Rușii sunt mari jucători de șah, se spunea des înainte ca Armata rusă să invadeze Ucraina. Se credea că amenințările lui Putin sunt doar o diversiune. Propaganda s-a născut în Rusia acum peste un secol, iar de acolo a fost preluată și perfecționată în toată lumea de-a lungul istoriei. Colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru a explicat, în studioul EVZ, care e legătura dintre visele imperialiste ale lui Putin și rădăcinile propagandei la ruși.
Fostul colonel SRI Tudor Păcuraru, invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea, are expertiză în războiul informațional și analiza structurilor de tip informațional.
Cum funcționează basmul la ruși și de ce a prins
Încă de la începutul perioadei sovietice, Stalin a elaborat un mecanism de propagandă abil, care îi făcea pe ruși să se creadă locuitori ai unui stat de basm în care ei erau protagoniști, apreciază expertul. Doctrina lui Stalin are la bază studiile scriitorului și folcloristului Vladimir Propp și se bazează pe 6 tipologii principale de personaje.
Deși în culise se realizau crime în masă, cu sute de mii de civili și militari executați în vreme de pace, populației îi erau servite la propriu basme despre minunatul stat sovietic.
„Există în mintea conducătorilor ruși o decuplare totală între spațiul mediatic intern și cel extern. La ruși se confecționează un basm, o realitate paralelă impusă pe o singură voce, care este total diferită de realitate. Sistemul sovietic a integrat basmul în conceptul de civilizație făcut de ei.
Primul basm confecționat de Stalin e comunismul deplin al popoarelor sovietice. Epoca de aur (n. r- a dictaturii comuniste românească) a fost un basm sintetic prost făcut după modelul sovietic explică analistul Tudor Păcuraru.
Putin continuă basmul lui Stalin despre măreția popoarelor sovietice
În opinia fostului colonel SRI, liderul actual de la Kremlin a știut să perpetueze mitologia crreată de Stalin, transformând chiar istoria contemporană în funcție de interesale sale de imagine. Vladimir Putin a știut să atragă rușii în jurul său speculând nostalgia acestora după imperialismul rusesc, astfel că războiul din Ucraina pentru mulți ruși reprezintă ceva legitim.
„Același sistem încearcă să-l perpetueze, să convingă popoarele Rusiei că Rusia are dreptate, că oameni din lumea întreagă sunt cu sufletul alături, dar naziștii îi împiedică să-și manifeste sentimentele”, a conchis Tudor Păcuraru.
Podcastul complet poate fi vizionat aici: