EXCLUSIV. Cum a pierdut România o șansă unică! Lui i se datorează ratarea unirii cu Republica Moldova (VIDEO)

sursa foto: EVZ

Vosganian, secrete de armean. Jurnaliștii Robert Turcescu şi Dan Andronic au aflat de la fostul ministru liberal Varujan Vosganian întâmplări incredibile despre lumea noastră politică. Implicat în prima linie a Revoluției, apoi făcând parte din primele guverne post-decembriste, scriitorul a dat detalii puțin știute despre ocazii unice ratate de România în zorii democrației.

Varujan Vosganian i-a cunoscut pe toţi cei care au defilat prin funcţii înalte după 1989 şi, ca un fin observator al oamenilor şi al situaţiilor, cu pana sa de scriitor, are o tolbă plină de amintiri.

Fostul ministru liberal Varujan Vosganian a fost invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic în studioul EVZ de luni și a povestit întâmplări surprinzătoare din zorii democrației românești de după 1989. Era perioada pe care generația sa a ratat-o, consideră Vosganian, care regretă faptul că intelectualii nu au avut un rol mai mare în acea perioadă de transformări radicale ale societății. Cei implicați atunci au renunțat pe parcurs, a amintit invitatul.

Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Cum ne-a lăsat Iliescu fără unirea cu frații de peste Prut

Printre personajele de prim rang cu care s-a intersectat fostul politician liberal se numără și fostul președinte social-democrat Ion Iliescu. Acesta are cel mai mare număr de mandate ca funcție supremă în stat, și anume trei, dintre care unul de doar doi ani imediat după Revoluție.

Varujan Vosganian a dezvăluit contextul în care România a ratat o șansă unică în anul 1991, când se putea realiza unirea cu Republica Moldova, care tocmai își declarase independența, desprinzându-se de URSS-ul aflat în destrămare.

„I-a fost teamă. Nu s-a dezbărat niciodată de Uniunea Sovietică"

„Iliescu a pornit cu niște prejudecăți și spaime din comunism. Lui îi datorăm faptul că România nu s-a unit cu Republica Moldova. În 1991 a existat o intenție din partea mai multor membri ai Parlamentului, să facem o hotărâre în Parlament noi și una în Moldova. Nu eram nici în Uniunea Europeană. Lui Iliescu i-a fost teamă, mai purta reverberațiile relației cu Uniunea Sovietică, de care nu s-a dezbărat niciodată", a detaliat fostul demnitar.

Regele Mihai a fost o sursă perpetuă de teamă pentru Iliescu. Sursă: arhivă EvZ

O altă spaimă pe care a identificat-o la fostul președinte este cea de Regele Mihai și de Corneliu Coposu. Această atitudine ne-a costat mult, inclusiv sângeroasele episoade cu Mineriadele, a conchis Varujan Vosganian. „Ei (n.r. - foștii demnitari comuniști) erau crescuți în cultul predictibilității. Tiraniile întotdeauna se tem de impredictibilitate, nu vor creație, nu vor cultură. Spaima lui de rege l-a pus în situația ridicolă de a-l scoate în baionete", a mai explicat scriitorul.