EXCLUSIV. Degringoladă în Poliția Română. Dezvăluiri din spatele ușilor închise

Sursa foto: EVZ

Disputele dintre unii sindicaliști din Poliția Română și ministrul afacerilor interne Marcel Vela se poate răsfrânge asupra polițiștilor.

O spun lideri de sindicat consultați de evz.ro care au participat la o întâlnire cu ușile închise, înainte de izbucnirea scandalului de la sediul MAI, în ziua bilanțului. Astăzi, este zi de foc!

Protestele de stradă și „harababura” din minister nu pot rezolva nimic, în condițiile în care Guvernul nu poate emite ordonanțe și nu pot fi rezolvate principalele revendicări, fie de natură salarială, fie de natură administrativă, susțin lideri de sindicat din Poliția Română, consultați de evz.ro.

Disputa dintre ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, și Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), a scos, însă, la iveală, care sunt principalele revendicări care vor fi dezbătute joi, la sediul MAI.

Surse din rândul sindicaliștilor din Poliția Română prezenți la întâlnirea de marți dintre polițiști și ministrul Vela, înainte de protestele de stradă care au avut loc miercuri, în ziua bilanțului MAI, au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că discuția pe tema revendicărilor solicitate s-a transformat într-un adevărat scandal.

„Dumitru Coarnă a acaparat discuția și s-a certat cu ministrul Vela, pe care l-a făcut cu ou și cu oțet, că nu știe legea, iar pe chstorul Bogdan Despescu (secretar de stat în MAI n.a.) l-a făcut plagiator”, a dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, președintele Sindicatului Național al Agnților de Poliție, Iulian Surugiu.

La rândul lui, Emil Păscuț, liderul SPR Diamantul a făcut referire la „urletele lui Coarnă” din cadrul discuției de la sediul MAI.

La aceeași discuție din cadrul Grupului de Dialog Social, majoritatea liderilor de sindicat au decis să reia, joi, discuțiile pe tema revendicărilor propuse, pentru a nu afecta șdința de bilanț de miercuri.

Singurul care nu a ținut cont a fost Dumitru Coarnă, care a organizat manifestația din fața sediului MAI.

Principalele revendicări care au stârnit disputa...

Principalele revendicări la care a făcut referire liderul SNPPC sunt legate de decizia ÎCCJ nr 51/2019 privind egalizarea salarizării la nivel maxim a polițiștilor si personalului contractual din MAI, publicată în Monitorul Oficial pe 30 ianuarie 2020.

„Domnul Vela nu respectă legea. Avem multe decizii judecătoreşti prin care trebuie să se pună în executare nişte decizii legate de salarii, pe care nu le pune în practică. Una dintre deciziile ÎCCJ este egalizarea salariilor, pentru că avem doi poliţişti care lucrează în acelaşi loc cu salarii diferite. Aşa înţelege domnul Vela democraţia. Eu am spus: mă pot aresta, pot face ce vor cu mine, dar vreau să trăiesc într-o ţară în care democraţia să fie bine înţeleasă şi bine aplicată, nu aşa”, a declarat Dumitru Coarnă la protestul poliţiştilor din faţa sediului MAI.

Decizia instanței supreme a stabilit că lucrătorii din același domeniu de activitate să primescă bani în mod egal.

„Adică dacă polițiștii de la Serviciul Economic, de xemplu, fac același tip de activitate trebuie să fie renumerați în mod egal. Evident, rămân criteriile de grad, vechime dar acelea sunt, oricum, prevăzute..Ar trebui să dispară genul acela de spcialist I, specialist II pe care le stabilește un șef, în mod mai mult sau mai puțin obiectiv…”, a explicat, pentru evz.ro, Iulian Surugiu.

Practic, este vorba despre o sumă de bani estimate cam la 500 de milioan de lei care ar putea acoperi aceste echivalări, stabilite de Înalta Curte, cam 150-200 de lei creșteri la salariu, a precizat liderul de sindicat.

O altă temă pusă pe tapet, în cadrul discuțiilor cu ministrul afacerilor interne, a fost cea a OUG 20/2020, privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

„Practic, prin această ordonanță li se interzice polițiștilor judiciariști să mai aibă activități indeepeendentee, precum instructor auto, predarea unor cursuri sau crescăctori de albine. Unii poate au făcut împrumuturi la bănci pntru aceste activități independente. Dar, în aceste condiții, de ce nu sunt plătiți la fel ca polițiștii care lucrează cu DNA sau DIICOT?”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Iulian Surugiu.

În OUG 20/2020, motiv de dezbatere și controverse între polițiști și conducerea MAI, se precizează: „Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

„Ne întrebăm ce face un polițist judiciarist care a luat un credit....”

„Ne întrebăm ce face un polițist judiciarist care a luat un credit pentru un autoturism, el desfășurând o activitate de transport persoane, legală până mai ieri!? Ne întrebăm, cu ce Dumnezeu îi deranjează pe politicieni și specialiștii din MAI, că un polițist a accesat fonduri europene și și-a cumpărat stupi de albine!? De ce un polițist judiciarist nu poate desfășura activități sindicale? Dacă până acum nu s-a constatat nicio ilegalitate în activitatea acestei categorii, care este motivul pentru prevderil din ordonanță!?”, se întreabă, la rândul lui, Viorel Șeicaru, viceprședintele SNAP.

Cele două problematici vor fi dezbătute, joi, în cadrul întâlnirii pe care ministrul Marcel Vela o va avea cu liderii sindicatelor din MAI.

„Este greu de crezut că se poate rezolva ceva. Atât timp cât nu avem Guvern nu poate face nimeni nimic. Doar dacă vrea domnul ministru să își assume răspunderea…”, a explicat Iulian Surugiu.

Se anunță, totuși, o întrunire tensionată, mai ales după ce ministrul Vela l-a acuzat, fățiș, pe Dumitru Coarnă. Oficialul Guvrnului a declarant, în timpul protstului de miercuri, că „în spatele acestui protest este o manevră politică” și l-a acuzat pe liderul de sindicat că se folosește de polițiști pentru a-și pregăti intrarea în Parlament!

„Acest pensionar (n.r. – Dumitru Coarnă) care conduce sindicatul va fi peste câteva luni un frumos candidat în Parlamentul României. Polițiștii au căzut în capcană… O să vedeți că viața îmi va da dreptate! Acest pensionar câștigă mai mult decât ministrul Afacerilor Interne (…) Liderul de sindicat din județul Timiș îmi dă detalii despre cu ce se ocupă și câți bani câștigă acest șef de sindicat, șeful pe țară al sindicatului”, a declarat Marcel Vela.

Cât câștigă un prședinte de sindicat

Pe ultima declarație de avere, cea din 2017, Dumitru Coarnă a indicat că are un venit anual, de la SNPPC, de 101.629 lei, adică în jur de 8.500 de lei pe lună. Acestui venit i se adaugă pensia, de circa 4.400 de lei pe lună plus o indemnizație de aproximativ 1225 de lei pe lună de la Comitetul economic și social. Drept urmare, venitul lunar al lui Dumitru Coarnă se ridică la circa 14.125 de lei.