Exclusiv. Ce se întâmplă cu cei care mor în starea de urgență. Adio rămas bun!

Ferească Dumnezeu, dacă românii mor din cauza Coronavirus! La morgă și la cimitire nu s-au primit indicații. S-a dat ordin, dar nu a fost transmis...

Un grad de suferință aparte pentru cei care își conduc rudele pe ultimul drum este să nu vadă chipul celui decedat, așa cum se obișnuiește.

Din păcate, în cazul unui mort din cauza Coronavirus, sicriul cu trupul celui decedat este sigilat. Așa arată un ordin al Ministerului Sănătății.

Am fost să ne interesăm la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, cel care deservește Bucureștiul și județul Ilfov, ce se întâmplă în cazul unui deces, în astfel de împrejurări.

reportaj în exclusivitate pentru evz.ro

La intrarea în sala  rezervată publicului, pentru eliberări de acte, un agent de pază, cu mască „regulamentară”, m-a întrebat ce doresc. „Să pun o întrebare”, am răspuns.

În fapt, am întrebat, la ghișeu, unde două doamne purtau măști, dacă există vreo dispoziție specială, în condițiile în care o rudă ar putea deceda, în plină pandemie de Coronavirus.

„Nu ni s-a transmis nicio recomandare”, mi s-a răspuns. „Poate este un ordin la Ministerul Sănătății”, am auzit o colegă de-a funcționarei de la ghișeu.

Nici la Administrația Cimitirelor nu a ajuns vreo informare în acest sens, ne-au transmis oficiali ai instituției.

La cele două instituții doar s-a auzit ceva-ceva, dar nu s-a comunicat nimic oficial.

Iată cum stau lucrurile în realitate...

Cu toate acestea, aflăm că în Monitorul Oficial nr. 207 din data de 13 martie 2020 a fost publicat OMS nr. 436/2020. Adică, „Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2)”, document despre care oamenii de la ghișeu, cei care deservesc cetățenii, habar nu aveau.

În respectivul ordin se arată că trupul celui decedat din cauza Coronavirus nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, dar nici nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat.

Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

reportaj în exclusivitate pentru evz.ro

„Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici", institutele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile sanitare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine în contact cu persoanele decedate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”, se arată în document.

Iată ce prevede ordinul la capitolul 4 – „Măsuri care privesc aparținătorii decedatului”

„Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat”.

Apoi, spun legiuitorii, „personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului”.

În ordinul Ministerului Sănătății se mai precizează că familia este cea care aduce sicriul, iar „din acel moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia”. Practic, „înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat”.

Însă, Coronavirus se poate lua și de la cadavru, ne-a explicat un medic legist...

„Sunt măsuri mai energice dar care se respectau și până acum în activităţile medicale cu risc biologic crescut. Aceste proceduri sunt necesare și pentru autopsiile anatomopatologice din spitale, inclusiv pentru protecția muncii și prevenția contaminărilor.

Au mai fost epidemii, precum gripa aviară și gripa porcină , pericolul permanent de contaminare TBC, HIV-SIDA, HEPATITĂ tipB,C etc.”, a precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al Laboratorului de Prosectură al INML, medic legist care a lucrat zeci de ani în instituția centrală a medicinii legale românești.

Legistul a explicat că, pentru a se preveni infectarea cu virusul COVID-19, la necropsie se impune, mai întâi, îmbălsămarea cadavrului, înainte de a se proceda la deschiderea corupului celui decedat. Și asta după ce răposatul a fost identificat de către doi aparținători „echipați corespunzător”.

 

reportaj în exclusivitate pentru evz.ro

Dr. Gheorghe Alexandrescu susține că, dacă sunt respectate procedurile și normele epidemiologice, nu sunt riscuri, deoarece transmisia COVID-19 se face prin aerul încărcat cu particule micronice, conținând virusul expirat din căile respiratorii ale celor infectați.

„Transmisia prin contact cu secrețiile infectate de la cadavru sau de la persoane contaminate se previne evitând atingerea feței și, implicit, a mucoaselor nazale și oculare”, atrage atenția dr. Gheorghe Alexandrescu.