Exclusiv. Coronavirus. Paradoxul autorităților române. Nu pot interveni...

Autoritățile române nu au cadrul legal ca să intervină în cazul unui pacient suspect de coronavirus care pleacă din spital. Nici poliția, nici SMURD, dar nici primarii nu știu cum să reacționeze.

Un eveniment nefericit a pus pe jar autoritățile române. Un pacient a plecat de la spitalul Matei Balș, din zona de carantină, acolo unde sunt izolați suspecții de coronavirus.

„Italianul era bulgar cu cetățenie română, s-a plictisit să mai stea și a dat o fugă, nu știu unde”, a spus Sterinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, la Realitatea Plus.

Din fericire, episodul s-a sfârșit cu bine pentru că, așa cum au precizat surse judiciare, în exclusivitate pentru evz.ro, analizele bărbatului au ieșit negativ la testele de coronavirus.

El a plecat, însă, înainte de expirarea perioadei de carantină de 14 zile, iar confirmarea au primit-o polițiștii atunci când erau la adresa la care a fost descoperit, după ce au sunat la spital.

În acest context, am solicitat un punct de vedere de la responsabili ai autorităților române cum pot să intervină în cazul în care un pacient pleacă din spital și intră într-o locuință. Fie că este a sa, fie că este a unei rude sau a unei cunoștințe.

I-am întrebat atât pe polițiști cât și pe pompieri cum pot reacționa în astfel de situații.

„Dacă nu comite nicio infracțiune sau dacă viața nu îi este pusă în pericol în acel moment, nu avem ce să îi facem”, au precizat oficiali din Poliția Capitalei, în exclusivitate pentru evz.ro.

Totodată, oficiali din cadrul ISU au explicat că nu este un cadru legal de intervenție în cazul în care ar trebui să intervină pentru preluarea unui pacient suspect de coronavirus.

„Sincer, nu putem intra cu forța în casa unui om, doar pentru că ar fi suspect de coronavirus, nu avem cadrul legal. Procedăm ca în orice situație de urgență. Dar, aici, trebuie confirmată situația de urgență”, a explicat, în exclusivitate pentru evz.ro, un oficial ISU.

Acesta a precizat, însă, că, atunci când se confirmă prezența unui astfel de virus, sunt trimise la fața locului autospeciale, dotate cu echipament de protecție și de izolare a pacientului, așa cum a fost în cazul românilor de pe nava de croaziera Diamond, aduși în țară de un avion militar.

Nici primarii nu au fost informați ce măsuri trebuie să ia. Edilul ...

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea a spus, în aceeași emisiune în care a fost invitat și doctorul Streinu Cercel, că nu a primit nicio informare legată de măsurile ce pot fi luate împotriva coronavirus.

În cazul declarării stării de urgență, însă, așa cum se întâmplă în Italia, de pildă, autoritățile au la îndemână cadrul legal pentru a impune măsuri drastice.

Doctorul Streinu Cercel a explicat în ce constă pericolul de a ne îmbonăvi cu coronavirus și ce măsuri trebuie să își ia fiecare om:

„Coronavirusul se transmite în general prin aer și generează un sindrom respirator, cu tuse, care este o tuse iritativă, se tușește mult în această infecție cu coronavirusuri și ca atare, dacă punem mâna la gură și apoi punem mâna pe masă, dacă eu am coronavirus, persoana care va veni după mine, stând cu mâna pe masă nu face altceva decât să se contamineze pe mână, după care își duce mâna la gură sau la nas și se infectează.

Ca atare, contactul direct și contactul cu suprafețele este un la fel de bun mijloc de transmitere ca și calea respiratorie. Deci, nu trebuie să ne limităm în această poveste strict la calea respiratorie, ci și la contaminarea suprafețelor de contact”.