EXCLUSIV DNA Cluj lovit de cele mai grave scurgeri de informaţii. TREI poliţişti au plecat suspect în ultima lună

EXCLUSIV DNA Cluj lovit de cele mai grave scurgeri de informaţii. TREI poliţişti au plecat suspect în ultima lună

Scandal fără precedent la DNA Cluj. Trei poliţişti de la DNA au fost îndepărtaţi din funcţiile de anchetatori, după ce asupra lor ar fi existat mai multe suspiciuni cu privire la transmiterea unor informaţii fie unor politicienilor cercetaţi pentru fapte de corupţie, fie unor oameni de afaceri.

După scandalul "cârtiţei" de la DNA Cluj, identificată în persoana comisarului Valentin Tătar, care a compromis trei dosare penale aflate pe rolul DNA, unul dintre ele fiind al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru corupţie, alţi doi poliţişti cu state vechi de plată la parchetul anticorupţie, au fost nevoiţi să plece din sistem începând cu data de 1 iulie 2014. 

Surse judiciare susţin că este vorba despre comisarii Raul Vaida şi Ciprian Rus, primul dintre ei fiind la DNA, încă din anul 2006. Aceleaşi surse susţin că cei doi s-ar fi aflat în atenţia SRI, începând cu anul 2012, la scurt timp după arestarea fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, în prezent condamnat definitiv. Cei doi poliţişti ar fi intrat în atenţia structurilor de informaţii după ce în diferite cercuri de afaceri şi politice din Cluj Napoca au început să se audă mai multe informaţii cu privire la unele dosare aflate pe rolul DNA Cluj.

La momentul arestării primarului Apostu, un alt poliţist de la DNA Cluj, comisarul şef Florin Todor a demisionat suspect de repede de la DNA şi din Poliţia Română. Despre Todor s-a spus că a fost cu Apostu şi cu alţi oameni de afaceri cercetaţi în dosarul de corupţie în excursie în Grecia şi că ar fi primit diverse sume de bani, sub formă de împrumut, de la una dintre persoanele suspecte.

Au "zburat" urgent de repede de la DNA

Comisarii Raul Vaida şi Ciprian Rus au plecat de la DNA Cluj, începând cu data de 1 iulie 2014, la scurt timp după ce "cârtiţa", Valentin Tătar a fost prinsă în flagrant în timp ce transmitea informaţii confidenţiale unor oameni de afaceri.  

Comisarul Tătar a fost cercetat penal şi a fost de acord să semneze un acord de vinovăţie, în urma căruia a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru trasmiterea de date secrete şi a unor documente din dosarele de urmărire penală, unor persoane interesate. În cazul lui Tătar, aceleaşi surse judiciare susţin că poliţistul a compromis fapte extrem de grave care ar fi culminat cu redarea unor interceptări care nu conţineau pasaje incriminatoare pentru persoanele cercetate penal.

Delegarea celor doi poliţişti, Vaida şi Rus, la DNA Cluj a încetat cu data indicată mai sus, cei doi revenind la vechile lor funcţii de la Serviciul de Combatere a Fradelor Fiscale, din cadrul IPJ Cluj. Salarizarea ofiţerilor de Poliţie Judiciară care lucrează la DNA creşte semntificativ după transferul de la Poliţia Română la Direcţia Naţională Anticorupţie Cluj. De exemplu, comisarul Raul Vaida avea un salariu lunar net în sumă de 5.500 de lei, în timp ce un ofiţer din cadrul IPJ Cluj, cu aceeaşi vechime şi încadrare pe o funcţie corespunzătoare primeşte lunar puţin peste 4.000 de lei.

Deşi informaţia că cei doi poliţişti nu mai sunt la DNA, a fost confirmată oficial de către Direcţia Naţională Anticorupţie, şeful IPJ Cluj, chestorul Tudor Grindean a declarat că habar nu are unde sunt cei doi poliţişti. "La noi vin şi pleacă mulţi poliţişti de la diferite structuri. Nu ştiu despre cine vorbiţi dar promit să mă interesez", a spus Grindean.

Ne puteți urmări și pe Google News