Mai mulți locuitori din sectorul 1 au semnalat publicației noastre o situație, spun ei, îngrijorătoare. Într-o clădire din anul 1938, situată chiar vizavi de Primăria Sectorului 1, care multă vreme a fost marcată cu bulina roșie de risc seismic, este acum un sediu al MEDLIFE, o cunoscută clinică privată. Nu s-au făcut lucrări de consolidare, dar bulina a dispărut.
În sesizarea adresată EVZ, locatarii din zonă semnalează că, recent, în fața clădirii din Strada Banu Manta numărul 10 – cunoscută drept Poșta Banu Manta – au apărut mașini inscripționate MedLife și că în clădirea, nefolosită ani buni, situată peste drum de Primăria Sectorului 1, au început să vină regulat persoane. Cetățenii au atras atenția că la respectivul imobil, care a fost multă vreme marcat cu bulină roșie, nu s-au efectuat lucrări de consolidare și totuși semnul distinctiv al clădirii cu risc seismic a dispărut.
Imobilul, proiectat de celebrul arhitect Octav Doicescu, semnatar al mai multor lucrări de referință din Capitală – restaurantul Casa Albă de la Băneasa, fântânile Zodiac de la Parcul Carol și Miorița de la Gara Băneasa și sistematizarea cartierului Primăverii - a fost construit în 1938 și a servit multă vreme drept sediu de poștă.
Dealtfel așa le și este cunoscut locuitorilor din zonă, Poșta Banu Manta. Intrat după 1990 în proprietatea Romtelecom, o data cu cumpărarea companiei de consorțiul grec, clădirea istorică a primit la un moment dat bulina roșie și sediul a fost golit. Ani la rând clădirea a fost abandonată.
Cumpărată de Medlife de la Telekom
În 2014, Telekom anunța lansarea unui proces de vânzare a proprietăților imobiliare, ca parte a strategiei companiei de valorificare a activelor sale imobiliare. Printre activele scoase la vânzare au fost Palatul Telefoanelor din București și alte două proprietăți din apropiere la un preț de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA.
În aprilie 2015, Telekom Romania Communications a anunțat că a pus în vânzare și reînchiriere parțială un pachet de 24 de proprietăți din București (12) și alte șapte orașe, și anume Bacău, Constanța, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara.
Deși la cele mai multe dintre tranzacțiile cu imobile – în special la cele istorice - prețul a fost ”la vedere”, în luna mai 2017 în presă apare doar informația că ”furnizorul de servicii medicale MedLife a cumpărat de la Telekom o clădire din București, în primul trimestru al acestui an”, extrasă din raportul companiei. Și că respectiva clădire ”se află pe bulevardul Banu Manta.” Potrivit informațiilor de pe site-ul Primărei Sectorului 1, în iulie 2017 pentru imobilul din Banu Manta de la numărul 10, Medlife a solicitat și a primit o autorizație ”de consolidare, recondiționare fațadă, compartimentare și amenajări interioare”. Ulterior, bulina a fost scoasă, desi la clădire nu au fost efectuate niciun fel de lucrări de consolidare.
Depozit de materiale și gaj la patru bănci
EVZ a aflat că, în acest moment, Medlife folosește clădirea pe post de depozit de materiale. De asemenea, aceasta figurează ca fiind ”gajată” la patru bănci: BCR, BRD, Banca Translivania și Raiffeisen, fapt ce aduce asupra proprietarului interdicțiile de înstrăinare, grevare, închiriere, dezmembrare, comasare, construire, demolare, restructurare și amenajare.
EVZ a solicitat Primăriei Capitalei, dar și Primăriei Sectorului 1 informații privind riscul seismic al clădirii din Banu Manta numărul 10, inclusiv despre faptul că, până la tranzacția dintre Romtelecom și Medlife imobilul era marcat cu bulină roșie, dar ulterior aceasta a dispărut. De asemenea, instituțiile au fost întrebate și dacă au cunoștință ca proprietarul să fi efectuat lucrările de consolidare care apar în autorizație.
EVZ așteaptă și un răspuns de la Medlife cu privire la situația privind riscul seismic al imobilului istoric al cărui proprietar este.
Dacă aveți informații despre cazul de la Banul Manta, așteptăm orice informație pe care o dețineți la adresa secretariat@evzgroup.ro