Declaraţia publică făcută de directorul SRI, Eduard Hellvig, despre controversatul proiect de lege privind securitatea naţională, a inflamat spiritele. Recunoscând deschis că mentalitatea fostei Securități comuniste e încă vie atât la nivel social, cât și în structurile de servicii, Hellvig a lansat mesaje subtile către instituțiile cheie ale statului.
Moderatorul podcastului EVZ Play, Robert Turcescu, a observat că drafturile de legi ale securității naționale ar fi parvenit în spațiul public, potrivit SIE, pe filiera Cotroceni și Secretariatul general al Guvernului.
Se luptă serviciile pe finalul mandatului lui Iohannis?
În viziunea jurnalistului, maniera în care s-a procedat are cu siguranță obiective bine țintite.
„Atenție! Din momentul în care SIE vine și spune: au venit de acolo, că dă direcția, apare această ieșire la rampă a directorului SRI care vorbește despre securism. Ori suntem în celebra deja încleștare a serviciilor pe final de mandat prezidențial. Hellvig mai spune un lucru foarte interesant: limitarea prin lege a mandatului directorului SRI la două. Hellvig își pregătește, cu declarația asta care are și o încărcătură politică, o lansare într-0 funcție publică, nu știu la ce (...) Se pregătește fie să revină în politică, fie să candideze la ceva, de ce nu la președinție?", a comentat Turcescu.
Păcuraru: Cineva a vrut să îi bage lui Hellvig legile pe gât
Fostul colonel SRI (r) Tudor Păcuraru consideră că cel mai probabil, Hellvig, politician de carieră, a realizat că drafturile de legi au un potențial mare de risc și a fost nevoit să riposteze. „Băi tată, ăștia îmi bagă pe gât chestii riscante și care mă vor duce în șanț. Mentalitățile securiste sunt mai fruste la nivelul inițiatorilor, care au fost numiți de SIE. E un strigăt de revoltă asupra unor sarcini pe care simte că nu și le poate asuma. Cineva a vrut să îi bage legile pe gât", a comentat acesta.
Invitatul a descris, de asemenea, cu abordarea pe care o are din interiorul sistemului, cum decurg lucrurile în cadrul Serviciului Român de Informații. Cel mai grav este, a afirmat Tudor Păcuraru, că serviciul funcționează cu cel puțin o treime din legi „în marginea legii, nereglementate legal", de exemplu legea împotriva corupției, care funcționează după o decizie a CSAT. „De decenii se lucrează cu morcovul în servicii fiindcă se știe că legislația nu e acoperitoare".
Jurnalistul Dan Andronic a subliniat că este evidentă „torpilarea legilor" de către cineva. „Dezbaterea care s-a creat (n.r. - în jurul drafturilor de legi pe securitatea națională) a fost o dezbatere falsă".