fi revendicat de o persoană fizică sau juridică şi asumat în totalitate”.
Diana și Alexandru Talpoș îngrijeau copiii din prima căsătorie a bărbatului însă ei au fost condamnați anul trecut, În primă instanță, pe 24 septembrie 2021, de Judecătoria Oradea la închisoare: 5 ani de închisoare în cazul lui Alexandru Talpoș și 4 ani de închisoare în cazul Dianei Talpoș. Instanța a considerat că soții Talpoș i-ar fi influențat pe cei doi copii ai săi să-și urască mama naturală, pe care ar fi împiedicat-o să aibă legături personale cu copii.
Curtea de Apel Oradea “dispune rejudecarea cauzei de către Judecătoria Oradea cu privire la infracţiunile de rele tratamente aplicate minorului, (…) reţinute în sarcina inculpaţilor Talpoş Alexandru şi Talpoş Diana Adela”, se arată în minuta Curții de Apel Oradea. Cei doi au intrat în atenție publică după ce au devenit titularii mărcilor ”Arsenie Boca”, iar Diana Talpoș susține pe siteul dianaralpos.org că a fost condamnată la comandă. Și a depus plângere penală la CSM împotriva judecătorului Ioan Timiș care activează la Judecătoria Oradea-secția penală.
Femeia îl acuză pe judecător inclusiv de faptul că “a utilizat expresii inadecvate în cuprinsul hotărârii judecătorești, prin motivarea sentinței incită la agresiuni împotriva minorilor, aduce atingere vieții minorilor Andor Dariana Laura și Andor Eric Alexandru, copiii eminenți prin cadrul sentinței sunt declarați cu probleme psihice” Acum Curtea de Apel Oradea :”desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată, cu excepţia dispoziţiei de obligare a inculpatului Talpoş Alexandru la plata sumei de 25.000 lei în favoarea părţii civile (…), cu titlu de daune morale.
Disjunge cauza cu privire la infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorului (…) şi rejudecând:
În temeiul art. 396 alin. (1) și (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod de procedură penală, art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal și art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. (1) Cod penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale a României, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Talpoş Alexandru, pentru comiterea infracțiunii de nerespectare a măsurilor privind încredinţarea minorului, (…) ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale”.