În buna tradiție de pe la noi, orice schimbare, fie ea legislativă sau de orice natură, vine de regulă după producerea unui eveniment grav. Abia atunci lumea realizează lipsurile. Ba chiar și gropile din carosabil sunt astupate, așa cum s-a întâmplat imediat după moartea polițistului-motociclist din escorta fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.
Crima de la Timișoara, unde un afgan și-a înjunghiat mortal un conațional și l-a rănit grav pe un altul -, nu putea să facă excepție. Un cap al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vrea acum schimbarea legii imigrației. Evenimentul zilei a aflat, în exclusivitate, care este ”arma” cu care ”Internele” ar vrea să lupte de-acum încolo împotriva imigranților ilegali.
Asasinul este în libertate
A trecut o săptămână de când un individ - despre care șe știe doar că este afgan -, și-a ucis un conațional și l-a rănit pe un altul. Atacul armat comis în stradă, cu un cuțit, a fost surprins de camerele de supraveghere, au existat martori, dar judiciariștii de la IPJ Timiș nu au ajuns încă la autor și nici la cei care erau cu el, alte cinci persoane.
Supraviețuitorul atacului nu oferă nici un fel de informații, iar identificarea cuțitarului și a amicilor lui este extrem de grea atâta vreme cât toți cei aflați în grupul acelui individ purtau hanorace cu glugă și aveau fețele acoperite de măști medicinale. Crimei i-au urmat razii în diferite locuri unde se știa că-și fac veacul imigranții, au fost trecuți prin verificări sute de personaje cu statul de azilant, fie oficial, fie în curs de a-l obține. Nimic. Asasinul este încă în libertate.
Fură din magazine, de foame
Crima între afgani s-a produs pe un teritoriu neutru lor în care imigranții ilegali încearcă să supraviețuiască cum pot din momentul în care sunt ”parașutați” în România de călăuzele plătite cu mii de euro. Fără nici o sursă de venit, ei fură din magazine, cel mai adesea mâncare, sau se fură între ei. Extrem de rar, o dată sau de două ori, spun surse contactate de Evenimentul zilei, au atacat trecători pentru a le lua geanta sau portofelul. Ce s-a ntâmplat acum o săptămâ este următorul nivel la care s-a ajuns în lupta pentru supraviețuire, când locul devine prea mic pentru toată lumea.
”Inevitabil s-a ajuns la crimă între imigranți”
”E prima crimă comisă între imigranți în județul Timiș. Inevitabil s-a ajuns aici. Era o chestiune de timp având în vedere că imigranții nu au din ce să trăiască după ce sunt abandonați de călăuze. Nu vor în cămine, pentru că acolo sunt fotografiați, amprentați, li se face un dosar. Așa, ar fi sub un oarecare control al autorităților, al celor de la ”Frontieră”, de la ”Imigrări”.
În județele Timiș și Arad este un flux uriaș de imigranți dictat de situația politică mondială. Zilnic, acești oameni care fug din țările lor forțează frontierele României. Unii sunt prinși, alții nu. Cei neprinși ajung pe străzi, ocupă case abandonate, subsoluri și de acolo ies să mănânce până sunt recuperați de călăuze care vor încerca să-i scoată din România cu destinația Germania, în principal, și Franța”, ne-a explicat Cristian Danciu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).
Strategia de luptă: înființarea unei comisii,
Într-un asemenea context marcat de o crimă, în care la mijloc sunt prinși, și nu de ieri de azi, și timișenii, dar și arădenii - locuitori ai unor județe de frontieră -, șefii de la ”Interne” s-au gândit că ar fi bine să umble la legea imigrației (L572/2008). Să o aducă cumva la zi. Cu o reîmprospătare făcută din pix. Așa că au așternut pe hârtie ”Strategia națională privind imigrația pentru perioada 2021-2024”. Cu plan de acțiune cu tot. Strategia de luptă împotriva imigrației este una extrem de simplă în viziunea unuia dintre capii ”Internelor”: să se înființeze o comisie!
”(...)Se constituie Comisia pentru Managementul Imigrației (CMI), organism consulativ, fără personalitate juridică, care funționează pe lângă Ministerul Afacerilor Interne(...)în scopul coorodonării implementării documentelor strategice periodice din domeniul imigrației în cadrul unui organism de cooperare interinstituțională”, se spune în actul cu proprunerile MAI.
”Fantasticii” și ajutoarele lor pe timp de criză
Cine vor fi ”fantasticii” care se vor avânta, din postura de membri ai comisiei, în lupta cu imigrația și imigranții? Câte un reprezentant, firește șef, de la ”Interne”,”Imigrări”, ”Frontieră”, Poliția Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală de Management Operațional. Adică aceia care ar fi trebuit să se ocupe de această problemă și înainte de crima dintre afgani, atac criminal care a declanșat schimbarea legii. Și, când greul va fi prea mare pe umerii ei, ai comisiei, vor veni întăriri, forțe proaspete, de la ”Finanțe”, ”Transporturi”, SRI, SIE și de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probeleme Speciale.
Statisticile, analizele și prognozele - raportate în ședințe semestriale, ordinare și extraordinare -, vor fi instrumentele de bază ale comisiei gândită de la cel mai înalt nivel al MAI.
Felul în care mai-marii ”Internelor” au gândit lupta împotriva imigranților aciuați prin orașele și satele de frontieră - unde fură ca să mânânce și, mai nou, se ucid înte ei -, nu este tocmai pe placul sindicaliștilor din poliție.
”Nimic nu se poate schimba așa, doar înființând o comisie. Am cerut oameni și dotări, dar se ajunge la bani”
”Ministerul Afacerilor Interne vrea schimbarea legislației. Atât. Dar totul este doar pe hârtie. Nimeni nu se gândește că nimic nu se poate schimba așa, doar înființând o comisie, trasând noi sarcini. Tot oamenii aia de la ”Frontieră”, de la ”Imigrări” sau de la Poliție vor ieși pe teren. Făcând ore suplimentare neplătite. Nu vor fi mai mulți dacă se va face această comisie care să-i coordoneze. Nici dotările nu vor fi mai bune. Asta le-am cerut șefilor din MAI: oameni și dotări pentru a ne lupta cu imigrația ilegală pe care au văzut-o acum, după crima de la Timișoara.
Dar se ajunge la bani și totul se termină. Astăzi în frontieră, cel puțin în județul Timiș, se lucrează cu binocluri cu viziune pe timp noapte vechi de peste zece ani. Plus că foare multe echipamente sunt inutilizabile, pentru că sunt stricate. La fel e și cu mașinile care au echipament cu termoviziune. Din șase, doar trei sunt bune. Astea sunt problemele adevărate”, este răspunsul sindicalistului Cristian Danciu la inițiativa ”Internelor” de a umbla la legea imigrației prin înființarea unei comisii.
Înființarea acestei comisii de luptă împotriva imigrației stă acum doar în puterea primului ministru, Florin Cîțu, căruia Ministerul Afacerilor Interne, inițiatorul ideii, îi va trimite proiectul pentru studiu.