Deși sperau multe din actuala gâlceavă politică, useriştii lui Cioloş au cam rămas cu ochii în soare. USR devine obscură și irelevantă în Opoziţie, iar AUR se pregătește să dea tonul. Marți podcastul EVZ-Play a scos artileria grea: Robert Turcescu, Mirel Curea, Mirel Palada, Florian Bichir, Victor Ciutacu şi Marius Ghilezan au discutat cele mai incitante scenarii ale momentului.
În emisiunea transmisă zilnic live, de la 12.00, pe pagina de Facebook evz.ro şi pe canalul de YouTube EVZ-Capital, jurnaliștii din studioul EVZ au comentat ce mize are fiecare partid implicat în actuala criză.
Se confundă gălăgia USR cu relevanța
Ca primă remarcă, lovitura dată de viitoarea coaliție este dublă, pentru că USR se prăbuşeşte în sondaje, iar pericolul propagării ideilor neomarxiste în România scade considerabil, cel puţin pentru moment.
În opinia sociologului Mirel Palada, e o confuzie între relevanța USR și câtă gălăgie face această formaâiune. Practic toată tevatura din ultima perioadă făcută de USR e „o întrecere cât de vocali sunt. Tehnicile le-au învățat de la workshop-urile lui Soros. Urlă de parcă n-ar avea doar 5% din voturi (n.r. - în sondajele de opinie)". La rândul său, jurnalistul Victor Ciutacu s-a întrebat dacă chiar se poate guverna alături de psihoticii de la USR.
Bichir: E un mod sfertodoct de a împărți guvernul ca pe un tort
Istoricul și publicistul Florian Bichir a analizat modul haotic în care se face viitorul guvern. „E un mod sfertodoct de a împărți guvernul ca pe un tort. E un eșec teribil în 30 de ani. Astea nu sunt soluții normale". Acesta a lansat și o ipoteză personală legată de șeful statului. „Vrea să reproducă modelul lui Carol I cu două partide". Bichir are convingerea că singura soluție pentru a depăși criza sunt noi alegeri parlamentare, pe care le vede la primăvară.
Ghilezan: E un guvern semafor
Jurnalistul Marius Ghilezan a invocat „o căsătorie din interes" între PNL și PSD, mișcare care urmărește salvarea președintelui de la suspendare. „E un guvern semafor". Acesta estimează că președintele nu are niciun interes să apeleze la Constituție, dimpotrivă. „Ar însemna ca Iohannis să declanșeze Jihadul contra lui însuși", a subliniat Ghilezan.
Referitor la viitoarea coaliție, Mirel Palada crede că PNL și PSD aplică de fapt o tactică de „a pune batista pe țambal". În altă ordine de idei, Victor Ciutacu a observat că din 1996 încoace, mereu a fost câte un președinte care a vrut să distrugă PSD. „Însă PSD face ce face și cade mereu în picioare".
În alte sisteme politice ca Franța sau Germania se practică coaliția a a două partide opuse, a mai remarcat Mirel Palada, care a subliniat că la noi nu există însă această tradiție.
Versiunea completă a emisiunii poate fi vizionată aici: