EXCLUSIV. Dorin Cocoș a dat o masă caldă la Înalta Curte. Uimitor ce a mâncat!

O „armată” de avocați și inculpați au fost prezenți, luni dimineața, la Înalta Curte de  Casație și Justiție, într-un dosar celebru. Printre ei, Dorin Cocoș și fiul său, Alin Cocoș.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis amânarea pentru data de 11 mai a celebrului dosar ANRP. Pe lista celor citați luni dimineața s-a numărat Dorin Cocoș, Alin Cocoș, Crinuța Dumitrean, Emil Nuțiu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Gheorghe Stelian, Oana Vasilescu, Cătălin Florin Teodorescu, Alina Mihaela Bica, Dragoș George Bogdan și Remus Virgil Baciu.

 

Procesul era programat la ora 9.00. Ca și altele, de altfel. Avocații șoșoteau pe hol că au de așteptat, în funcție de cum vin judecătorii. O piesă ca în Caragiale, pe care toți cunoscătorii instanțelor o știu…

Cu o întârziere de peste 30 de minute și-a făcut apariția primul complet de judecată. A preluat un alt caz, programat la aceeași oră, dar în care trebuiau audiați martori…

„Hai că avem de așteptat…”, a decretat unul dintre avocații obișnuiți cu regulile instanțelor.

Drept urmare, vreo zece clienți, cam tot atâția avocați și „civili” însoțitori au ieșit din sală.

Am profitat de moment ca să îi întreb pe Dorin și Alin Cocoș ce șanse au în acest dosar de recurs și dacă vor să ne spună ceva legat de situația în care se află. „Nu vrem să comentăm acum. Poate după decizia finală a instanței”, a fost răspunsul lui Alin Cocoș.

„Nu, nu vrem să comentăm”, a completat și tatăl, Dorin Cocoș.

 

Avocatul lor, unul mic, chel și cu ochelari a răspuns ironic: „Poate dacă vreți să vorbim despre istoria lui Napoleon…”.

Nu-i bai, zic în gândul meu, cu bun simț, dar Caragiale era dominant în această fază…

Până să revină inculpații în sala de judecată au trecut vreo două ore. Răstimp în care Dorin Cocoș a plecat și s-a întors cu mâncare chinzească, la pachet. A pus mâncarea pe holul Instanței Supreme și l-a invitat și pe avocat la masă.

Nu știu ce le șoptea omul în robă la ureche clienților, însă, în sala de judecată spunea că este posibil ca dosarul să se reîntoarcă la DNA.

Sub ce formă, aveam să aflu ulterior...

Sala de judecată, în beznă

Înainte de intrarea completului în sală, inculpații făceau glume pe tema Coronavirus. Unul s-a așezat, din greșeală, pe întrerupător și...s-a stins lumina în sală. „Coronavirusul, coronavirusul..”, au glumit ceilalți.

Practic, după ce toți avocații părților din dosar, prezenți la termenul de judecată, au cerut ca în acest dosar să fie prezent un procuror de la Parchetul General, întrucât, după condamnare, s-a făcut o sesizare la Secția Specială pentru Infracțiunile Judiciare (SSIJ), completul de judecată a decis ca, în continuarea procesului, să fie prezent un procuror DNA.

Explicația judecătorilor: în momentul condamnării persoanelor din acest dosar, aflat acum în faza contestației în anulare, procurorul de caz a fost de la DNA, iar SSIJ nu era înfințată. Asta deși avocații părților au susținut că actuala contestație se bazează pe sesizarea la SSIJ.

„A fost o bătălie și între noi, avocații. Legată de jurisprudență. Alina Bica era magistrat, dar acum numai este…”, ne-a șoptit un avocat la ieșirea din sala de la Înalta Curte.

„Hai să îți dau un pește!”, a decretat Sergiu Ionuţ Diacomatu, adresându-se unuia dintre cei prezenți, după aflarea deciziei.

Până la urmă, ne-a declarat un alt avocat, Florian Surghie, dosarul se va întoarce la DNA.

Despre Alina Bica nu sunt multe se spus. Nu a fost prezentă și nici nu s-a întors în țară. Pare că nimeni nu știe unde este.