Exclusiv. Dezvăluiri inedite despre Costin Mărculescu. Un preot vrea să îi împlinească ultimul vis

Moartea neașteptată a actorului Costin Mărculescu a lăsat în urmă multe semne de întrebare. Însă, ies la iveală lucruri mai puțin știute din ultimii ani ai vieții sale. Evz.ro a aflat detalii în exclusivitate despre cum au luat naștere ultimele sale proiecte: cartea autobiografică și un film dar și cum un preot s-a oferit să îi publice cartea într-un scop nobil

După moartea neașteptată a actorului Costin Mărculescu, descoperit fără suflare în noaptea de 10 spre 11 iunie, la vârsta de 50 de ani, mulți s-au grăbit să spună că vor scoate cartea despre care tot vorbea artistul, în ultimii doi ani. Cel care a scris-o și care a avut această inițiativă este, însă, scriitorul și jurnalistul Elisei Virgil,  despre care a spus că era „un proiect de redresare a omului și actorului Costin Mărculescu”.

 

Elisei Virgil a dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că a luat decizia de a scrie cartea autobiografică a lui Costin Mărculescu pentru că „mă deranja, ca semen, să tot fie luat peste picior. Mă durea când împrumuta sume de bani derizorii, gen 30-40-50 de lei. Mi se părea o umilință”.

 

 

„Vă relatez, pe scurt, geneza cărții, „Bombă cu fitil aprins”, pe care am scris-o și al cărei personaj central este Costin Mărculescu”, a transmis, pentru evz.ro, Elisei Virgil.

 

Scriitorul a povestit că s-a întâlnit cu actorul „într-un grup de prieteni, la o cafenea de pe bulevardul Schitu Măgureanu, din București”.

„Costin era într-o stare avansată de depresie. Încă suferea după despărțirea de iubita lui, Cristina. Ne-am separat la o masă. În urma unor confesiuni pe care mi le-a făcut, i-am propus să scriu o carte depre el. A fost încântat. M-am deplasat de multe ori în Capitală, cu laptop-ul după mine. El îmi povestea, eu notam. Când materialul era gata, i-l trimiteam pe messenger sau i-l citeam la telefon”, a relatat Elisei Virgil.

 

În context, scriitorul a ținut să facă o precizare:

 

„Trebuie să lămuresc care a fost scopul acestei cărți. Pur și simplu, un proiect de redresare a omului și actorului Costin Mărculescu. De reintegrare în social, în cotidian. Bineînțeles, scopul major, de echilibru financiar. Avea datorii, nu reușea să-și plătească nici măcar suma de aproximativ 90 de milioane de lei vechi la întreținere, pentru garsoniera închiriată. Mă deranja, ca semen, să tot fie luat peste picior. Mă durea când împrumuta sume de bani derizorii, gen 30-40-50 de lei. Mi se părea o umilință”.

 

Apoi, scriitorul a precizat și detalii despre proiectul pus la cale și pentru care bătuse palma cu actorul Costin Mărculescu, care includea și realizarea unui film....

 

Elisei Virgil a povestit, în exclusivitate pentru evz.ro:

„Ne înțelesesem să tipărim 10.000 de exemplare. Am fost împreună la o tipografie în București, iar patronul ne-a asigurat că primele o mie de exemplare vor fi gratis, pentru celelalte să plătim doar materialele de tipărit. Rețineți un singur lucru, extrem de important: piața deja exista pentru acel tiraj imens! Era planul meu de marketing, secretul meu.

După ce am fi vândut cărțile, ar fi trebuit să începem filmările pentru o peliculă pentru copii, de 50 de minute, după una dintre povestirile mele, „Papagalii vorbitori”. Mărculescu ar fi jucat un rol haios, i s-ar fi potrivit la fix. L-a super-încântat proiectul.”.

 

Între timp, însă, fel de fel de cunoștințe comune îl avertizau pe Elisei Virgil să renunțe. Cu toate acestea, scriitorul nu a cedat.

 

„În timp ce scriam la carte, multe cunoștințe comune mi-au atras atenția că totul se va duce de râpă, că nu e un om de cuvânt, să renunț. Le dam totdeauna următoarea replică: „Costin Mărculescu este pariul meu. O să asistați la o revenire spectaculoasă!”.”

De altfel, pe 30 octombrie 2018, Elisei Virgil anunța, pe pagina sa de Facebook:

„Ultima corectură la cartea („Bombă cu fitil aprins – culise, caractere, vip-uri, întâmplări – ) scrisă împreună cu actorul Costin Mărculescu. Sperăm ca în maximum 10 zile să o dăm la tipărit. Deşi cuprinde multe, extrem de multe can-can-uri, este o carte educativă. Cu siguranţă, va avea succesul scontat. La timpul respectiv, voi posta citate din ea. Va fi una dintre cele mai vândute cărţi! (Citesc despre caracterele unor celebri artişti şi nu-mi vine să cred!)”

Ca o paranteză, Elisei Virgil a mărturisit, în exclusivitate pentru evz.ro, că se înțelesese cu Costin Mărculscu să cumpere, pe numele surorii lui, Minerva, un loc de casă în comuna 1 Decembrie și un „hârb” de mașină, pe banii câștigați de pe carte...

 

„Volumul a fost gata în urmă cu doi ani. L-am citit împreună, să nu fie scris greșit vreun nume. A început să plângă”, a adăugat scriitorul care a spus că artistul i-a mărturisit:

„Elisei, tu nu mi-ai făcut cel mai mare bine cu cartea asta, ci binele vieții mele! Am fost la mormânt, la mama, și i-am spus... I-am jurat că nu am să mai pun alcool în gură!”.

„M-a impresionat”, a povestit Elisei Virgil.

 

Apoi, a continuat scriitorul, „am trimis materialul scris la un tehnoredactor, în București. La un moment dat, mi-a cerut manuscrisul, motivând că ar dori să se mai uite o dată peste el, că nu are laptop să-l parcurgă electronic. Sincer, mi s-a părut cam dubios... Am mers în București și i l-am înmânat”.

 

Apoi, a intervnit un moment de cotitură în realizarea acestui proiect.

 

Elisei Virgil relatează:

 

„În urmă cu exact un an și două luni, am primit un mesaj execrabil din partea lui, pe WhatsApp. Nu l-am șters. M-a jignit cum nu am fost jignit de nimeni. Și că e cartea lui, că-mi scoate paragrafele mele și o publică singur. I-am dat o replică acidă și l-am atenționat să nu-mi plagieze nici măcar un cuvânt. Atunci mi-am adus aminte de proverbul acela...peiorativ, dar de o înțelepciune desăvârșită: „Facerea de bine e f...e de mamă”! Eh, în secunda următoare, l-am iertat!

 

 

După acest moment, Elisei Virgil își amintește:

 

„Tot anunța pe facebook că o să-și publice o carte. Știam că nu e în stare. Mi-era milă de el. Dumnezeu să-l ierte, dar cred că suferea de o ușoară paranoia. Îmi tot zicea, dar nu numai mie: „Sunt o valoare națională. Sunt o valoare a României. Sunt Costin Mărculescu și punct.”. Îi explicam ce însemnă smerenia, îi spuneam să se roage lui Dumnezeu.”.

 

Un preot s-a oferit să publice cartea...

După ce a decedat Costin Mărculescu, un preot s-a oferit să publice  cartea iar din câștigul obținut să âi ridice artistului un monument din marmură, a dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, Elisei Virgil.

 

În ciuda neînțelegerilor din ultima perioadă, scriitorul a  ne-a declarat:

„Când am aflat că a murit, m-am cutremurat. O cunoștință comună, preot, m-a rugat să-i dau manuscrisul, să tipărescă 500 de exemplare, iar cu banii câștigați să-i construiască un monument din marmură. Între timp, m-a sunat o domnișoară cu suflet nobil, care l-a jutat pe Costin, îi căra sacoșe cu mâncare pentru el și pentru câinele lui și m-a rugat să nu tipăresc nimic, pentru că volumul repectiv a fost refăcut de sora lui, Minerva, și va apărea când va decide dumneaei. I-am promis că nu o să tipăresc nimic, niciodată, cu rugămintea să nu fie vreo plagiatură”.

 

Și, pentru a pune capăt speculațiilor, Elisei Virgil a adăugat:

 

„Aș dori să precizez anumite lucruri, ca să rămână scris: nu am vrut să mă răzbun pe Costin Mărculescu, o puteam face în urmă cu un an și două luni. Nu-mi era deloc greu să merg la emisiuni de can-can, cu cartea în brațe. Nu am dorit să câștig, Doamne ferește, notorietate cu acest volum! Am cărțile mele care s-au vândut forte bine. Pur și simplu, am vrut din tot sufletul să-l ajut să-și revină psihic, financiar și profesional. Repet, a fost pariul meu, unul, din păcate, pierdut definitiv și irevocabil. Nu l-am urât când era în viață, cum să-l urăsc acum, când, săracul, zace sub pământ?”.

 

Despre cartea lui Costin Mărculescu, prea puține detalii sunt făcute publice, deși unele dintre ele sunt cunoscute în cercul lui de prieteni....

„Unele dintre povestirile lui Costin sunt pline de noblețe, de haz. Altele, extrem de răutăcioase la adresa unor titani ai teatrului românesc. Dar despre tot ce mi-a povestit și acum cred că este adevărat, că nu a mințit cu nimic.

În acestă carte, care nu va apărea niciodată, am încercat să dau valoare literară spuselor lui, să le fac captivante, să-mi imprim stilul de scriitor și de jurnalist și să transmit un mesaj pozitiv, care, dacă ar fi fost posibil, să schimbe puținel în bine viața celui care ar fi lecturat volumul. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Costin Mărculescu!”, a mai adăugat Elisei Virgil.

 

Licenţiat în Litere, Elisei Virgil, jurnalist, prozator, poet şi eseist, a obţinut premiul pentru literatură, „Scriitorii din Est”, în cadrul „Săptămânii Cărţii - 2013”, de la Madrid, cu ediţia în spaniolă a romanului „Triunghiul fericirii” („El triángulo de la felicidad”), fiind comparat de criticii spanioli cu Juan José Millás şi Vintilă Horia. „Ceasul din gară” a fost distribuit împreună cu cotidianul „Evenimentul zilei” şi s-a bucurat de un real succes.